Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
9911 je sjajan hibrid... Bez obzira što sam se najavio za njega još u januaru nisam uspeo da ga dobijem do aprila.. A baš mi se sviđa...

Bez greske je hibrid,vec godinama je na nasoj listi i uvek bude odlican

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Kolege koliko kerece grozdje moze da poraste u kukuruzu? Da li je opasno za kukuruz, ima ga na ogumke, trenutna visina je visina kukuruza, ima ga samo u redu, ledina je ospartana i osusilo se?
Radice "motikan" ali pitam da bi i nesto naucio za buduce.
Neće ono izrasti ni smetati kukuruzu puno ali dogodine u soji ima da bude zajebancije.

Prva slika zp666, druga os Tomasov i treca pionir 0725
9ae84a10d29d2327e87ec6cb6a64a8fc.jpg
dca1a4d94c891bcc81cc1c0866065dd8.jpg
0c6558504bf31f7631c965413c8d2b44.jpg

Ja sam cini mi se jos vece prskao equipom prije dosta godina. Lomio je traktor poneki . Posljedica nije bilo . Btw nije bilo ni nekog efekta ,otad equip nisam koristio. Cini mi se da ovde bar kod nas taj ekvip slabo ubija sijerak dzaba mu ime.
Momo a koja količina herbicida i padne uopšte na sirak kad je kukuruz toliki, po meni nema smisla uopšte prskati u tom stadijumu ali no.

У петак и суботу сам искористио време да ошпартам своје "курузе" и оно што сам видео, укратко може да се напише овако: на њиви на којој је само "Пионирова" 9911-ца, она, (без обзира што је пре десетак дана добила мало "хледа") како сам очекивао, буја као нечиста и буквално сам искористио последњи моменат за шпартање.

На другој њиви, где је "Рајфајзенов Уликс" и "Синџентин Пако" имам неједнаки пораст. За места где је експлодирала горушица, па док није изгубила листове после прскања, ми је јасно зашто кукуруз заостаје, али немам неко јасно објашњење зашто сам наилазио на "зоне" недефинисане форме са истим хибридом кукуруза, између којих може да буде разлике у порасту чак и у три листа. Можда је то само моја субјективна оцена, али рекао бих да је тај разлика приметнија код "Уликса", док је "Пако", мање-више, уједначен, али свеједно, у овој фази ипак мање бујан од поменутог 9911.

Такође, видим да је на обе њиве, прскање никосулфуроном није дало 100% учинка. Чак и после три недеље од другог прскања у сплит апликацији, доста сирка по њиви није липсало, већ је онако метиљаво, спрчуљено и црно, али ми се чини да би се пре регенерисао него осушио. Али мора да се помене и то да су за друго прскање потрефили баш лоши услови - било је пар дана без падавина, али је било мало сунца и било је баш хладно.

Какогод, идемо даље...

У петак и суботу сам искористио време да ошпартам своје "курузе" и оно што сам видео, укратко може да се напише овако: на њиви на којој је само "Пионирова" 9911-ца, она, (без обзира што је пре десетак дана добила мало "хледа") како сам очекивао, буја као нечиста и буквално сам искористио последњи моменат за шпартање.

На другој њиви, где је "Рајфајзенов Уликс" и "Синџентин Пако" имам неједнаки пораст. За места где је експлодирала горушица, па док није изгубила листове после прскања, ми је јасно зашто кукуруз заостаје, али немам неко јасно објашњење зашто сам наилазио на "зоне" недефинисане форме са истим хибридом кукуруза, између којих може да буде разлике у порасту чак и у три листа. Можда је то само моја субјективна оцена, али рекао бих да је тај разлика приметнија код "Уликса", док је "Пако", мање-више, уједначен, али свеједно, у овој фази ипак мање бујан од поменутог 9911.

Такође, видим да је на обе њиве, прскање никосулфуроном није дало 100% учинка. Чак и после три недеље од другог прскања у сплит апликацији, доста сирка по њиви није липсало, већ је онако метиљаво, спрчуљено и црно, али ми се чини да би се пре регенерисао него осушио. Али мора да се помене и то да су за друго прскање потрефили баш лоши услови - било је пар дана без падавина, али је било мало сунца и било је баш хладно.

Какогод, идемо даље...

Potvrda da nikosulfuron nije odradio posao kako treba, ne znam sta mu je falilo, mozda niske temperature nakon poslednjeg tretmana, juce smo ga ponovili u njivama gde kukuruz zaostaje malo. Uglavnom i zaostaje jer je hemija zakazala, gde je isla Laudis/Equip kombinacija ubijeno sve i kukuruzi samo sibaju.

Kod mene je situacija takva da ako sve bude ok za oko 10-tak dana će kukuruzi da metliče. Vode imaju dovoljno temperature su zadovoljavajuće i gura kao besan. Još kad bi bilo ispoštovano da u toku oprašivanja ne budu visoke temperature (35+) bio bih sasvim zadovoljan. Dakle ako još bude kiše (a najava je do 25 juna) ukupno će biti za period maj-jun preko 200l a možda i svih 250 l to će biti sasvim dovoljno da lepo formira klipove.

Kolege jedno pitanje, na kednoj parceli greskom propustena 2 reda u prskanju, sirokolisna trava pod kontrolom ali sirak caruje. Sta sad tu raditi? Kukuruz je relativno velik iznad kolena. Spartanje mi se cini da nije mogucnost. Svaka pomoc i ideja dobro dosla

Послато са SM-A310F помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh