Kukuruz 2023

Što bi se reklo to mu dođe kao preciznija odokativna metoda 😏

Otprilike ovako.....
Već sada mogu približno reći koliko će kukuruza na svakoj mojoj njivi biti samo šac metodom. Mogu malčice promašiti. Verujem šac metoda će biti tačnija na vagi nego one x²654⁸-987¹ formule....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja obrao jednju parcelu kukuruza,pojele je divlji svinji,prva parcela kukuruza do šume u vikend zoni,moj pionir pojeli a komšijin zp još nediraju on je sejao desetak dana kasnije.

Broj redova klipa se odredjuje u fazi oko 5 lista , kako rece jedan kolega , ali i zavisi od vrste hibrida kako rece drugi kolega . Prvi slucaj je za fleksne , a drugi za fiksne hibride . Tako da , neispadne da su fleks bolji u svakom slucaju , pa se cesto pisalo , daj samo fleksibilne , mogu da nadoknade slabiji sklop , losije uslove ,bolje , i slicno .... I fiksni imaju svoje prednosti , da nije tako , nebi ni postojali .
Drugo . Brojanje redova , zrna u redu , i mnozenje sa brojem biljaka je jako neprecizna metoda za odredjivanje prinosa , zato sto faza nalivanja ima ooogroman uticaj isto , i tezina zrna moze mnogo da varira. Sto rece Dolovac bitna je krajnja tezina zrna u klipu , ili jos bolje receno , bitna je krajnja tezina zrna sa njive .
Faza oplodnje je bila doskora presudna, al odskora ,sa poboljsnjem osobine hibrida na stresove u oplodnji , kljucna faza za prinos u kg je faza nalivanja zrna , znaci broj biljaka, cisto od korova , dovoljno vlage i azota u fazi nalivanja donosi presudu

Ova rasprava me malo podseca na ono kad se povede prica koliki ce prinos biti u psenici. Pa je isto ovde bilo objasnjeno da se uzme klas pa se prebroji koliko zrna ima i onda je to prinos po kj ili ha, kako vec ko ima svoju teoriju.
Znam da kad je otac prodavao kuci kukuruz kupci su uvek gledali kakvo je zrno. Radije su kupovali kad je bilo krupnije, kazu lepse na oko. A takav je uvek bio kad je kisna godina. I naravno da je zrno krupnije ako je manji broj redova na klipu jer svako zrno ima mesta da se siri. Ali sada kad se sve radi kombajnom i ide na silos nema veze sa koliko je redova. Bitna je vaga na kraju da kaze jel rodilo ili ne. A uzlova za to ima mnogo da se ispuni. Pocev od vlage u junu i julu pa djubrenja pa bez korova i jos dosta drugih stvari. E sad ovde neko je lepo napisao da ima se vremena pa se malo polemise oko broja redova na klipu. Da ste mi svi vi zivi i zdravi i da da Bog da uvek i u svemu imate dobre rezultate odnosno prinose. A koliko koji ima redova nije ni bitno. Daj samo da se brzo pune prikolice i da vaga uvek kaze da ima vise nego predhodne godine.

Evo malo slika kako se ovde sve više radi kap po kap.

e731250f8076a5929e955cc2c5ea227c.jpg
1575b1e9b7461c6ee20df0ad49c04f6e.jpg
23d0f0c98b33a04c8083d894d15419b1.jpg
2bb1a458d03f19da89b20a5063fb9fd2.jpg

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Kada su kukuruzi nikli i oprskani onda uđu sa traktorom i razvuku trake.Pred skidanje kukuruza samo stanu na uvratine s traktorom i mislim da imaju 4 kotura i namotaju trake.

Ово је можда и најприступачније наводњавање за нас мање пољопривреднике. Предност нема испирања земљишта као са тифонима, а може и храниво да се додаје. Другар ради шећерац и сада је морао да измисли да кпк подлеже под земљу због врана. Направио неке мале нагртаче и нагрне траке неких 5,6 цм под земљу. Једино што он прави грешку је што он остави траке па их ручно извлачи из њиве ту се окилави.

Emigrant kolika je ova povrsina sto se ovako zaliva? Tu samo nisam video da ima onaj venturi za prihranu. Ali generalno jako dobra prica. A ja nikako da je probam. A moracu jedne godine

Стави се лафлат црево и из њега изводи са славинама, и ако бунар нема капацитет за целу површину заврћеш славине и из два три пута налијеш целу њиву.

Ok, to razumem. Nego hoću da bušim jedan bunar gde bi se zalivalo kap po kap 1kj. Kukuruz šećerac konkretno. Pričao sa bunardžijom, pita me koliki bunar mi treba, tj "koliko litara", shodno tome se formira cena bušenja....
Zato pitam koliko je dovoljno
litara dal u sekundi ili minuti ili kako se već računa?
Čitao sam da takav sistem troši 25³m vode dnevno po ha, što mu dođe oko 2dl vode/s kada se preračuna. E sad me zanima praksa.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Не знам на коликој је дубини вама вода код нас је од 40 прва права, а следећа је од 60-70м. Другар је бушио на 65м и налива 8кј са кпк паприке, карфиола и шећерца. Пумпа му је на соларне панеле пошто је њива у атару и то му је најбоља комбинација.

Kod nas sto je manje od 20 metara pocelo da presusuje, ima jos vode u starim bunarima od 30-40 metara. Mi smo kopali pre 10ak godina 136 metara dubok, pumpa stoji na 100m i kazu da ima ako sam dobro zapamtio 95l/m kapacitet.

Nazad
Vrh