Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je normalno jer insekti traze vecu i zdraviju biljku!

Maticu to sam i ja zakljucio pre mesec dana, kada sam video silna probusena stabla. Nema prelaska samo na kukuruz, nego kao i dosad -kukuruz,suncokret,psenica. Pa sta mi Bog da.

MilanM!
U nedelju pre podne sam razbacio ureu, posle podne i u ponedeljak priprema i od utorka do cetvrtka setva.Znaci urea dan-dva pre setve.Znam da su preporuke da se baca ranije, ali onda mora jos jedna priprema(sto mi se ne radi,gubi se vlaga),a pre zatvaranja brazde je po meni jako rano,i treba bacati po oranju.Od kise ti je puno bitnije da sto pre pripremis(umesas u zemlju), da urea ne stoji na povrsini na suncu.

Danas priveli kraju juce zapocetu berbu:

fnykp0630.jpg

Danasnji izgled dvorista:

fnykp0633.jpg

fnykp0635.jpg

Po proceni oko 38-40t klipa sa 6 kj.
Nece bit dosadno za vikend.:cool:

Imam syngentin syncero bio je izrastao kao šuma ali napalo ga crvenilo , što neko već reče pored pšenice maltene ništa ,a pored soje, š repe i kupusa ima baš podosta ali srećom klipova ima , na heliku nema uopšte crvenila.

- - - - - - - - - -

Zaboravih upisat da sam sve kuruze radio sa operom i fastakom ( šećerna vodica izgleda ):sta:

crvenilo ce nam zagorcati zivot u buducnosti.

- - - - - - - - - -

kako kazu insekti sa psenice prelaze na kukuruz zato ima treba malo vremena da zaraze kukuruz e sad tu je bitno kakav je kukuruz ako je raniji hibrid postoje vece sanse da se izvuce jer on je vec u vreme zetve zavrsio veliki posao oko klipova dok na primer fao 600 tek svila i dok zavrsi klipove bolest se prosiri na biljku i uhvati ga u mlecnom stanju.crvenilo je izuzetno opasno meni se pojavilo na nekih 5-6 struka nije strasno ali zabrinjavajuce jer kod nas je to retka pojava.

Kratak a debo otac ga .... :osmeh: Što se tiče crvenila ovde se uglavnom pojavljivalo neposredno nakon skidanja pšenice.Ove godine to nije slučaj jer pre 2 nedelje crvenila nije bilo u nekom većem broju dok prošle nedelje prilikom obilaska parcela se pojavilo i to u pozamašnom broju.Kod mene je sav kukuruz iz grupe Fao 600 i nije mu bitno naškodilo jer je nalio a da je napad bio ranije ne bi mu bilo nikakve pomoći.

Jel to postrna setva u pitanju kad je tako kasno posejano? Lepi klipovi, još sejani krajem maja, i to još bez đubrenja, svaka čas'!

EDIT: Pogrešno sam razumeo poruku, izvinjavam se. Al' svejedno, lepi kukuruzi. Koliko redova zrna ima?

Poslednja izmena:
Nisam brojao redove tu je nekih 200m duzine i 3-4 masine sirine povrsina(pola njive sljivik,1/4 basca i 1/4 taj kukuruz),isli danas da tresu sljive i kupe pa su nabrali malo da se prosunca i kruni za probu.
Znam da mi je 18 april datum jer sam tad usluzno poceo da sejem a ovo mi je bilo uz put do tudjih njiva pa sam svratio i obisao par krugova na mojoj njivi.Mi smo realno prezadovoljni ZP-om. :osmeh: Kad se i sutra osusi na suncu premericu masu par klipova i zrna.

I ja sam vec isplanirao da dogodine probam ZP341, jedan deo ce ici na najlosiju parcelu gde mi je sad bila Colomba pa da vidim razliku izmedju ZP i Pioneera, a drugi deo cu posejati u zemlju druge klase.
I molio bih za jedan savet. U jednom dzaku imam proslogodisnji kukuruz i vidim da ima leptirica, a juce sam brao kukuruz i sad treba da ga ubacim u cardak. Interesuje me da li leptirici napadaju novi rod kukuruza?

@Drobi Jel to njiva pored puta? Danas sam prolazio kroz Pacir i video sam berac na pola njive... :ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh