Ja zetvu skoro zavrsio. Oduzilo se bas. Trebalo je danas zadnjih 3ha da se skinu ali opet kisa. S obzirom da 30-40% ostavljam za stoku igrom slucaja merene su i najlosija i najbolja njiva. Najlosija 8240kg/ha a najbolja 12850kg/ha. Ostalo se vrtelo od 9t do 11.5t/ha, zavisno od zemljista najvise i rasporeda padavina. Prosek ce biti tu negde oko 10t/ha. Ja sam zadovoljan s obzirom na sarenilo u kvalitetu zemlje, za 500kg bolji prosek od prosle godine ali losiji od 2018 i 2014. Pretpostavio sam da ce period od par hladnih dana i noci u maju, malo grada u jednom delu atara i period bez kise od 22.6 do 17.7 uzeti danak, pa se i vidi neujednacenost u prinosima. Jedan moj prijatelj 20tak km od mene ne pamti ovakvu godine nijedna njiva ispod 10t/ha, mislim da ga led nije hvatao ali ga je uhvatio jedan lep pljusak od 15-tak litara pocetkom jula u zetvi.
Od hibrida P0412, P9911, P0164, Konfites i AS 201. P0164 mi nije opravdao ocekivanja s obzirom da je ubacen u prvu grupu hibrida, AS niti smrdi nit mirise jedna njiva 10,1t/ha a druga 1,5km vazdusnom linijom dalje 8240kg/ha. Prva njiva posejana na 21cm a druga mojom greskom na 18cm i tu je poceo da podgoreva vrlo rano kada je nastupio period bez kise doduse i zemlja je osrednja nije najbolja koju imam. Najniza vlaga od svih skinuo sam ga oko 20.9 sa 11,5% i 12,4% vlage. Ali ga vrlo verovatno necu sejati opet, ne deluje mi stabilno. Odlicni su mi bili P9911 i P0412. Konfites takodje odlican osim jedne njive od 2ha gde je dao 9,3t/ha ali je tu 4 godine zaredom kukuruz pa se sirak malo oteo kontroli nakon kisa u prvoj polovini juna.
Dogodine nosioci P0412 i P9911 uz njih Kasmir a ako ga ne bude dovoljno kao ovog proleca ici ce Konfites i mozda jos jedan hibrid za probu videcu da li ce biti nesto novo ili neki koji nisam sejao do sad.