Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нема пуно рупа за сад, 20-ак. Можда ће ипак одустати због маске и другог фунгицида/инсектицида којим сам третирао. Је л има смисла разбацати по њиви меркатилни кукуруз третиран месуролом пошто сад могу да га нађем?
Знам да је забрањено, али ја бих их сад тенком гађао, па нек ме казне. Има их стотине у атару, а кукуруза мало посађено.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Zdravo, treba mi pomoć. Koji hibridi kukuruza (a da nisu domaći ZP i NS) su dobri sa berbu beračem i da su hranljivi za stoku kao naši domaći ili bar približno???

Zdravo, treba mi pomoć. Koji hibridi kukuruza (a da nisu domaći ZP i NS) su dobri sa berbu beračem i da su hranljivi za stoku kao naši domaći ili bar približno???
Ja sam dobio desetak sličnih pitanja na jutjubu i fejsbuku pa me zanima gde su rađene analize o toj hranljivosti, posebno ''naših'' hibrida? Dok sam tovio svinje, hranio sam ih sličnim hibridima koje sam sejao za prodaju i vršidbu u zrnu, uvek sam imao izvanrednu konverziju hrane i procenat mesa pa me zanima od kad se to promenilo i od kad se rade analize i dele kukuruzi na hranljive i nehranljive, koliko koji ima proteina i slično?

Sejem ZP i kad god prodajemo po selu uvek dolaze do nas po kukuruz.
Kad smo vise brali pa neki od tovljaca kupi vecu kolicinu trazi prvo za probu i onda nosi ostatak kad vidi da li svinje jedu.

Pa ima razlike u proteinima to sigurno, ali mislim da je to zanemarljivo malo da bi uticalo na tov svinja.
Soja i ječam je to gde se magija dešava što se svinja tiče.
Promoteri preporučuju neke sorte kukuruza baš za tov stoke, mada mislim da je to sviranje k......

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja sam nekako bio mišljenja da je to zbog zbog sporijeg otpuštanja vlage, nekako taj kukuruz stvarno drugačije miriše dok sam ga mleo... Marva je uvek radije jela fao 600,pionir ili zp nebitno, nego one manje fao grupe... A jedne godine sam svinjama ubacio jedan deo kukuruza veštački sušenog i nisu htele ni da ga pomirišu dok nisam počeo da ga mešam sa onim iz kotobanje sa 27 vlage...
Gde je tu logika ne znam,al ima nešto u tome...

Bavim se mlečnim govedarstvom između ostalog i mogu da kažem da je kukuruz tu samo kao dopuna ishrani a da su premiksi, sačme, žitarice ti koji stvaraju magiju i pospešuju proizvodnju.Može da se hrani i čistim kukuruzom ali to na duge staze samo pravi štetu jer nema dovoljno proteina ma koji hibrid bio u pitanju.

Kod nas je jedne godine bio problem Dekalb, ne znam zašto i ne znam koji, ali uvijek si sami osušimo u sušari nešto kukuruza za ishranu svinja doma za sebe. Uvijek je ostao neki Pioneer ili Bc koji smo znali jutro posijat isključivo za to, ali tog puta smo ostavili Dekalb i svinje nisu htjele ni pomirisat. Onda smo ga mjenjali sa lokalnim švercerom, naravno dobili sav neki kalani sa primjesama, ali jele ga u fulu... Sad opet ko i prije ostane neki Pioneer i opet dalje nema problema, kao što rekoh, ne znam razlog, ali očito nekih razlika ima...

Nisam siguran ali proteini i azot su povezani ,soja zbog visokog sadrzaja proteina i trazi ogromne kolicine azota ,pa kontam ako ima hibrida kukuruza sa manjim proteinima od ostalih ,mozda oni za odredjen prinos mogu zahtevati manje azota od drugih hibrida sa vise proteina ?.

Ja sam dobio desetak sličnih pitanja na jutjubu i fejsbuku pa me zanima gde su rađene analize o toj hranljivosti, posebno ''naših'' hibrida? Dok sam tovio svinje, hranio sam ih sličnim hibridima koje sam sejao za prodaju i vršidbu u zrnu, uvek sam imao izvanrednu konverziju hrane i procenat mesa pa me zanima od kad se to promenilo i od kad se rade analize i dele kukuruzi na hranljive i nehranljive, koliko koji ima proteina i slično?
evo i drugi kazu da ima razlike. Kod mene se inace seju ZP i NS oduvek. Ja nastavljam samo ZP ali bih ubacio jos neki hibrid strane sorte zbog veceg prinosa a da ga stoka jede posto sam i ja cuo da neke sorte nece stoka ni da pomirise...

Moguce da stoka navikne na jednu vrstu kukuruza pa onda kad se promjeni nastanu problemi, mozda bi se trebalo probati sa postupnim uvodjenjem u ishranu

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Nije kukuruz svake godine isti, mislim na jedan hibrid, u susnoj i kisnoj godini, postoji razlika i u kvalitetu i u hranjivosti.E sada koji je najbolji, tesko je reci.

Ma, sve će to marva pojesti, daleko od toga, i imaće i dobar prirast, al eto moje iskustvo kaže da recimo silaža od p0725 ili p1535 ne može da, se poredi sa as ili zp hibridima, jednostavno oližu valov I nemam šta da bacim sutradan...

Gluposti, sta drugo reci! U ostalom Matic je napisao sta tovi stoku ili svinje!
Mozes ih hraniti samo cistim kukuruzom i to bilo kojim, pa ce im proci preko onu stvar i nikad tov zavrsiti neces!
Sojna sacma ili sojni griz je jedan od bitnijih sastojaka u ishrani i tovu, pored jecma ili tritikale, premiksa i naravno bilo kojeg zdravog kukuruza!
Tovio sam ranije svinje za prodaju i sad iskljucivo za nase potrebe i to vec dugi niz godina sa Dekalbom i nikakvih problema nije bilo u tovu!
E sad, ako bi smo se vratili u temi Dekalb hibridi od pre 8 do 10 godina onda bi se moglo videti da skoro vecina su tvrdili da je to GMO hibrid. Smesno! Nekima i tada a neki i dan danas su istog misljenja!

evo i drugi kazu da ima razlike. Kod mene se inace seju ZP i NS oduvek. Ja nastavljam samo ZP ali bih ubacio jos neki hibrid strane sorte zbog veceg prinosa a da ga stoka jede posto sam i ja cuo da neke sorte nece stoka ni da pomirise...
Kws provereno moze. Dok sam tovio, sejao sam ga. Ima razlike i u tipu zrna pa mi se cinilo da zrno tipa zuban lepse jedu a kod kws-a je vecina hibrida tipa zuban

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh