Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogotovo za moju zemlju i kraj vazi to pravilo.
Posejano je na 24 cm, ali negde ima propusta po 70-80cm . Zbog zih skidaca. Kada je to otac zamenio, sejala je mnogo bolje....

Kod mene se mnogi ljudi žale ove godine , koji skidaju u klipu , da kada su okrunili kukuruz , prošlogodišnji dabome , da su iz iste košane mnogo manje kg dobili nego do sada ?? Najčešće kolko mi se čini je bio slučaj sa pionirom , čuo sam bar 3-4 čovjeka ista priča . Ne skidam u klipu pa lično nisam primjetio . Jel ima sličnih iskustava ?

@Momo
Problem je verovatno u hektolitarskoj masi. Pogotovo ovi aquamax hibridi isterali su klipove skoro bez kise, ali sa losim kvalitetom zrna. Bar tako je bilo kod mene, mada ni ja ne radim berbu u klipu. Za stetu od leptira je rano.

Kod mene je ove godine bilo isto tako, klipova ima, zrna curi, ali bunker nikako da se napuni. A zrno duplo manje nego pretplosle godine.

Jedno pitanje za kolege, sto se sklopa tice kazu da bez sklopa nema prinosa.evo na primer kada bi kod mene u kraju posejali kukuruz na 18cm tu na susnoj godini nebi rodilo ni za seme jer je zemlja 5-6klase i kad taj kukuruz poraste razmak se smanji na 12cm i sve to ubrzo izgori ili ima klipove od po 100grama.kod mene vise odgovara redji sklop a kvalitetan hibrid.na primer 40000 biljaka po hektaru po 300grama to je 12000kg deluje puno ali veoma realno jer je zemljiste takvo kakvo je a matematicki izlazi tako.ako bi smo imsli 70000biljki po 100grama to bi bilo7t po hektaru uz rizik da izgori.nije svuda isto zemljiste isto tako da razmak igra veliku ulogu.

- - - - - - - - - -

Danas sam svratio do kukuruza,pocelo je da ga gricka nesto ili ga je oprljila hladnoca,neznam tacno sta mu je.moracu da ga oprskam insekticidom za koji dan.
IMG201604250930561.jpg
IMG201604250935021.jpg

Ne moras prskati, taj kukuruz je povelik da moze pipa kukuruzna da mu naudi. Ne trosi bzv novce kad ne moras.

Ovom kisom i zahladjenjem pipa ce biti resena, ove godine velika najezda pipe i mnogi ce presevati...Svo seme sam tretirao Imidorom i pre neki dan sam obisao neke parcele gde je nikao kukuru bukvalno pored svakog struka po 2-3 pipe izvrnute i rade nogicama :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh