Kukuruz 2023

Zvucis kao moj komsija koji odustaje od poljoprivrede vec 10 godina, sve istu pricu vrti a stala sve punija.. :D On inace i zivi i radi sam, SVE...

Zvucis kao moj komsija koji odustaje od poljoprivrede vec 10 godina, sve istu pricu vrti a stala sve punija.. :D On inace i zivi i radi sam, SVE...
Samo 1 informaciju da ti kazem ,bio sam I stocar ,I too najveci u svom selu...
Svee zatreoo pre 10-tak godina ,zakleo se da nemam ni kokosku ni petla vise u dvoristu I nemamm ...

Toliko o mojoj reci.

Jbg meni je izgleda logika I pamet I razum visee u krvi...
Nemamm 100 zivota pa da ovaj jedan potracim u poziv I posao koji ce da mi svaki dan nabija pritisak I kida zivcee,obrcem iz suplje u prazno,radim za otkupljivace,a o muci I znoju da NE pricamo...
Ovima na vlasti I otkupljivacima bas takvi kao tii I odgovvaraju, trebajuu im ovce za sisanjee.. I kod njih vec decenijama sjasi sa naseg vrata kurta a uzjasi murta ...takoo da Sam izgubioo veru da ce nesto biti bolje ...
Da je u poljoprivredi dobro ,Oni bi prvi se uhvatili poljoprivrede ,NE bi trcali u politiku..
Omalovazeni I podcenjeni smo u svim slojevima drustva,dovoljnoo je bilo gde da stanes I kazes da se bavis poljoprivredom ili nedaj Boze stocarstvom pa da te odmah gledaju sa visine I omalovazavanju kao govnara-svinjara-stocara ,smrdova,nekoga ko zivi u blatoo...
Ko to nije uvideo do sad taj je malouman po meni ...
I na kraju dodacu Jos jednu poslovicu:"Juce sam bio pametan pa sam hteo da menjam svet , danas sam mudar pa menjam sebe!"

Znači, ja, koji sam kukuruz i pšenicu prodao u rasponu od 36 do 40 dinara, pre početka pada cena (ne mislim da sam pametan, sa tom cenom i prinosom koji sam imao sam bio i više nego zadovoljan), ja sam ovca za šišanje, a ti koji nisi imao vremena da kruniš jer si morao da oreš pa sad ne možeš da ga prodaš za više od 22-23 dinara, ti nisi ovca za šišanje.

Imao si 8 tona, 8.000 kg x 38 din= 304.000 dinara. Ako ti je to malo bruto novca sa jednog hektara kukuruza, onda ne znam šta reći.

Za pšenicu kažeš da nećeš da seješ jer ove nove sorte moraju da se prskaju posle svake kiše. Iz toga se jasno vidi koliko želiš da "napreduješ". Ne samo u ovom poslu, u bilo kom poslu danas ko ne prati razvoj tehnologije, promene načina poslovanja, rada i drugog, taj dugo opstati neće.

Još kad bi nam rekao cenu zakupa po hektaru kod tebe...

Dobro ja ako možeš tako. Većina ljudi ne može da batali poljoprivredu sve i da hoće. Krediti su čudo, igraš kako muzika svira.....
Inače kod mene 60% površina pod kukuruzom ove godine, p0217 uglavnom, nešto p0164 i 1,5kj rwa tweetor. Svi su već bili u problemu pre 10tak dana što se kiše tiče. Videću kakvo je stanje u ponedeljak, dal je nešto ovih 20tak litara nešto popravilo.
P0217 izuzetan hibrid, ima jako dugačko i krupno zrno. Njega sam 2021 u onoj suši imao nešto preko 5,5t/kj. Bio dobio u maju led i onda još jednom kasnije neku bednu kišicu. Nadam se da će ove godine kud i kamo biti bolje....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Znači, ja, koji sam kukuruz i pšenicu prodao u rasponu od 36 do 40 dinara, pre početka pada cena (ne mislim da sam pametan, sa tom cenom i prinosom koji sam imao sam bio i više nego zadovoljan), ja sam ovca za šišanje, a ti koji nisi imao vremena da kruniš jer si morao da oreš pa sad ne možeš da ga prodaš za više od 22-23 dinara, ti nisi ovca za šišanje.

Imao si 8 tona, 8.000 kg x 38 din= 304.000 dinara. Ako ti je to malo bruto novca sa jednog hektara kukuruza, onda ne znam šta reći.

Za pšenicu kažeš da nećeš da seješ jer ove nove sorte moraju da se prskaju posle svake kiše. Iz toga se jasno vidi koliko želiš da "napreduješ". Ne samo u ovom poslu, u bilo kom poslu danas ko ne prati razvoj tehnologije, promene načina poslovanja, rada i drugog, taj dugo opstati neće.

Još kad bi nam rekao cenu zakupa po hektaru kod tebe...
Upalilo ti prosle godine taa Cena ,Odigrao si ruski rulet I pistoj nije opalio I TI srecann,alii ide opett Novi Krug..
A ovo oko psenice si lupioo da nema gde vise,ja govorim o rentabilnosti I ekonomicnisti proizvodnje ,o kakvom napredku pricas kad si placao djubre 1 evro po kilogramu u setvi bree ,I 100 din kilo semenske psenice ??a dao sada psenicu po 20 din???svee pod uslovom da je pre toga nije ovroo grad ili poplava ...

Samo 1 informaciju da ti kazem ,bio sam I stocar ,I too najveci u svom selu...
Svee zatreoo pre 10-tak godina ,zakleo se da nemam ni kokosku ni petla vise u dvoristu I nemamm ...

Toliko o mojoj reci.
Ne znam sta da ti kazem, ne vidim da si nesto postigao time sto si se zakleo da neces imati nista u dvoristu. Takodje ne vidim sta ces postici ako prestanes potpuno da se bavis poljoprivredom. Ja bi na tvom mestu isao u smeru da probam da uradim sve sto je do mene kako treba, a ono sto nije do mene dzaba nerviranje to svakako ne mogu promeniti..

EDIT:
Da ne bude pricanje napamet, na primer, mogao si platiti kombajn jesenas i umesto branja beracem, skladistenja kuci u klipu i krunjena, mogao si da odvezes sve na otkupno mesto i prodas u zrnu po 32-33 dinara koliko je bila cena u zetvi. Ne bi imao muke kasnije, imao bi dobar profit i mnogo vise vremena za sve ostale radove ili na kraju krajeva i slobodno vreme..

EDIT2:
Jos jedna ispravka, proverio sam, cena u zetvi je bila 35-36 din.

Poslednja izmena:
sto se tice kukuruza kod nas gore apsolutno i prosla a i ova godina pokazuje da vreme setve,izbor hibrida i uspesnost ubijanja korova imaju ogromnu stavku

naravno prva i osnovna stavka imati padavine koja je na nekim mestima izostala i prinos nece biti ocajan kao prosle ali do 2,5t/kj ce se namaci nekako

На једној њиви од 20 година колико је рађена једне године био јечам, две или три године детелина а остало кукуруз. Мислим да је 10 година заредом био кукуруз. Реално лоша земља, бацано стајског ђубрива колико се скупи сваке три године. А овде један велики произвођач трећа година за редом шећерна репа под заливним системом. Сви гледамо шта ће ' буде.

Ne znam sta da ti kazem, ne vidim da si nesto postigao time sto si se zakleo da neces imati nista u dvoristu. Takodje ne vidim sta ces postici ako prestanes potpuno da se bavis poljoprivredom. Ja bi na tvom mestu isao u smeru da probam da uradim sve sto je do mene kako treba, a ono sto nije do mene dzaba nerviranje to svakako ne mogu promeniti..
Brale imao sam tada 70 kila tezine,I treso se svaki Dan,nervirao ,teram jednog tovljenika na pijac I vracam 3 srede ,a jos me 60 cekaju kuci (plus svinje prasilje,praci,krave ,bikovi,telici...)nemam kom da prodam,Niko nece,doslo mi da otvorim vrata na obore pa iditeee kud koji ...
Jedno jutro se probudim oko vrata se izdulo kao balon... stitna zlezda proradila od nerviranja..
Sada imam 100 I kusur kila ,mirna glavaa... nikadd lepse nisam ziveo...
Nit sta Rice,niti cici,niti smrdim ...ma milinaaa...
Lepo je onaj Radoslav Adamovic rekao,skuplji je hobi gajiti svinje nego ici na Safariii turisticki ...

