Kukuruz 2014

Ja obavezno 3 hibrida,za ovu godinu AS-72,ZP-684 i NS-6030

I kod nas se setva privela kraju,bas dosta razlicitih hibrida je posejano ,sto za silazu sto za zrno,ostaje jos samo postrna setva posle razi,i sirak :)
U razgovoru sa dosta ljudi neki su tek poceli setvu kod nas,neki nisu jos ni krenuli,cekaju da prodje Uskrs.
dsc0233.jpg

Poslednja izmena:
Kupio sam SLAVOL S i sad me zanima da li mogu ranije da tretiram kukuruz ili mora dan pred setvu ? Plasim se da ako ga tretiram ranije da ce da proklija inace setvu planiram posle Uskrsa.....

Mi smo radili deo sa njim,ali smo prosusivali na suncu,ili odmah u sejalicu..mada je bas povukao taj sto je isao u sejalicu.

Evo jedne interesantne slike iz atara nisam mogao da prodjem a da ne slikam,njiva je pravilna,e sad sta se desilo to mozda ni taj cija je njiva ne zna :D
150420141883.jpg

Hoće li smetati kukuruzu ova kiša? Kod mene je niklo na nekim parcelama 100% a na nekima je 70-80%, zavsno od položaja parcele (ne dobijaju sve isto svjetlosti zbog brda) a i to što još nije niklo samo što nije. Otac se brine zbog ekstremno mnogo vode (sreća pa su sve moje parcele pod nagibom, one u ravnini su već pod vodom sem tamo gdje je pjeskovito).

Ovo je slika od 14.04., sad je već dobro porastao ali nemam sliku, danas ću slikati ako stane kiša. Hibrid je BC Klipan.

hs0phl.jpg

Kupio sam SLAVOL S i sad me zanima da li mogu ranije da tretiram kukuruz ili mora dan pred setvu ? Plasim se da ako ga tretiram ranije da ce da proklija inace setvu planiram posle Uskrsa.....
Ja sam sve tretirao sa Slavolom S i radio sam 15 dan pre setve.Znam da su neke firme radile i više od mesec dana pre setve i nije bilo poblema

zombie ništa mu neće biti jedino što će stati u rastu,ako dođe mraz to je već druga priča ni on ga neće ubiti ali će ga zaustaviti.Sve u svemu ovaj ranije posijani neće biti ništa u prednosti od ovoga koji je još u vreći.Kuruz koji ne nikne u roku 7 dana za mene nije to to.

Prnjavor sad sam se zabrinuo što će moj (i dobar deo ostalih kolega) kukuruz nići posle 10-15 dana, neće to da valja ništa.

iw3r04.jpg

U ovoj botaničkoj bašti je 9-og aprila posejan kukuruz AS160 silaž, 14-og je dobio koktel od 2l ACETOSAVA, 1l REZONA i 2,5l GLIFOLA po ha. Pratim situaciju, novi izveštaj za nekoliko dana.

Poslednja izmena:
Posijo i ja jucer svoj kukuruz sijo sam nesta sitno dekalba, pioneera Y12, OSSK 378,444,404 :)
Sijo sam sa Torpedom 7506 i OLT PSK 4 reda, kombinacija je boli glava :D
Sebi sam posijo 8 jutara, kolegi 1 hektar, i sada cim vrijeme dozvoli sijem tetku 60 jutara :osmeh:
4io57p.jpg

Zoran Kostović, po meni ipak si trebao ići setvospremačem pre setve. Dosta je zakorovljena parcela, pogotovo što imaš dosta mišjakinje koja je gusta kao četka i može da bude problem nicanje u tako gustoj travi dok ne počne total da deluje. Tako sam ja prošle godine prošao sa palamidom. Bila je gusta, u dve oaze, tretirao sam je istog dana sa totalom, sporo se sušila i na tom delu je kukuruz baš loše nikao.

Parcela je relativno mala pa neće biti problem i da je presejem ako bude loše nicanje. Ostavio sam je namerno ovakvu da vidim šta će se desiti. Sejana je MONOSEM sejalicom koja ima one razgrtače ispred ulagača pa je trava najvećim delom pomerena levo i desno.

Nazad
Vrh