Kukuruz 2019

Od kad skidam kukuruz u zrnu nisam nikad skidao sa vecom vlagom od 18% i to mozda jedne godine par kj samo.
Pa zar nikad ni jedan dan nije bio za rad a da je vlaga bila manja od 29%?
I drugo hteo sam reci da kod nas po nasim tablicama taj prinos sa tom vlagom ne bi bas bio za pohvalu.
 
Nije bila niza vlaga kad je tek stigao jer je sijan u junu grupa 600. Drugo rekao sam da je bio 13-14t po ha suvog a ne bruto vlaznog . Razlika i trosku nego da je bio npr 17% je oko 60e vise za susenje na 10t i to je to. Malo vise prevoza npr vozio sam u ovom slucaju 60t umjesto 50 da je bio suv .
 
Sad je i FAO 700 mogao da se skine u jusu bar ovde.
Ja posejao 28 aprila NS 6030, fao grupa 660, u nameri da ga oberem,za u koš.Međutim sticajem okolnosti nekih,oberem neke druge parcele a njega ostavim za vršu,i evo belaja.Merio mu vlagu u nedelju , i bila je 19 % .Parcela se nalazi pored same reke,inače Velike Morave.,površine od 1,2 hektara.Ne bih da ga berem jer mi ne treba a i nemam ga gde u klipu a u zrnu sa ovom vlagom neće niko da ga odkupi.Videću ovih par dana narednih sa tom vlagom šta se dešava,pa ako ne padne neki procenat,a mislim da neće,da ga ovršem i donesem kući pa pod neki trem da ga lopatam,a to su ćorava posla,mojom krivicom.
 
Ako ga sad oberes pola ce se okruniti

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Ne mora znaciti, pre nedelju dana sam brao, cak ima nekih da se sad manje krune nego pre vrsidbe, brao sam neku parcelu gde je skidan kombajnom pa ostalo nesto za arendu, sa cini mi se 15 vlage, skoro da se nijedan nije okrunio.
 
Bem li ga ja brao pre 2 meseca krunio se katastrofa

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Moze se platiti susenje kukuruza, sa 1,2ha ne moze biti ne znam koliki trosak susenja(100-150€), kod mene u kraju 80-90% ljudi koji vrse u zrnu susi kukuruz.
Na kraju kad se sracuna koliko ima manje posla i rastura u vrsidbi u zrnu u odnosu na branje u klipu trosak susenja ne izadje toliko veliki koliko se na pocetku cini.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Ja u utorak otvorio branje kukuruza u klipu po drugi put ove godine. Postrna setva bc 306 razmak 19cm sa 20ari puna loznička pet tona i pola bunkera z222. Predusev ječam, zalivan dok se moglo prskačima kada je prerasto zalivan topom. Sve ukupno 6 zalivanja. Ima još jedan h, sejan na pšenici još je dobro zelen pola njive ili 50ari zalivano tri puta kap po kap druga polovina topom potapano. Videćemo koi će dati veći prinos, za sada bolje izglede ima zalivan kap po kap.
 
Puno cijevi i posla treba u kukuruzu za kpk. Teško da nešto veći prinos to opravda. Baš me zanima jel dobro razmišljam. Nadam se da će nam
juki podastrijet rezultate.
 
Radio sam ja kukuruze u sistemu kap po kap 2012.Parcela pola jutra, a prinos je bio oko 3000 kg što je za tu godinu bilo ok.Jedino što je aflatoksin bio 100% na klipovima sve pečurke rasle. Hibrid ako se dobro secam AS72.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
 
Mislim dasam opisao dovoljno u tekstu iznad videa, hibrd BC 306. Predusev ječam, bačeno po strnjištu 150kg 3*16po kj uzorano uradjeno frezom posejano nikao za 5dana. U drugom špartanju bačen kan 70kg/kj, evo i kompletan video od početka. Inače ima nas petorica koi se upuštamo u takvu avanturu, ja hektar ipo a dvojica po 6h zato što imamo na tim njivama bunare do 15 m dubine ili kanal koi ne presušuje.
 
Nazad
Vrh