Kukuruz 2023

Zavisi od godine do godine, nekad je bolji kukuruz na strnjiki a nekad na kukuruzu, zavisi kako se kockice slože. Uglavnom idem 3 god kukuruz na kukuruz pa nešto drugo, a i to nešto drugo je radi reda....
A znam ljude koji seju 20god samo kukuruz na istoj njivi, i uz pravilno đubrenje nema nikakvih problema. Ali opet nekome je rečeno drugačije, pa kod njega je propast sveta kada ide kukuruz na kukuruz.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Meni se cini da svaka kultura voli "svezu" njivu. Nije problem ponoviti godinu ili dve u specificnom slucaju, ali monokultura 10 godina sigurno nije nesto sto je preporucljivo i sto odgovara biljkama.

Meni se cini da svaka kultura voli "svezu" njivu. Nije problem ponoviti godinu ili dve u specificnom slucaju, ali monokultura 10 godina sigurno nije nesto sto je preporucljivo i sto odgovara biljkama.
A staa da sejem a da se isplati ???
Kod nas soju nikoo NE seje ,stoku visee NE cuvam tako da detelinu ne sejem a I kome da je prodam kada narod zatreo svee..,psenica se bass lepo "isplati" da se seje porucito ove nove sorte koje traze prskanje posle svake kise...,tako da ako ovo ovako nastavi promenicu kulturu tako sto cu da ostavim njive neobradjene da odmaraju jednu godinu bez useva...
A cak razmisljam I da prekinem poljoprivredu jer nas ovaj nas vodja sa svojom bandom otkupljivacaa vodi u propastt ...
Ako ne mogu da promenim sistem,mogu sebe!

Ne lupam ja ništa Mustang. I praksa i teorija su na strani plodoreda.

Pretpostavljam da je dobra zemlja čim forsiraš kukuruz. Zašto ne ubaciš soju?
Ja ti kazem da imam njivu ,jeste plodna zemlja blizu reke,gde je sigurno 15 godina uzastopno kukuruz I radja super,prosle godine na onoj losoj godini bilo oko 8 tona po hektaru ,a u kisnoj taa njiva je znala da daa I 11-12 tona po hektaru..
Ali menjam semenske kuce ,ako sejes istu semensku kucu vidii se da mu ne godi ...
E sadd,ti mozes da verujes ,a mozes I da ne verujes,meni nicije verovanje nije bitno...,muka mi je sa cenom I otkupom...

Ja ti kazem da imam njivu ,jeste plodna zemlja blizu reke,gde je sigurno 15 godina uzastopno kukuruz I radja super,prosle godine na onoj losoj godini bilo oko 8 tona po hektaru ,a u kisnoj taa njiva je znala da daa I 11-12 tona po hektaru..
Ali menjam semenske kuce ,ako sejes istu semensku kucu vidii se da mu ne godi ...
E sadd,ti mozes da verujes ,a mozes I da ne verujes,meni nicije verovanje nije bitno...,muka mi je sa cenom I otkupom...
Imao si 8 tona i malo ti bilo 40 dinara cena... Treba brale znati kad i prodati.

Nisi jedini, ima dosta njih koji nisu prodali. Ali to nije razlog da odustanu od proizvodnje.

Imao si 8 tona i malo ti bilo 40 dinara cena... Treba brale znati kad i prodati.

Nisi jedini, ima dosta njih koji nisu prodali. Ali to nije razlog da odustanu od proizvodnje.
Prijatelju NE znas mi situaciju u kuci ,I nemoj da pricas price ,radim sve saam I jedva samm stigao da ga svojim beracem oberem I ubacim u objekte-uskladistim I izorem na vreme njive da izmrznu malo...,nisam imao kad vreme da ga krunim,takoo da mi ne staj na muku I na zivu ranu...
AA ovo oko odustajanja od proizvodnje reci cu ti samo staru narodnu mudrost: "Mudar covek odustane na vreme ,a budalaa teraa do kraja!"

Nisam znao da će se pokrenuti takva rasprava, a pitao sam samo zato jer obično baš što je spomenuto tu zbog kukuruzne zlatice kukuruz po kukuruzu polegne već od jedne kako bi rekli normalne oluje. Naravno ove oluje koje su bile u pojedinim krajevima definitivno nisu normalne i dobro ako su uopće išta ostavile iza sebe, ali od onih svih navedenih u Pajdaševom postu, mislio sam ako je i jedan bio po kukuruzu, odma nije mjerodavan za nekakvu usporedbu, ali već je napisano da nijedan nije po kukuruzu sijan. Kod nas je maksimum dvije godine i ja ga stavljam tako ako moram ali na neki manji dio od komplet zasijane površine i obavezno tretman fungicid i insekticid, pa recimo kao što se spominje ovdje 0217 zna poleći i bez oluje, ali ne u ovim mjerama, nego ponegdje neka stabljika ako je sijan po kukuruzu.

Ako ti misliš da si jedini koji radi sam, onda šta da ti kažem...
Da nam je država zla maćeha - jeste, to se slažem.
Ali, u gazdinstvo i poljoprivredu se ulaže godinama, dug proces rada, truda, odricanja i uloga. Kome je zemlja u krvi i korenima, taj teško odustaje. Nije to posao, danas radim ovo, a sutra ću nešto drugo. Ne tera budala do kraja, nego uporan!

Poljoprivreda nije opredeljenje u profesiji,već način života...svakako je meni u dnk...
S druge strane blago vama koji možete kukuruz sejati više godina u monokulturi...ja nesmem već 30 godina,tu i tamo probam drugu godinu za redom,al ne vredi,nije to to...

Ako ti misliš da si jedini koji radi sam, onda šta da ti kažem...
Da nam je država zla maćeha - jeste, to se slažem.
Ali, u gazdinstvo i poljoprivredu se ulaže godinama, dug proces rada, truda, odricanja i uloga. Kome je zemlja u krvi i korenima, taj teško odustaje. Nije to posao, danas radim ovo, a sutra ću nešto drugo. Ne tera budala do kraja, nego uporan!
Jbg meni je izgleda logika I pamet I razum visee u krvi...
Nemamm 100 zivota pa da ovaj jedan potracim u poziv I posao koji ce da mi svaki dan nabija pritisak I kida zivcee,obrcem iz suplje u prazno,radim za otkupljivace,a o muci I znoju da NE pricamo...
Ovima na vlasti I otkupljivacima bas takvi kao tii I odgovvaraju, trebajuu im ovce za sisanjee.. I kod njih vec decenijama sjasi sa naseg vrata kurta a uzjasi murta ...takoo da Sam izgubioo veru da ce nesto biti bolje ...
Da je u poljoprivredi dobro ,Oni bi prvi se uhvatili poljoprivrede ,NE bi trcali u politiku..
Omalovazeni I podcenjeni smo u svim slojevima drustva,dovoljnoo je bilo gde da stanes I kazes da se bavis poljoprivredom ili nedaj Boze stocarstvom pa da te odmah gledaju sa visine I omalovazavanju kao govnara-svinjara-stocara ,smrdova,nekoga ko zivi u blatoo...
Ko to nije uvideo do sad taj je malouman po meni ...
I na kraju dodacu Jos jednu poslovicu:"Juce sam bio pametan pa sam hteo da menjam svet , danas sam mudar pa menjam sebe!"

Jbg meni je izgleda logika I pamet I razum visee u krvi...
Nemamm 100 zivota pa da ovaj jedan potracim u poziv I posao koji ce da mi svaki dan nabija pritisak I kida zivcee,obrcem iz suplje u prazno,radim za otkupljivace,a o muci I znoju da NE pricamo...
Ovima na vlasti I otkupljivacima bas takvi kao tii I odgovvaraju, trebajuu im ovce za sisanjee.. I kod njih vec decenijama sjasi sa naseg vrata kurta a uzjasi murta ...takoo da Sam izgubioo veru da ce nesto biti bolje ...
Da je u poljoprivredi dobro ,Oni bi prvi se uhvatili poljoprivrede ,NE bi trcali u politiku..
Omalovazeni I podcenjeni smo u svim slojevima drustva,dovoljnoo je bilo gde da stanes I kazes da se bavis poljoprivredom ili nedaj Boze stocarstvom pa da te odmah gledaju sa visine I omalovazavanju kao govnara-svinjara-stocara ,smrdova,nekoga ko zivi u blatoo...
Ko to nije uvideo do sad taj je malouman po meni ...
I na kraju dodacu Jos jednu poslovicu:"Juce sam bio pametan pa sam hteo da menjam svet , danas sam mudar pa menjam sebe!"
Па кад ти је план дефинитивно да одустанеш? Чисто да знамо? Радиш ли следећу сезону?
Јеси ли размишљао да постанеш откупљивач?
Или да мало мање гледаш политику,курту мурту а да мало више гледаш своје двориште и како да радиш боље?
Чисто онако.
Ти и члан из Рековца напуштате пољопривреду ево 8 година,па да знамо сви када је тај датум отприлике?
https://www.polovniautomobili.com/traktori/22000622/belarus-82?
За 6000е купиш змај 222 и руса 82 стару типу,имаш да узореш на време и обереш на време. И после немаш те проблеме које имаш да ореш кад треба да продајеш кукуруз.

Poslednja izmena:
Očigledno nešto radiš pogrešno! Odvaljuju ti prinosi a nemaš novca, menjaj navike.
Imam para Maticu ,Ali daleko je to od pravde I logike...
Digli hleb na 56 din pod izgovorom da je psenica 40 din,sada psenica 20 din a jel vratili hleb na 30 din??
Tovljenici cujem 200 din,prasici 250, a meso u marketu but 900 din, pljskavica sa 150 grama mesa I 50 grama soje 300 din ..
Dao Sam samo neke primere ,imaa ih milon ...Jell too Pravda I logikaa??
Doklee misle da nass prave budalama breee ?? Dokle misle da zaradjuju na nasem znoju I muci???

Па кад ти је план дефинитивно да одустанеш? Чисто да знамо? Радиш ли следећу сезону?
Јеси ли размишљао да постанеш откупљивач?
Или да мало мање гледаш политику,курту мурту а да мало више гледаш своје двориште и како да радиш боље?
Чисто онако.
Ти и члан из Рековца напуштате пољопривреду ево 8 година,па да знамо сви када је тај датум отприлике?
https://www.polovniautomobili.com/traktori/22000622/belarus-82?
За 6000е купиш змај 222 и руса 82 стару типу,имаш да узореш на време и обереш на време. И после немаш те проблеме које имаш да ореш кад треба да продајеш кукуруз.
Ti si kao onaj albanac u onom nasem filmu ,svii se bune ,a onn sije li sije I ubacuje beli prasak u farmerice za masinom za sivenje ...😂😂
Definitivno cekamm da vidim sta ce biti do kraja ove godine ,I ako ovako nastavi vracam ljudima zemlju uzetu pod zakup ,a za moje njive u vlasnistvu videcu da li cu da prodam ili dam u zakup..

Nazad
Vrh