EDIT:
Da ne bude pricanje napamet, na primer, mogao si platiti kombajn jesenas i umesto branja beracem, skladistenja kuci u klipu i krunjena, mogao si da odvezes sve na otkupno mesto i prodas u zrnu po 32-33 dinara koliko je bila cena u zetvi. Ne bi imao muke kasnije, imao bi dobar profit i mnogo vise vremena za sve ostale radove ili na kraju krajeva i slobodno vreme..

EDIT2:
Jos jedna ispravka, proverio sam, cena u zetvi je bila 35-36 din.
I ja bi ti sada mogao pricam do ujutru sta sam sve mogao da sam znao ovo sto sada znam,da ce cena bas ovoliko pasti...
Nemojmo ko deca tee decije price ... posle bitke se generali nadju ,a I kad se kola prevrnu putevi se nadju...
Lakooo je sada biti pametan!

Ne kazem da nisi bio pametan sto si cuvao, i ja sam cuvao robu, ali ako si vec znao da ces biti u guzvi sa radovima mogao si nekako olaksati sebi bar za deo ako ne sve.

Upalilo ti prosle godine taa Cena ,Odigrao si ruski rulet I pistoj nije opalio I TI srecann,alii ide opett Novi Krug..
A ovo oko psenice si lupioo da nema gde vise,ja govorim o rentabilnosti I ekonomicnisti proizvodnje ,o kakvom napredku pricas kad si placao djubre 1 evro po kilogramu u setvi bree ,I 100 din kilo semenske psenice ??a dao sada psenicu po 20 din???svee pod uslovom da je pre toga nije ovroo grad ili poplava ...
A odakle tebi da sam ja dao pšenicu po 20 dinara???
Ja sam svu pšenicu uskladištio kod svoje kuće i već sad mogu da dobijem 5 dinara više u odnosu na cenu u žetvi.
Još odavno nabavio selektor i uredjaj za farbanje pa tokom leta uradim seme, a nešto malo kupim semenske.
Nešto djubriva plaćano i preko 1 evra, ali nešto i po 50 dinara.

Ta prica o cijeni ulaza i izlaza je besmislena, tamo na pocetku korone smo po malim cijenama nabavljali sjeme i djubre a prodavali zito po jako dobroj cijeni, sad se okrenulo, ako je za utjehu na jesen ce trebati manje para da se zapocne isti obim proizvodnje

A odakle tebi da sam ja dao pšenicu po 20 dinara???
Ja sam svu pšenicu uskladištio kod svoje kuće i već sad mogu da dobijem 5 dinara više u odnosu na cenu u žetvi.
Još odavno nabavio selektor i uredjaj za farbanje pa tokom leta uradim seme, a nešto malo kupim semenske.
Nešto djubriva plaćano i preko 1 evra, ali nešto i po 50 dinara.

Dovijass se kukavacccc kako znass I umesss da otmes neki dinar od vlasti I otkupljivacaa ...I po tebi je too normalno da tako zivis ceo vek?? Ruski rulet,Ali jednom mora da opali ....

I da treba vise nema odakle.na pad cena se racunalo i uzdali smo se u prinos, medjutim orinos ide u minus teski. Psenica usled nedovoljnog prinosa i lose cene, suncokreta i kukuruza na dosta njiva nece biti da se vrsi uopste.

Ta prica o cijeni ulaza i izlaza je besmislena, tamo na pocetku korone smo po malim cijenama nabavljali sjeme i djubre a prodavali zito po jako dobroj cijeni, sad se okrenulo, ako je za utjehu na jesen ce trebati manje para da se zapocne isti obim proizvodnje
kakva je to uteha kad smo se jedva razduzili a nazalost mnogi ni nisu nego produzili to do kukuruza,suncokreta,soje ko sta ima

Nazad
Vrh