Kukuruz 2015

Da li se nadaš prinosu od 6-6,5 t/kj na ovoj parceli ?

U jednom postu sam napisao da se nesto plasim da procenim maksimalan prinos kod mene na mojim parcelama a da mi je mnogo lakse da procenim tudji!!!:osmeh:
Ne znam sta da ti kazem!!! Nadam se dobrom prinosu jer zaista je oplodnja protekla odlicno a vidim da i naliva zrno dobro. A dobar prinos svakako znaci i vise neko dobar tih 6 t/kj za ovu god.

Konacno malo realnosti kolega. Ipak je ovo susna godina i nije vas atar tako velikog kvaliteta ruku na srce i pokazati i drugu stranu medalje ....

Od kud ti znas kako stoji nas atar i kakvog je kvaliteta???!!! Pocinjes da me zabrinjavas zemljostrugare!!!:sta:Mi kod nas i u okruzenju imamo zemlje po kvalitetu u skali od 1 do 10 i desetku i jedinicu, nevezano za katastarsku klasifikaciju, jer kad su to uradili bili su verovatno svi pijani ili ludi!

Kod vas a i u mnogim mestima su potplaćivali da im stave što nižu ( lošiju ) klasu zemlje da bi porez kasnije bio manji a zemlja je 1 ili 2 klasa :ppozdrav:

sprem'te se sprem'te: http://www.021.rs/Info/Srbija/Formirana-komisija-za-kontrolu-aflatoksina.html

Formirana komisija za kontrolu aflatoksina

Ministarstvo poljoprivrede je formiralo komisiju koja će kontrolisati prisustvo aflatoksina u kukuruzu.
kukuruz_str.jpg
Sa pojmom aflatoksin šira javnost upoznala se nakon sušne 2012. kada je utvrđeno da je njegov nivo u mleku deset puta viši od dozvoljenog. Tada su veliku štetu pretrpeli proizvođači, ali i potrošači. Nivo aflatoksina u mleku početkom ove godine spušten je na 0,05 mikrograma po kilogramu. Zbog ovogodišnje suše pitanje je da li ćemo u prodavnicama i dalje imati takvo mleko.

"Sam aflatoksin nastaje pre svega na njivama, znači mi tu već imamo prve indikatore ukoliko se pojavljuje, a pojavljuje se usled temperaturnih razlika i tipa godine kao što je ova. Normalno da je dalje problem kod skladištenja tog kukuruza ukoliko se on ne tertira na adekvatan način onda imamo razvoj aflatoksina i normalno da će takav kukuruz pojesti životinje i da će doći do mleka", navodi Sanja Bugarski iz Udruženja proizvođača kukuruza.

Klima u Srbiji poput one u Hrvatskoj, Italiji i Španiji pogodna je za razvoj aflatoksina. Velike temperaturne razlike, ali i sušni periodi dovode do pucanja zrna kukuruza, što je jedan od uzroka razvoja gljiva. Unošenjem zaražene hrane, u mleku stoke pojavljuje se ova otrovna materija. Da bi predupredili problem u Ministarstvu poljoprivrede prvi put oformili su komisiju koja će pratiti rane useve u fazi zrenja.

Kakvo mleko možemo očekivati na trpezi, znaće se početkom septembra, kada je i planirana berba kukurza. "Jedino tako uzorkovanjem i kontrolisanjem drugačije ne može da se konstatuje. Nije vidljivo, ne može da se oseti ni miris. Organoleptički je neprepoznatljivo, tako da jednostavno kontrola može da se vrši samo u laboratorijama", ističe Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije. On podseća da se neće kontrolisati svaka njiva, parcela ili svaki region i dodaje da će to biti učinjeno samo tamo gde postoji povećan rizik.

Srbija spada u red deset najvećih proizvođača kukuruza. Amerika kao prvi najveći izvoznik ima dozvoljeni nivo aflatoksina 0,5 mikrograma po kilogramu, a ista situacija je i u Rusiji, Kanadi i Australiji. Srbija se, s druge strane, pridržava evropskih standarda i taj nivo je deset puta manji.

Naravno da će napraviti sve da ga u samom startu jeftino kupe a dok dođe vreme da ga treba onda se traži tel-kel, samo daj, nepita se ništa. Već viđeno.

Pioneer Y12
20150816_183958_zpsevrfbroz.jpg

Sta ga ovo jede?U pocetku sam mislio da ga jazavac obara,ali ne verujem da se penje gore kod klipa.?

To što je oboreno i prežvakan klip, to su jazavci.
A ptice su pojele klipove u vrhu.
Nije to ništa, pojedu one i ceo klip, ostane samo pri dnu par redova.

To što je oboreno i prežvakan klip, to su jazavci.
A ptice su pojele klipove u vrhu.
Nije to ništa, pojedu one i ceo klip, ostane samo pri dnu par redova.
Mislis da su ptice?Kako samo na mestima gde je oboren ima i tog sto su vrhovi pojedeni?
Inace danas ovrli 2 vrste kukuruza za stoku zakacili kukuruzni adapter i u zurbi zaboravio sam sita da otvorim pa smo dobar deo i prosuli.

Nazad
Vrh