Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Taj bar stoji gore, a kod koga su pali klipovi tu je prinudno skratio vegetaciju.

P 9911
80480733bda654bac1a8d060a99613ec.jpg
4c6f18d1f2f3efbb5017cc18f9f17a11.jpg
182078caeb33e74b4702577242d44ee0.jpg

Prava genetika je točka na i.
I nije svaki kukuruz za svaku njivu.
Sad još se kiša sprema trljam ruke koliko će kuruze biti 😂😂😂

Danas gledao, na istoj parceli bio suncokret i psenica kao pretkultura kukuruzu, strnjiste 3 puta tanjurano. Hibrid je 5031. Na dijelu gdje je suncokret pretkultuta kukuruz se potpalio do klipova ako ne i vise . vidi se da su klipovi manji nego na strnjistu, na strnjistu nema podgorelih listova i klipovi veci, odokativno 25% ce biti veci prinos ovog kukuruza kojemu je predkultura psenica nego onom kojemu je suncokret.

Aj da jednom razjasnimo zasto je kukuruz bolji nakon psenice ? Jel sto je malo odmorila zemlja , ili zbog strukture zemlje ili sta ? Cini mi se da jos malo bolje bude ako se strnje ne dira uopste ili grijesim? Da nije zbog herbicida , ipak prodje duze vremena od upotrebe herbicida u psenici a neko ih i ne koristi .

Suncokret osim sto crpi hranu , crpi i vodu iz dubljih slojeva a i poslije zetve zetve se nesto akumulira vode u strnjistu.

Takodje poslije lucerista ako je manje padavina takodje kukuruz bude losiji, a ako bude dosta padavina bude mozda i najbolja predkultura za kukuruz.

Ne znam gdje bih pitao, pa ovdje cu, neka moderatori premjeste ako treba. Zna li neko npr. 10000kg kukuruza sa vlagom od 19-20% kad se osusi na 14% vlage koliko ima kg?

Tacno ne znam, ali prosle godine kad sam vozio na susenje kukuruz, tri pune prikolice jednosovinke sa visokim nastavcima sam odvezao sa vlagom 18-19%, to je nesto vise od 10 tona, kad se osusilo po popunjenosti prikolica jedna tona je falila sigurno

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Po mome da ti nisu puno skinuli jer se meni cini da po tabeli sa vlagom vise bi skinuli,ako ima neko tabelu od prosle god nek proveri

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh