Kukuruz 2022

Jedan moj komšija je i prošle i ove godine posejao kukuruz tek posle 15 maja. Eno ih sada zeleni ko u maju mesecu i guraju dobro. oprasivanje je dobro, i nema potpaljivanja listova koji su bliže zemlji. Sad ako mu dođe neka kiša opet će imati dobar prinos kao i prošle godine. Da li je bolje sejati ove FAO 300 i 400 tako polovinom maja? Sve mi izgleda da oni nekako dok su mali lako preguraju visoke temp u junu i julu i onda kad im dođe avgust onda i bude nekih kiša pa i ima čovek se čemu nadati.
Kad Mirban bude kiša u avgustu???

Poslednjih koliko godina je avgust suv i topao... Bez i jedne kiše.

Pa ne znam Dare ali od druge polovine i bude nekih kiša. Nisu to neke ogromne ali ih ima. Bar govorim za moj kraj. Ali naravno to ne mora da bude generalno tako svuda.

Kako se kukuruz približava vršidbi sve je bolji verovatno će tako biti i sa sojom neznam kako al je tako.
Ti druze moj koliko pratim tvoje postove u vise tema u zadnje vreme malo si upao u neku krizu! Nesto se desava s tobom!
Ja te ne znam takvog, znam da si voleo kao i svako malo zajebvanciju ali ne praviti razliku izmedju dobrog i loseg ili podjebavanja na racun necije stete i realnog sranja, to nisam bas ocekivao od tebe!
Da si ti meni ziv i zdrav a ja cu te podsetiti s vremena na vreme kad skliznes sa sina!🍻

Jedan miks od danas.. nešto za silažu, nešto za zrno.. kws konfites i ns 6043,lg helen.. u sygentu nisam išao, ali je bila vrh pre 10ak dana kada smo tanjirali strnjike.
4c4e5de0ebb8acd196ea90f84920e0ce.jpg

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka

Druže nisam ja ništa odredio a posebno ne raspored padavina. Rekao sam još početkom godine da će godina biti extremno sušna od maja, padavine mestimične i retke. Moglo je i naš kraj da maši non stop.. jednostavno se tako pogodilo.

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka

Nas posao je jednacina sa 3 nepoznate.I tako svake godine.Nikad po regionima u Srbiji ne bude isti raspored padavina a od toga najvise zavisi kakav ce rod i godina biti.Primera radi bas cesto idem za V.Planu i Sm.Palanku.Udaljeni smo neki 70km.Prosle godine su im kukuruzi bili bas ocajni dok kod nas su bili 50% bolji.Naravno imali smo bolji raspored padavina i bolje je rodilo.Sad je situacija obrnuta u tom potezu i ima bas dobrih kukuruza vidi se da su imali vise padavina od nas.Tako da nema pravila i glupo je biti kivan na nekog sto ima bolji rod sad jer smo mi mozda bolje prosli neki drugi put.

Jedan moj komšija je i prošle i ove godine posejao kukuruz tek posle 15 maja. Eno ih sada zeleni ko u maju mesecu i guraju dobro. oprasivanje je dobro, i nema potpaljivanja listova koji su bliže zemlji. Sad ako mu dođe neka kiša opet će imati dobar prinos kao i prošle godine. Da li je bolje sejati ove FAO 300 i 400 tako polovinom maja? Sve mi izgleda da oni nekako dok su mali lako preguraju visoke temp u junu i julu i onda kad im dođe avgust onda i bude nekih kiša pa i ima čovek se čemu nadati.
Sejao sam ja prošle godine 18. maja, pa se nisam baš proslavio, goreo je i podgorevao manje više kao i oni koji su sejani ranije. Najviše je zavisilo od tipa zemljišta da li podnosi nedostatak padavina. Iskustvo od ove godine je da se najbolje drži kukuruz na njivi koja je prekrivena stajnjakom, ali na smonici. Iako gust sklop (19,5), svaki ima dobar klip, dok na beloj zemlji bez stajnjaka isti hibrid i isti sklop dosta loše, 10% bez klipa, podgoreo, sitan. Mislim da bi tu bilo dosta bolje da je bio ređi sklop. Videćemo na kraju kako će biti.

Fotošop zasigurno! 🤣

Ja sam silom prilika sejao 20 maja,ljudi isli na docek mi da beremo.

Bori se Pionir,ja zadovoljan !
Kod tebe definitivno bolji raspored padavina bio.. Ako budes prolazio kroz Selevac (mada i Azanja je slicna) baci pogled na kukuruze, ima ih koji mogu da se beru.. Ova sad kisa od pre nedelju dana retko kom kukuruzu znaci nesto, eventualno neka kasnija setva koji nije stigao da izgori, ostalo je sve oborilo klipove i sazreva odavno..

Nazad
Vrh