Kukuruz 2025

Za ovu godinu samo pionir verovatno izbacujem 9300 i 9889 a icice i dalje pola 0217 i pola 9975 ,mozda jos nesto za probu

A unos depozitorima pri samoj setvi, isto steti? Vidim da.se ljudi okrecu toj varijanti jer ide manje uree
Kod mene puno ljudi tako radi, nekima tako sijem uslužno, i nema problema.
I sam bih tako sijao, ali mi je neizvedivo vremenski jer radim sam, pa nema tko to miješati, i onda treba češće puniti sijačicu jer ide više kila po površini, a za svako punjenje se moram vraćati kući.
A što se tiče uštede, ne znam, koliko se kani baciti, toliko se baca, ako smanjiš količinu vjerojatno će se smanjiti i prinos, bez obzira na koji način se gnojivo unosi u zemlju.

Iz prica ljudi , predsetveno 150kg uree = 100 kg uree kroz sejalicu.
Ne znam, nisam u mogucnosti da isprobavam licno, nemam depozitore, a i da ih imam onda bi morao jaci traktor da seje, i to menja celu setvu. Jednog dana, mozda.

U trake je bolji efekat nego po povrsini , zato sto manje azota pojedu mikroorganizmi pa vise ostane biljki.
U trake, biljka ne razvije dovoljno koren pošto joj tu sve na dohvat ruke, pa kad zasuši u julu biljka je u ozbiljnom problemu. Dok mnoooogo bolje razvija koren tragajući za hranom dok se rszvija od malena. U kišnim godinama ovo ne važi, tada je sve jedno.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

U trake, biljka ne razvije dovoljno koren pošto joj tu sve na dohvat ruke, pa kad zasuši u julu biljka je u ozbiljnom problemu. Dok mnoooogo bolje razvija koren tragajući za hranom dok se rszvija od malena. U kišnim godinama ovo ne važi, tada je sve jedno.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Jel imas neki dokaz , istrazivanje ,da biljka razvija korjen tako sto trazi hranu? Tj da velicina korjena i dubina zavisi od toga dali je nasla hranu ili ne ,tj opet , da kad nadje hranu ,tu prestaje rast ? Ja tako nesto nisam ni licno vidio niti citao istrazivanje koje to pokazuje , pa sam misljenja da kukuruz razvija korjen samo zavisno od tvrdoce zemlje i genetike .

Ја сам мислио комшо да узмем 5016 ( 410) негде видео у огледу да је био јако добар, е сад...?

Struka prica jedno a praksa drugo.Mnogo toga u praksi izgleda dosta drugacije.Zadnjih 7-8 godina djubrivo bacam kroz depozitore sejalice i to iskljucivo u redove.Mnogo bolji efekat se postize,pogotovu ko baca manje djubriva.Dosta ljudi kojima sejem usluzno iskljucivo seju samnom zbog tih depozitora.Ljudi sami kazu da ima razlike u odnosu na razbacano ciklonom,prvenstveno je su to male kolicine djubriva 2 do 3 kg max po Ha.Moje licno iskustvo je da sama biljka (kukuruz,suncokret,soja) ima 20-30% brzi prirast u startu u odnosu na ono sto je razbacano po celoj povrsini.Provereno vise puta u praksi.Prica da ima slabiji korenov sistem kad je djubrivo baceno u redove je samo prica,cak mislim da ima bolje razvijen korenov sistem u odnosu na ovaj sto trazi djubrivo.Pre par godina posle jedne oluje odem u obilazak jedne parcele gde sam imao posejan kukuruz(inace tu zna kosava dobro da pegla kukuruze)da vidim ima li stete.Bilo je nakrivljen ali nije bio poleglog,dok kod komsije pored mene 30% kukuruza na zemlji.Bilo mi cudno posto sam ja sejao obe njive i komsija je sejao isti hibrid kao i ja P9911.Iscupao sam jedan oboreni kukuruz komsijin da uporedim sa mojim i kod mog kukuruza je busen bio vidno gusci puno vise onih malih sitnih zila u odnosu na na njegov.Predpostavljam da je biljka brze i bolje razvijala koren u prisutvu vece kolicine hraniva.U kukuruzu idem Urea 2kg+NPK 2kg po aru.Celu kolicinu bacam odjednom kroz depozitore,zbog manjka vremena nisam u mogucnosti da kasnije idem spartacem pa mi se ovako pokazalo najbolje.Ulagaci za djubrivo su pomereni 5cm u stranu u odnosu na seme i nema nikakvih problema sto se nicanja tice.

Dekalb Madjarska a Neoma Francuska

96977cf267e86038e6357137bf981ad0.jpg

Nazad
Vrh