Kukuruz 2023

Godinama sejem samo ovaj jedan hibrid DKC 5075 fao 450. Nikad nece dati rekordan prinos ali je na nasem terenu prilicno stabilan sto mi je mnogo bitnije. Bilo je trenutaka kada mu je falila kisa ali super izgleda u odnosu na mnoge kukuruze koje postavljate a bio sam ovih dana do NS i usput sam svasta video. Ima oborenih od vetra, izgorelih i isprebijanih od grada. Tako da sam jako zadovoljan kako izgleda moj kukuruz.

vza9lZZ.jpg

Ovo je slikano pre nekoliko dana pre ovih zadnjih kisa.

Poslednja izmena:
Ja sam izbrojao 16,pa sta znam ka vrhu su sitnija. Nije još nalio. Imam u drugom selu 9911 pa cu videti sta je sa njim.

Broj redova na klipu je sortna osobina i uvek će biti isti broj redova dok dužina klipa zavisi od godine odnosno od uslova vlaga, đubre itd. I ja sam uvek za veći droj redova nego za veći klip jer duži klip za 5cm i 14 redova nema više zrna od kraćeg klipa sa 18 ili 20 redova

Broj redova na klipu je sortna osobina i uvek će biti isti broj redova dok dužina klipa zavisi od godine odnosno od uslova vlaga, đubre itd. I ja sam uvek za veći droj redova nego za veći klip jer duži klip za 5cm i 14 redova nema više zrna od kraćeg klipa sa 18 ili 20 redova
Od 3-6 lista određuje se broj redova na klipu, a od 6-9 listova određuje se broj zrna u redu.

Zato bi se kukuruz trebao 2 puta prihranjivati.
Pošto mu u 3 listu korjen nije dovoljno velik uz zašitu od korova u 3 listu trebalo bi dodati folijarnu prihranu sa 5-7%dušika, a kultivaciju obaviti nakon 6 lista.

Ja sam izbrojao 16,pa sta znam ka vrhu su sitnija. Nije još nalio. Imam u drugom selu 9911 pa cu videti sta je sa njim.
14 x 50 = 700
16 x 50 = 800
Ne sjećam se da sam uživo vidio klip s toliko zrnja. normalno je da su prema vrhu zrna sitnija jer se promjer smanjuje.

800/20 = 40
700/20 = 35
Imaju li hidridi sa 20 redova po 40 ili barem 30 zrna u redu (u prosječno dobroj godini)?

Od 3-6 lista određuje se broj redova na klipu, a od 6-9 listova određuje se broj zrna u redu.

Zato bi se kukuruz trebao 2 puta prihranjivati.
Pošto mu u 3 listu korjen nije dovoljno velik uz zašitu od korova u 3 listu trebalo bi dodati folijarnu prihranu sa 5-7%dušika, a kultivaciju obaviti nakon 6 lista.
Hvala na ovoj informaciji. (y) :ppozdrav:
Treći list se pojavi relativno brzo nakon sjetve. Pogotovo ako je sjetva malo kasnija kad je temperatura dovoljno visoka. Držim da se taj dušik koji je potreban u trećem listu može, bez veće bojazni da će biti ispran, dodati kod sjetve. Kod mene u sijačicu stavljamo 15-15-15. Vjerojatno bi bilo bolje 20-10-10, ali njega nema u trgovinama pa bi možda trebalo u 15-15-15 zamiješati i malo kana.

Slažem se s @pidikanac da je broj redova sortna osobina, ali opet uvažavam da je u dobrim uvjetima moguće pozitivno odstupanje tako da hibrid kojemu je sortna osobina 14 redova zametne 16 redova. Događa mi se to kod Pajdaša, ali takvih klipova nažalost nema previše.

@Dolovac,
potpuno si u pravu, a osim vage (kod prodaje) mjerodavna je i kvaliteta (kod kupnje ili za svoje potrebe) zrna.

Moj primjer
Da bi izracunali prosjek zrna po klipu!
1 ha =10 000m2
10 000/ razmak u redu (70cm)= 14,285m na toj dužini se broje biljke x 1000 i dobije se koliko ima biljaka na ha.
Kad to znamo na par mjesta izmjerimo 1,43m i poberemo klipove cca treba ih biti od 7 do 8 komada ovisno o razmaku u sjetvi.
Pobrojimo redove (14+16+16+16+18+20+18)=16,85 redova prosjek
(45+40+43+38+35+33+37)=38,71 zrno prosjek

pioneer i dekalb masu 1000 zrna imaju cca.
300-350 grama.

Kad sebi radim procjenu prinosa radim na nacin
16,85x38,71= 652 zrna-10% vrh klipa = 587 zrna.

Pošto mi je sklop od 75 000 do 78 000 biljaka po ha masu 1000zrna racunam nižu vrijednost. Na rjeđim sklopovima višu vrijednost.

587 zrna /1000= 0,587
0,587x300g= 176,1gram po klipu = 0,1761kg

0,1761x 75 000(sklop)= 13207 kg/ha

E sad vecini je sve ovo jasno razlika je u masi 1000 zrna i tu se stvara razlika u prinosu.

Ja to ništa ne računam, komplikovano je. Kad doteram prikolicu na silos, kažem vagaru da bude i za njega i za mene i ono uvek bude iznad proseka.

Volim kada se računa prinos na ogledima. Ono kad odseku 100m pa se uradi samo to, pa kad izračunaju bude 14t/ha. Međutim kada smo celu njivu uradili, vaga pokazala 9t/ha.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ta teorija je u praksi sasvim drugacija!
Suludo je izracunati na takav nacin jer nema bas neke veze sa vezom!
Siguran sam da po oku u obilasku mogu biti precizniji nego kad bi racunao na takav nacin kao sto je @STOJA2904 plus, ostace mi digitron citav😂

Ta teorija je u praksi sasvim drugacija!
Suludo je izracunati na takav nacin jer nema bas neke veze sa vezom!
Siguran sam da po oku u obilasku mogu biti precizniji nego kad bi racunao na takav nacin kao sto je @STOJA2904 plus, ostace mi digitron citav😂
Kad obavim žetvu sve javim pa cu znati za ubuduce. 🤔

Inače nisu ti izračuni moje fix ideje već se tako računa potencijal prinosa naspram stanja na terenu.
Daleko je to od točnog rezultata ima tu još do kraja ohohoo jahanja.

Zanima me kad bi netko od Vas obrađivao oko
500 ha kukuruza i prodavao kukuruz ugovorom unaprijed i sa znanjem koliki su Vam skladišni kapaciteti da li bi racunao na sve moguce nacine kud ce s kukuruzom kad je upitan otkup jer roba neide dalje vec je zarobljena u silosima, tj nece biti mjesta za novu robu.

Nije mi cilj pravit se pametan vec objasniti nekome koga takve stvari zanimaju kako može otprilike izracunati sta moze ocekivati.

Nazad
Vrh