Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad budem seme tretirao insekticidom umesto vode u hemiju ima da dodam antifriz,onda podnosi i do -6*C.

Gde ima da se kupi taj zimski hibrid? on bi verovatno mogao pocetkom februara da se poseje.

Istina, da je kukuruz biljka koja po definiciji trazi toplotu i potice iz toplih krajeva, medjutim, meni je ovo sto je Zeljko uradio skroz ok, treba ispitati najnizu temperaturnu granicu za nicanje na razlicitim tipovima zemljista.U oprasivanju igraju ulogu i sati a kamoli dani!Svakako, mislim da nema mesta za ironiju, covek je nesto probao i podelio to sa svima nama i ako mu istruli svako seme to ce biti dobra skola za sve nas na forumu da ne pokusavamo nesto slicno, pa molim clanove da malo razmisle i o tome pre nego sto pocnete da se sprdate sa covekom.A i po nacinu na koji pise poruke za Zeljka bih rekao da je obrazovaniji od velike vecine forumasa.Izvinjavam se na opsirnosti!

Jedino što se kukuruz na ovim prostorima sije dugo godina , a ne od juče , pa su mnoge stvari več probavane . Hvala Željku na dijeljenju ovog eksperimenta , nego potpunije bi bilo da je stavio na istu parcelu više rokova sjetvi , sad, pa u prvoj polovini aprila , pa u drugoj , pa u prvoj polovini maja , a što da ne i u drugoj . I na kraju vaganje , tada bi imali neki zaključak , ali samo za ovu godinu i na njegovoj lokaciji.

Dobro Momo ako su probavane ovakve setve i ranije reci ti meni hoce li kukuruz dobro nici, lose nici ili nece ni jedno zrno izbiti?Ovo za razlicite rokove je i meni palo na pamet, bilo bi odlicno!

Dogodine cu uraditi sada nisam imao vremena za to,imam neke druge obaveze pa sam odradio samo ovako ali ko zna mozda posejem i uvaprilu isto tu.

Kukuruz je specifična biljka , u stvari specifična je u intenzivnoj proizvodnji , znači njivskim uslovima , u redovima gusto itd . Zbog toga su prvenstveno hibridi u prednosti od domaće reprodukcije.Posebnost je u tome što njiva kukuruza mora da raste identično da bi osvjetljenost suncem bila idealna , a to najviše zavisi od momenta nicanja . Dokazano za iole visok prinos pored ostalog treba da sav kukuruz nikne bar u roku 2 dana , a u lošijoj godini u roku 1 dana . Rekorderi kažu da se traži nicanje u roku 12 sati . Sada sijan će vjerovatno nicati 5 dana ako ne i više .
Željko može uraditi zanivmilj ogled u jednom retku da uništi kukuruze koji su nikli sa 5-10 dana zakašnjenja i mislim da će taj red dati više.

Istina, da je kukuruz biljka koja po definiciji trazi toplotu i potice iz toplih krajeva, medjutim, meni je ovo sto je Zeljko uradio skroz ok, treba ispitati najnizu temperaturnu granicu za nicanje na razlicitim tipovima zemljista.U oprasivanju igraju ulogu i sati a kamoli dani!Svakako, mislim da nema mesta za ironiju, covek je nesto probao i podelio to sa svima nama i ako mu istruli svako seme to ce biti dobra skola za sve nas na forumu da ne pokusavamo nesto slicno, pa molim clanove da malo razmisle i o tome pre nego sto pocnete da se sprdate sa covekom.A i po nacinu na koji pise poruke za Zeljka bih rekao da je obrazovaniji od velike vecine forumasa.Izvinjavam se na opsirnosti!

Znas kako, pravilo je da nema pravila,sve je moguce i mozes saditi od pocetka marta ako je vreme pogodno bice dobro ako nema srece sa vremenom onda je dzaba sve.Ja sejem dugo godina kukuruz,znam sve o kukuruzu, znam sta mu je potrebno za razvoj rast,prskanje netreba mi nikakv savet na forumu jer nisam nov u setvi kukuruza.meni je totalno nebitan neki ironicni komentar nekog clana foruma.postoje ljudi na forumu koji sve znaju ali ajd da neulazim u raspravu jer to i nije tema.Ja sam svesno odradio tu setvu jer sam par godina presadjivao ni kriv ni duzan a posejao sam onda kada je bog rekao ali dzaba.2005bio je mraz u maju mesecu pa sta da se radi ali kukuruzu ne fali nista od toga.Sto se oprasivanja tice jedan dan u setvi i nicanju je ogroman. U svakom slucaju hvala na razumevanju i podrsci,nije lose ponekad napraviti ogled moze da bude i uspesno a dogodine obrnuto,nikad se nezna.

Momo, ovo za nicanje si pisao i ranije i apsolutno si u pravu, ja se zadnjih godina trudim da imam ravnomerno nicanje,to je zamene nicanje u 2 dana najvise i na takvim parcelema imam solidan prinos uvek, kakva god da je godina, ne racunajuci ekstreme!

A zasto su presevali oni sto su sejali u prvoj polovini aprila ?

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2
Pa voda sve odnela na uvratine,kukuruz je bio bas mali a mnogooooo kise i vode.I kod mene su uvratine bile kao da sam posejao ciklonom a na brdu poneki kukuruz.Posle presejali kad se stabilizovalo kad opet kisa i tako neki iz treceg pokusaja uboli stvar.Opstao je onaj koji je posejan rano i dobro se ukorenio.

Stigao juce Pioneer p0725. Jedva sam dosao do njega, zadnje 4 vrece u apoteci i ales kaput. Pricao sa promoterom pre nego sto sam uzeo i kaze mi da je sav rasprodat. Sad sam sve kompletirao od semena.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

I ja sam ga vijao ovih dana. Tražen hibrid.
Ma ja sam od gotovog napravio veresiju, imao sam u apoteci jos pocetkom meseca ali nisu imali deklaraciju i ja odem na drugo mesto i narucim gde su me uveravali da ce ga nabaviti i na kraju juce me zovu i kazu nista od semena, ja poludeo,malo je falilo da ..... Nahranim stoku i obrnem dva kruga i jedva nadjem.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Pre par dana sam i ja uzeo ovaj p0725, i p0837. Ovaj drugi hibrid, t.j. seme iz Francuske, a ovaj prvi ne mogu da se setim.

Koja je to EAR FLEX grupa hibrida?
Jel to znaci da mogu velicinom klipa nadoknaditi redji sklop?

Koja je to EAR FLEX grupa hibrida?
Jel to znaci da mogu velicinom klipa nadoknaditi redji sklop?
Tako kazu. Ali, ne govore da se seje redje, vec ukoliko dodje do proredjivanja prilikom nicanja, zastite, kultivacije... Moze delimicno da nadoknadi prinos kod losijeg skolopa. Moje misljenje je nek samo svaki istera klip u teskoj godini (kao sto je najavljuju). Tu osobinu odvajkada imaju i nasi hibridi (i ostali), samo im je losiji marketing.

Nasi NS i ZP hibridi to imaju. kad fali sklop klip bude duzi mnogo . Dekalb tu osobinu reklamira kao da je ultra nova tehnologija, a nasi kukuruzi to imaju od pocetka hibridizacije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh