Kukuruz 2014

U ovoj godini ce rana setva biti dobra samo zbog brzeg otpustanja vlage...inace kukuruz ce biti dugo zelen, vlaga velika, najveci prinosi ce biti na FAO 600 i 700 grupi osim ako je posejan na 30 cm , ako je djubreno kvalitetno moze isti takav prinos i kvalitet da ocekuje. Moje prognoze na ekstra agrotehnici ko bude imao ispod 6 tona po jutru suvog zrna promašio je profesiju.

Bice jako veliki problem za taj kasnije posejan,imam neke posejane i 29-30.4.(fao600)(taj je i danas dobio kisu).planiran da se skida u zrnu.Ako ga odnesem u silos bice na kraju da im doplatim za susenje jer sa tom vlagom kuci nemam gde sa njim.Ako ga ostavim na njivi da se susi "braca"ce da ga ojade i jbg.
Zato mislim da ce berac ove sezone da se posteno usija.

zp434 do šećerca

Sejao sam šećerac(2ara) pored zp434.Šećerac je za moje potrebe,sejan 22.maja, iznikao krajem maja.90dana je do branja, što znači 1.septembar.
E sad, imam pitanje.
Pošto je šećerac dosta ranije krenuo sa vegetacijom,a pored njega je zp434 (koji je vec krenuo lagano da ispušta metlice), interesuje me da li može da utiče na vegetaciju šećerca?Interesuje me za to vreme ako krene zp434 sa oprašivanjem, neće uticati na šećerac?

U pozadini je zp434
qnk7ee.jpg

Pored je zp434

25a3z0j.jpg

Šećerac, klip1
2llccic.jpg

Klip 2
2nausrs.jpg

Jedino što mogu da ti kažem da ako je svila suha da je oplodnja završena . Nemože nijedan drugom da smeta u oplodnji , a dali će biti ukrštanja ako se istovremeno pogodi oplodnja to neznam.

Ukrstanja ce biti ako ovaj ne zavrsi oplodnju dok ovaj pocne da pusta polen ,u svakom slucaju ako ostane da sazori klip secerca na njemu ce pored redovnog semena secerca biti i obicno seme kukuruza koji je oplodio ova 434 ako si me razumeo bilo tako kod mene u basti

Na nekom je svila braon boje, sto znači da je zavrsena oplodnja,a na vecini je jos zelena.
Toga sam se i plasio.Znam da se to desava,jer se i meni desilo prosle godine sa zp434 i zp611k. Iako su bili udaljeni 30tak metara jedan od drugog, na nekoliko klipova od zp611k sam nasao velika zrna od zp434.

ZP434 je vec krenuo da izbacuje metlice, vire lagano iz vrhova, mislim da ce za 7dana da se sasvim izmetla.
Zna li neko zna koliko mu vremena treba da sazri metlica i da krene da pušta polen?
Šećerac bih trebao da berem 1.septembra, što znači da će ga zp434 svakako oploditi, ako ne sasvim,onda jednim delom.

Čisto računam razliku u sazrevanju metlice na zp434, da bih imao neki prosečan uvid koliko bi šećerac mogao da izbegne njegovu oplodnju.

A zasto ne bi moglo da se desi obrnuto,da šećerac oplodi zp434?
To bi mi više odgovaralo :) Ipak je šećerac zreo i u fazi je vegetacije.

Dzabe dobri kukuruzi ove godine,cena ce da bude losa,radicemo vise,nafte trositi vise i opet ce da nas izvozaju kao i uvek! Evo slika kukuruza koji ce dati odlican prinos ali je u njega ulozeno blizu 300e po k.j tako da...ko je manje ulozio bolje ce proci a veci prinos sa losom cenom to ne moze da nadomesti,racunam tu razliku u ulozenim sredstvima.Svima ima da rodi nekom malo manje,nekom malo vise,jbg
29pzuv9.jpg
2cx83k3.jpg

Trenutno stanje u bašti.

img1881.jpg

img1888.jpg

img1885.jpg

img1889.jpg

img1890.jpg

Edit: Inače u pitanju je tamno ljubičasti kukuruz, za ljudsku ishrani i pravljenje bezalkoholnog pića, sa prostora države Peru. Dobio na poklon seme, pa rešio da vidim kakav je. Nisam ni slutio da će toliko otići u visini.

Poslednja izmena:
Moze li ječam da se posije posle kukuruza a u cilju borbe sa Diabroticom? Planirao sam da posijem 0.8ha ječma i oko 0.6ha pšenice no zbunio me neki agronom kojeg sam sreo u poljo-apoteci dok sam se raspitivao za sjeme pšenice. Kaže da ječam ne smije da se sije posle kukuruza u smislu borbe sa diabtroticom jer se ta štetočina hrani sa korijenom ječma. Ja gledao na netu i nigdje se to ne spominje.

Nazad
Vrh