Kukuruz 2021

Danas zavrsen, gledam, racunam, presabiram... Lagani minus kad bi otisao sad na 27 din.

Prinosi od 2000kg/h do 5500 kg/h, prosek oko 3500kg/h. Najbolje su prosli P 0412 i P 9911 a najlosije ZP djubre ali ajde bili su na losijim parcelama, prosle godine je 427 bio sasvim korektan na dobroj njivi..

Toliko od ove godine, vise srece u sledecem izvlacenju..

Na soji sam imao tu taktiku i racunao u najboljem slucaju 1500 kg po kj, a ispalo 1750.Jbg dosta manje para ove godine na kukuruzu u odnosu na soju.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Isti bog i osječki neki hibrid sam brao uslužno parcela hektar a jedva 4 korpe na tornadu katastrofa.

Juče radjen ogled KWS-a kod kolege Saše Matića u Velikim Crljenima.

KYom4Lo.jpg

RKruFBi.jpg

r9HG33t.jpg

qgpesws.jpg

Mi smo zavrsili u petak. Za vikend jos zurili da zavrsimo setvu psenice i trave u vocnjaku. I sada podvlacim crtu. Prosek za ovu godinu 4770kg/kj ili 8300kg/ha naplativog kukuruza. Kosili smo sa vlagama od 13.6-17.5%. mada 90%je bilo i rangu 14.5-15%. Od hibrida najbolji su bili dkc5075 i pionir 9757 i pionir 0704. 5400kg/kj Najlosiji kite Armanjak. 2500kg/kj. Svuda je predusev bila psenica i jecam. Kako je sve to izgledalo do sredine jula vise nego sretni.

Sent from my S60 using Tapatalk

Juče radjen ogled KWS-a kod kolege Saše Matića u Velikim Crljenima.
qgpesws.jpg

Čini mi se malo rijedak sklop za FAO 400 , a pogotovo za FAO 300. Uobičajen i do KWS-a preporučen sklop za te FAO grupe je 70-75 k zrna . To je bilo namjerno tako ili se radi o problemu slabije klijavosti?

Lako je uskladiti zelje i mogucnosti kad imas prinos preko 10 tona ove godine :p :D
Nije to uvijek lako uskladiti, a neki ne uspjevaju niti kod prinosa od 15+ t/ha. :( Tko ima kriv, kad ne žele biti sretni. :unsure:

Upravo ovaj sklop je i preporučen od strane predstavnika KWS-a. 70.000-75.000 zrna po hektaru nije za zemljište na kojem je radjen ogled.
I nijedan promoter bilo koje semenske kuće, a koji poznaje ove terene, ne preporučuje gust sklop.

Prošle godine je na parceli pored ove radjen ogled, bio je sličan sklop, prinosi od 14 do 16 tona po hektaru.

https://i.imgur.com/Vbv2l1c.jpg
Zavrsena i poslednja njiva od 120 ari,zp 600 isto u pitanju. To je parcela od 4 dela kupljena pretprosle godine i sad se ciste sinori,probrano kombajnom garant oko 40 ari i tu je bilo 1280kg u zrnu,losije je bilo zbog tog drveca koje je gusilo biljku,ostalih oko 80 ari brano beracom i ima dve imt prikolice od 4t i jedna kikinda od 4 t.

U ponedeljak zavrseni kukuruzi konacno, bolji je prosek od 2012 i 2017. Ovo sto je otislo kuci za stoku nije mereno ali oko 5t/ha je prosek, oko 2t/ha je najlosija njiva a najbolja je dala 7680kg/ha. Uz susu, grad polovinom jula mi je takodje odneo dobar deo prinosa.
Od suse su fasovale su najvise 300 i 400 grupe, sto kasnija setva i hibrid su najbolje rezultate dali. P9300 sam imao samo jednu njivu sejanu ranije 12.4 i to je bio najslabiji prinos, Kasmir me nije odusevio, P9911 solidan u proseku a najbolje prinose su dali P0217 i P0412. Sledece godine opet u prvi razred

Najbolji kukuruz ove godine, 7-8 t/ha, mjestimično i jači, inače to je dolina neke rječice i tu je uvijek dobar

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Nazad
Vrh