Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hajde sad vi meni iz vašeg bogatpg iskustva preporučite koje seme za vršaj u zrnu na osrednjoj njivi 4 klase na 24 cm?Tu posle ide pšenica.Uz ful đubre,špartanje i kopanje.Površina oko 1,1 ha sa 3 setvene jedinice.Čekam.

Moja preporuka kws 3381, stabilan u svakakvim uslovima .

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Hajde sad vi meni iz vašeg bogatpg iskustva preporučite koje seme za vršaj u zrnu na osrednjoj njivi 4 klase na 24 cm?Tu posle ide pšenica.Uz ful đubre,špartanje i kopanje.Površina oko 1,1 ha sa 3 setvene jedinice.Čekam.

Ja nemam nekog preteranog iskustva kao neke starije kolege sa foruma. Od pre par godina sam od caleta preuzeo brigu o tome sta sejemo, kad, koliko itd pa jos uvek ucim :osmeh: 2013 smo greskom posejali na jednoj parceli AS 57 umesto na 22.5cm na 25cm. Klip nije produzio i osetila se ta razlika u broju biljaka. Posto vec idete sa ful agrotehnikom ja tu ne bih isao redje od 21-22cm. Moj drugar je prosle godine na 4 klasi ali bez osnovnog djubriva i spartanja samo 250kg/ha uree imao Pionir N01 na 21cm posejan. Prinos je bio 5t/ha. S obzirom na susu to je relativno dobar prinos ovde kod nas, i medju prvima je spremio za psenicu posle tako da je to moja preporuka. Takodje iz mog iskustva od tih ranijih nisu losi Pako i Rajfajzen Uliks. Ja sam imao nedaleko od drugareve parcele Rajfajzen Uliks isto na 21cm ali djubren svinjskom osokom pred oranje i pred setvu 200kg/ha uree, bez spartanja. Prinos je bio oko 6,5t/ha (ja ostavljam za stoku pa ne znam tacno u kg) i vrlo sam zadovoljan hibridom.

Ja radim dekalb 5276 od 21 do 22.5cm i imam prinosa po jutru preko 60 metara a na boljim parcelama i 70

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk

Mislim da je to retko za žetvu! U dobroj godini bude svaki klip dobar,a u lošoj opet bude na svakoj stabljici nekakav klip,pa ako ima sklopa-nakupiće se! Sejem do fao 300 na 18,a do fao450 na 19cm

Trebalo bi po težini zemlje : teža zemlja ako je i lošiji kvalitet može gušće , laka zemlja mora redje može biti i crna ako je pijesak tu mora rijetko isto tako u lakoj zemlje ne rasturati djubrivo ujesen nego ako je moguće što bliže upotrebi i to u 2 puta po manje .

Problem i jeste u tome što je to malo i peskulja pa kad zasuši...onda je muka.Stalno sejem žito - soja pa mi savetovali da zbog plodoreda malo ubacim i kukuruz.U tom kraju seju i ZP 427 vreme se približava a ja treba da odlučim da li soju ili žito.Lakše mi je bilo kad sam se trebao ženiti,devojka bila trudna pa se rešenje samo kazalo,a ovo sa izborom semena kukuruza nekako teško.

Ako nekom bude trebalo ja imam od žitne amazonke tablicu za podešavanje sijanja kukuruza:ideja:

Ja misli da bi ga bolje bilo rasaditi sadilicom za duvan, tako ćemo imati 100% biljaka...:osmeh:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh