Gustina je oko 18-19cm a preko tri četvrtine su imale 2 prava klipa. Znam po kotarkama koliko je kukuruza bilo ranije, 2014. na primjer koja je bila ekstra rodna godina. Imao sam dvije drvene kotarke, veća je imala zapreminu od 22m3 a manja 18m3, dakle ukupno 40m3 i ostajalo mi je nekih 4-5 prikolica. Sada sam napunio novu okruglu kotarku od 55m3 i opet su mi ostale 4 totalno pretovarene prikolice, dvoredni samohodni berač je dosta brži od jednorednog vučenog pa su tovarili koliko može da stane jer su parcele podaleko, dva traktora su vukla i opet su jedva stizali. Izmjeriću prikolicu danas pa ću tačno znati njenu zapreminu. Otprilike računam da sam imao najmanje 15 kubika više kukuruza nego 2014. godine a sijane su iste parcele,dakle 2.4ha. Ako neko zna dimenzije Tehnostroj jednoosovinke i njenog sanduka, možemo odmah da izračunamo jer su na nju stavljene dodatne stranice u visini od 60cm a svaka je skroz pretovarena, put je jako dobar pa nije ispadalo. Odokativnom procjenom trebalo bi da sam imao preko 70 kubika klipa. Znam da je jedan kubni metar klipa težak oko 500kg, to je dakle 35 tona klipa pa izlazi da je na 2.4ha to 14,5 tona klipa po hektaru. To je naravno vrlo gruba računica, nikako neću znati tačno dok ne bude okrunjen i prodat, cijela velika kotarka će ići za prodaju kad bude vrijeme, ovaj višak ću trošiti za svoje potrebe.
E sad, računica. Računam da kukuruz ima cijenu po 300KM/tona, dakle nekih 153,8EUR/tona. Nikad nije bio jeftiniji od toga pa mi to služi kao neka osnova. Obično prodam od 10 do 15 tona zrna nakon sušenja u kotarkama i krunjenja i svo to vrijeme hranim 8 bikova, koke nosilje (35 komada), dvije ture od po 100 tovnih pilića...dakle nikad mi ne zafali. Ako prodam navedeni višak od nekih 10 tona, to je ugrubo 1500EUR. To mi poklopi troškove sjetve. Inače, vještačka djubriva su bila mnogo jeftinija ove godine a i sam dizel je takodje bio jeftiniji za pola evra po litru u odnosu na ranije godine tako da sam uložio ugrubo isto kao i ranije a bacio sam tu razliku u vještačko djubrivo i kvalitetno oranje, pripremu, prskanje itd. Kako mi se čini izgleda da je rod opravdao ulaganje, nek cijena bude navedenih 150EUR po toni i poklopiće se računica.