Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sto se zemlje tice kukuruz uvek sejem na najboljim parcelama,tj gledam da su to njive koje mogu izgurati solidan rod i u veoma susnim godinama,sto se prihrane tice od mene dobija 6kg djubriva po aru i za sad sam bio prilicno zadovoljan sa ulozenim naspram dobijenog.Njive dobijaju na svakih 3-4 godine 10-15t stajnjaka tako da je zemljiste u dobroj kondiciji a odprilike tako su mi pokazale i analize zemljista.Zp560 sam posebno izdvojio bas zbog rodnosti, kod mene ove godine sije i to dobro slicne hibride u istoj grupi zrenja(ovo se odnosi na domace semenske kuce sa stranim nemam puno iskustva pa ne bih da komentarisem),agrotehnika i zemljiste identicno i kod drugih hibrida.Da odgovorim i kolegama na postavljena pitanja: Moja neka procena je da je rod izneo oko 10t /Ha,u zrnu,posto kukuruze skidam u klipu ne mogu precizno izneti taj podatak,recicu samo da mi je 5-6 ari ove godine punilo Sip-ov bunker u koji ja mislim da staje oko 1200kg kukuruza u klipu,ako gresim nek me neko ispravi.Kolege koje su iskusnije mozda mogu da izracunaju bolje koliko moze biti T zrna po Ha.@Truya 560 je odlican i stabilan hibrid,ali zapamti da voli dobru zemlju i dobru agrotehniku.
Kukuruz sejem na 24-25cm pa do 30cm,sve zavisi od parcele koliko dobro podnosi susne godine i hibrida.Sa ranijim Fao grupama zrenja(400 i 500) idem na nesto gusci sklop a kasnije Fao grupe sejem nesto redji sklop.Neznam tacno koliko u kilogramima stane kukuruza u Sip-ov bunker jer nisam nikad merio, zato sam i rekao da mi se cini da bi trebalo da je 1200kg mozda stane i manje nije ni bitno.Uglavnom u jednoosovinku sa duplim stranicama mi stane 4 puna bunkera od Sip-a,a bez povisica 2 bunkera,inace ta prikolica meri 2.5 kubika a sa povisicama bi trebalo jos toliko, u dvoosovinku Kikinda takodje sa povisicama staje isto toliko,tj 4 bunkera tako da mi je prosek po hektru izlazilo 5 punih prikolica(4 bunkera po prikolici)znaci neka gruba racunica oko 25t kukuruza u klipu po hektru,kad spadne vlaga i kad se okruni trebalo bi da izadje oko 10t suvog zrna na 1h.Mozda sam se preracunao no videcemo kad bude doslo vreme za prodaju dali sam pogresio ili ne.Ne verujem da staje 1200 kg u bunker, u dvoredni staje 1500 kg... Tesko da i 1000 kg staje...
Truya na koji razmak u redu sejes kukuruz ?