Kukuruz 2024

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rekao bih da je ovo trenutno idealno za kukuruz tamo gde je pala kisa. Gde nije bice cupavo.
Vlaga vazduha nece biti mala narednih bar 15ak dana. U to periodu ce vecina kukuruza izmetliciti i zavrsiti oplodnju, a valjda nece ni stalno biti 35+
Ako ne bude neke olujcine, a mala je verovatnoca da kod nas nece, moglo bi biti solidno kukuruza. Daleko od rekordnih prinosa jer valge dosta fali. Valjanu kisu koja je veca od 10 l nismo dobili ko zna od kad, al necu da se zalim jer je za sad palo toliko da nije lose. Tamo gde nije ni toliko palo bice problema.

Sve neznam koliko da je vlaznost zemlje ako je temperatura vise dana iznad 36-37 stepeni polen ne uspe da opstane i biljke ostanu jalove. Polen moze da opstane do pet dana. Takodje u periodu oprasivanja kukuruz trosi naj vise vode.

Ljudi pa to znači da kukuruz nije tropska biljka? Kad je zemlja vlažna a jeste tamo gde je ovih dana palo50 i više litara kiše bice rose i to je dovoljno za oplodnju ,leto je mora biti toplo zaboga

P9241. Jeste na dobroj zemlji i dobio je dosta svega, ali i drugi su dobili, pa su dosta slabiji.
0e528cb37467d3fa1a6940e71afa2193.jpg
52e4681b0fd445b0cb0e9be54ebfb843.jpg

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Ovo juče što je napadalo od 36 l je dovoljno da kukuruz nastavi sa rastom i da izdrži sledeću nedelju sa visokim temp. Mada vidim da ima neka i najava za ponedeljak popodne opet neke kiše. A onda ona tamo nedelja su opet one podnošljive temp 25-28. Što za kukuruz je idealno za oprašivanje. Ali kako je vreme ludo svašta je moguće.

E upravo zato struka savetuje da se seje više različitih grupa zrenja,a pametno je i više rokova setve,garancije nema to je tačno ,zao mi je sto nije svugde pala ,kod nas je predhodnih god bas falilo
Baš tako, mahom su svi proizvođači prešli samo na jednu FAO grupu, i to je pravo kockanje sa ovakvom klimom. Bilo bi idealno kad bi svako imao grupe od 300 do 600 u zavisnosti koliko površina ima za takvu manipulaciju.

Dovoljno znam da razlikujem tropsku od subtropske klime. Ajde tako edukovan reci gde je najbujnija vegetacija na Zemlji? Ps mi se nalazimo u pojasu kontinentalne klime pa se pojam tropska klima ne može primeniti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh