Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene je bilo dijabrotike na parcelama gde je pred usev soja.To je prvi put da mi se to desilo.Inače plodored poštujem tuto kompleto.

Maticu jesi li siguran da je od dijabrotike.Kod nas u Golubincima je bilo nakrivljenih kukuruza od oluje u junu i kukuruzi su izgledali kao da je dijabrotika u pitanju

100% siguran.U tom delu atara nije bilo nevremena a znam kako izgleda usev oštećen od strane dijabrotike.Brat mi je rekao da dijabrotika hoće na sojištu da se javi.

Ja sam imao 75% površina nakrivljenih pod kukuruzom zbog olujine u junu, i svi su mi govorili da je dijabrotika, a ja buba nigde nisam video, a prinos ko u najboljim godinama... Npr. parcela od 2 ha koja je bila 90% povaljana do zemlje, dala prinos 10 t po ha JUS zrna, a ja u momentu kad je bila povaljana teo da orem i presejavam...

Evo slike sa terena prinos 5300 kg po k.j.
fotografija0466.jpg

fotografija0464.jpg

- - - - - - - - - -

Evo slika s proleća za podsećanje
fotografija0391.jpg

fotografija0392.jpg

ostavio sam za kukuruz parcelu kojoj ce biti 3 godina za redom kukuruz, dobra je njiva za kukuruz jer je pored reke, jel ce biti manji rod, bolesti i tako to posto je 3 godina za redom...

Radi je kao i do sad i ne bi trebalo da bude problema. I ja najednoj parceli treci put sejem kukuruz i ne brinem ni malo.
Prinos najvise zavisi od godine i agrotehnike.:ppozdrav:

za godinu sta joj bog da, a od mene dobice 300kgh 3*16 i 200kgh urea, prskanje maister, i prihrana preko lista slavol, nemam spartac koji baca djubre tako da prihrana jedino preko lista

Kod nas prodaju kukuruz uz Golubinci ako sam dobro napisao, izmesan sa suncokretom, pakovan 3.9.2013, kukuruz prva liga, ja zadovoljan,a ima i papira u njemu ,izgleda da su jurili kad su trpali,kao da su ga krali,a za nevolju nasao sam 10 evra u dzaku:osmeh:.

Ja sam imao 75% površina nakrivljenih pod kukuruzom zbog olujine u junu, i svi su mi govorili da je dijabrotika, a ja buba nigde nisam video, a prinos ko u najboljim godinama... Npr. parcela od 2 ha koja je bila 90% povaljana do zemlje, dala prinos 10 t po ha JUS zrna, a ja u momentu kad je bila povaljana teo da orem i presejavam...
Kod nas kontra, svi govorili da je nakrivljen zbog oluja, a nikad vise buba nisam video nego ove god.

Eto ti, kod nas ja nigde nisam video diabrotiku ove godine, a i generalno, svi manje više poštuju neki plodored, tj da kukuruz ime max 2 do 3 godine na istu parcelu...

To bas i nije postovanje plodoreda :) kad sam radio analizu zemlje u delu buduce kulture za naredne 4god. ni za jednu parcelu nisam smeo da navedem kukuruz zaredom.
Uvek sam isao po 2 god. kukuruz, pa suncokret, pa psenica i tako u krug.
sad se izmenula situacija jer je psenica izbacena iz proizvodnje, pa se negde provuce kukuruz 3 god. zaredom, da bi mi suncokret opet bio na isto parceli cetvrtu godinu, a negde ce doci i na trecu (suncokret)

Ok slažem se da to baš i nije plodored, ali jbga kod nas uglavnom se seje kukuruz i pšenica, suncokret u zadnje 2-3 godine, a repa se nekad sejala jako mnogo a sad trenutno u selu samo jedan čovek radi... Tako da kukuruz hteo nehteo mora ići više godina zaredom... Doduše imamo i jednog pacijenta koji seje kukuruz na kukuruz već 20 goduna...

Kod mene obično na ide najviše 2 godine zaredom pa se onda menja kultura...

Kod mene u ataru moze kukuruz n godina za redom. Uverio se i prosle i ove godine. Ove godine sam imao parcelu sa 6800kg/kj jus-a gde je kukuruz sigurno 10 godina. Prskano 1l/kj nikosulfurona (sirka bilo strahota jedna) i opet prinos bio odlican. Zato je za mene kukuruz sveta biljka :osmeh:

Kod mene u ataru moze kukuruz n godina za redom. Uverio se i prosle i ove godine. Ove godine sam imao parcelu sa 6800kg/kj jus-a gde je kukuruz sigurno 10 godina. Prskano 1l/kj nikosulfurona (sirka bilo strahota jedna) i opet prinos bio odlican. Zato je za mene kukuruz sveta biljka :osmeh:
Cuti onda i sej ga,bacaj mu djubriva,prskaj i beri...Mi smo nagrabusili sa diabrotikom vec godinama se kod nas nastanila i cini ogromne stete!Treca godina je najgora,u drugoj ima ostecenja ali to je par procenata,nista posebno barem kod mene a kako cujem od ljudi i kod njih je ista situacija! Imate srece Bojce,zato iskoristite koliko god mozete!Ja repu nikada ne bih sejao pa da je i 6 dinara kg zagarantovana ali primoran sam,malo zemlje,ne smem ni suncokret non-stop da obrcem na istim parcelama svaku drugu-trecu godinu i tako...jbg!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh