Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ove godine sam imao pod dkc-om 60% povrisne pod pionirom 30% a ns 10%,razlike ima puno izmedju stranih i nasih hibrida ima negde raLika i od 2000kg po lancu a ovlagi na da ne pricamo

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lacin.Ja sam ti samo rekao da probas,uzmi neku manju parcelu npr. 50-60 ari i uradi probu. Ja radim 200 ha zemlje razbacane od 2 klase do 7 klase,nadmorska visina od 130 do 320 metara.

Sad sam isao da nosim uzorak kukuruza Sikora i vlaga je 21,9 sejan je 12.04 sta mislite hoceli ova vlaga jos spasti i koliko u narednih 10 dana, hteo sam da ga ovrsem i prodam jer nemam vise gde sa klipom.

Kakva je prognoza u narednih 10 dana,tesko da ce spasti ispod 20% jako su hladne noci,puno rose,magle itd. Jedino ako mozes da cekas novembar.

Za razmak i sejanje Darko je lepo objasnio.Kod nas se seje na taj razmak a koliko pratim i ostale clanove i kod vecine u brdsko-planinskom podrucju,e sad sto mnogi nevide daleko to je do dioptrije....
Nije ti nikako u redu izjava o dioptriji kao prvo, kao drugo ne moras ni probati a kao trece i da probas sigurno neces ostvariti dobar rezultat, cim kazes da imas nedostatak P ili nemas ga uopste a ne zelis koristiti MAP u kojem ima 52 % P jer se plasis da ce jos vise kiseljiti zemlju!
Evo, ukratko ako bi se ja pitao, na jednoj parceli od 1 kj izbelio bi zemlju sa P isao bi sa 200 kg/kj samo da bi zasitio zemlju sa P cim nemas ga uopste! Garantujem da uz prilicno dobre vremenske uslove zacudio bi se kakvog prinosa bi imao, u pozitivnom smislu!

Nije u brdu uopšte problem u hrani ili u "siromašnoj" zemlji kako kažu neki . Znam to jer imam u blizini brda i isti je tip zemlje i analiza kao neke parcele koje radim u ravnici pa opet u ravnici kukuruz bude u prosjeku godina sa dosta višim prinosom . Na brdu je u pitanju voda u ljetnom periodu . Korjen u brdu može da ide i 5 metara u dubinu ali dole nema šta da nadje , nema podzemne vode blizu , znači kretanja vlage prema gore , nema uopšte nivoa vlage na odredjenoj dubini . To se jasno vidi u nekim jako rijetkim godinama kao ova sa čestim padavinama da može biti pristojan i dobar prinos i u brdu a zemlja je ista . Postoji izuzetak niskih brežuljaka sa jako humusnom zemljom ali to su zemlje sa stepskim ili nekom travnatim istorijskim porijeklom koje su jako duboko bogate humusom al to je kod nas rijetko.

Momo veliki problem na brdu moze da bude nedostatak rose u julu mesecu, rosa je jako bitan faktor u susnom periodu.Kod mene u brdu kukuruz stoji i nocu i danju upreden kada je toplo a imam njive u dolini gde je hladno ujutru i ima rose koja drzi kukuruz do 12h a on posle izdzi do mraka pa opet hladjenje, neces verovati kolika je razlika pre svega temeraturna. a nadmorska visina nekih 200m najvise. Ponekad krenem pesaka uvece do njive u brdu na svakih 20metara drugacija temperatura negde toplo negde sveze,svaka parcela prica za sebe u svakoj parceli koju imam nije isto zemljiste.Kod nas nije moguce posejati na 20cm na susnoj godini a na kisnoj je bolje svakako jer sklop daje prinos.Meni kukuruz lezi na vodi sada i to na vrh brda imam i bazen u sred njive to mi je najteza njiva za obradu crna smonica nemoze da se ore nikako duboko a uvek ispuca na susu ali kukuruz rodi dobro.

Svake godine kukuruz sejem na razmak od 22-26 cm. Na mojim parcelama ide na 22, zakup malo redje. Ali njive su mi u odlicnoj kondiciji.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Nije ti nikako u redu izjava o dioptriji kao prvo, kao drugo ne moras ni probati a kao trece i da probas sigurno neces ostvariti dobar rezultat, cim kazes da imas nedostatak P ili nemas ga uopste a ne zelis koristiti MAP u kojem ima 52 % P jer se plasis da ce jos vise kiseljiti zemlju!
Evo, ukratko ako bi se ja pitao, na jednoj parceli od 1 kj izbelio bi zemlju sa P isao bi sa 200 kg/kj samo da bi zasitio zemlju sa P cim nemas ga uopste! Garantujem da uz prilicno dobre vremenske uslove zacudio bi se kakvog prinosa bi imao, u pozitivnom smislu!
Tebi je dzabe objasniti neke stvari,ako ti vidis dalje od vojvodine eto......Momo i Zeljko se trude da objasne.....kod Zeljka je bas slicno kao kod mene,pogotovo za ove temperaturne razlike.

Obrao juce NS 640 sa parcele od 0.6 ha. Prinos je puna IMT prikolica (ima tockove 9-R20,stranice su pravljene i skoro duplo dublje nego kod fabrickih stranica) bez nastavka, i moja Loznica puna sa nastavcima. Nije lose za ovu godinu...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh