Kukuruz 2025

Njiva uzeta u arendu pre 5-6g i jos se pozna kako je gazda vodio racuna. Da nine vodio ne bi u arendu isla.

Danas opet išao da presejavam uslužno kukuruze koji su ostali pod korom.Čekaju me da dođem s posla i da idem.Više ne veruju u običnu Nodetku. :haha:Moja razbija koru i seje u koru koja stoji na njivi,a oni neće da još jedno prelaze sve setvospremačem.
Sad hoće da idem pored poseejanog reda i da onda uđu sa prskalicom i Adengo+Total i završe priču sa korovima i onim kukuruzima koji su izašli ranije.
Moram slikati ovih dana kako to izgleda.

Kakvo je zatvaranje brazde , bude li sipke zemlje za pokrivanje zrna ili mjestimicno bude otvorena brazda ? Bilo je takvih problema kod sjetve u pokoricu , bar ja sam imao. Diskosna usije kako treba , al desi se da ostane otvoren red. Zatvaracke tockove primaknem ali dzaba ,zavisno od tipa zemlje.

Ima za tu namenu da se zamene zadnji tockovi, ili bar jedan, sa metalnim zupcastim , da bolje zatvara kanalic sa semenom, pisano je ovde negde na forumu

Ja danas uradio spartanje. Nadam se da ova kisa nece opet upljeskati sve pa napraviti koru. Inace prskanje na crno je uspelo. Ima sad po neka travkica da je krenula. Nju sam spartanjem odstranio. Cekam par dana posle spartanja da vidim sta ce da nikne i idem sa korekcijom. Cime cu to jos nisam odlucio. Na uvratinama ima kukuruza sa 6-7 listova, u njivi veci deo je oko 5 a imam jedan manji deo gde sam sejao 4 dana posle ovog on je sada u 4 listu. Bice to sve malo zeznuto ali uradice se. Samo da posle bude cista njiva. Jedino ako se opet ne uhvati pokorica pa u zadnjem momentu kad moze da se udje opet ospartam. Luda godina nema sta.

Juče nastavljeno presejavanje kukuruza kod jednog komšije.Morao je presejati oko 3ha.

0c5ad341179ab97edbb85fe35facda04.jpg
8a5f0940b81b925903f4b21a011da8c4.jpg
5b648767524a03105ed628a20eb99c16.jpg
51027ea446ec9e6491938725054a79ee.jpg
107d5df2a7b9db044c7eff35e8a7f2bd.jpg

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Ja jos cekam. Ukupno u opticaju za presijavanje je oko 10ha . Od toga mozda ce pola biti uredno da se nemora dirati ali problem je sto su to nepravilni oblici unutar njiva . Super bi bilo kad bi moglo tako bez pripreme al sumnjam da ce na svim mjestima zatvarati brazdu kako treba . Sad da mi je po jedan nazubljeni tocak.Ti si pomjerao svaku bateriju?

Nema to veze gde sejes,svaka sejalica ima malo razlike,pa markiri,pa vozac koliko pogresi,pocnes ti po njegovim redovima sa jednog kraja njive i posle zavrsis izmedju njegovih redova na drugi kraj ..Inace tebi tu najvise zagrtaci rade,da nema njih slabo bi bilo pokrivenog semena.Kod mene na jednoj njivi diskosna koja je teza od te raone planter nodet,nije mogla da useje u tragovima prskalice....

IMG-2764.jpg
IMG-2765.jpg
IMG-2762.jpg
IMG-2763.jpg
Cetvrto prskanje i poslednje za ovu godinu, nadam se da sam koliko toliko uspeo da izvucem kukuruz iz one botanicke baste na slikama je i kukuruz coveka koji je predhodne godine radio ovu parcelu pa sami zakljucite koliko je ustvari bila zarazena ova njiva. Prvo prskanje bilo je sa adengom 0,3l/h, drugo Fokus ultra 1l/h+ dash 1l/h, treci put hirosima ful doza i sada ovo cetvrto 1,7l/h Focus ultra + Dash 1l/h

IMG-2764.jpg
IMG-2765.jpg
IMG-2762.jpg
IMG-2763.jpg
Cetvrto prskanje i poslednje za ovu godinu, nadam se da sam koliko toliko uspeo da izvucem kukuruz iz one botanicke baste na slikama je i kukuruz coveka koji je predhodne godine radio ovu parcelu pa sami zakljucite koliko je ustvari bila zarazena ova njiva. Prvo prskanje bilo je sa adengom 0,3l/h, drugo Fokus ultra 1l/h+ dash 1l/h, treci put hirosima ful doza i sada ovo cetvrto 1,7l/h Focus ultra + Dash 1l/h
Zbog čega si uopšte ovde sejao kukuruz? Bolje da si spavao.

Zbog čega si uopšte ovde sejao kukuruz? Bolje da si spavao.
Kasno sam je uzeo da bi posejao psenicu, a njiva i zemlja su lake za obradu inace duzina njive je 850m pa mi je bilo zao da je ostavim neposejanu ( suncokret ne sejemo u okolini i bilo bi mi malo teze da nadjem ko bi mi ga skinuo kasnije) Prve dve slike je komsijina njiva)

IMG-2764.jpg
IMG-2765.jpg
IMG-2762.jpg
IMG-2763.jpg
Gledaj posle i da ga ošpartaš, značilo bi mu.

Biće potrebe, ni jedan herbicid ne može da ubije sirak rizomac, samo sa ga zaustavi na kratko vreme. Takođe veliki semenac slabo koji herbicid može da ubije, a kod tebe je velik.
Ošpartaj ako budeš mogao

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

Nazad
Vrh