Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Milane mlad si čovjek i radoznao što je dobro . Imaš vremena pa probavaj , pola njive ovako pola onako pa ćeš bolje zaključiti nego ovako jer ima skroz različitih tipova zemlje. I ja ću neke njive ostavljati za proljeće , a ostale nema šanse , samo neću na proljeće orati nego nešto drugo , tanjiranje i podrivanje ili direktno sjetvospremač . Opet zavisi i kakva godina bude kasnije . Samo probavaj i zapisuj.

judi da mi kazete ovo ?da ce brze da se razvije koren kukuruza u oranje sto se ore sad ili sto se ore marta il aprila. ?to me mlogo muci.Znaci kad bi izorao njivu i ako bi se izoralo sitno da nema grudve iso bi sam drljacom isejanje. kad se njiva radi svaku godinu mora biti sitno.
Ako mozes sada,sad uzori,mani se proleca.
Svako zimsko je bolje od prolecnog oranja.

Kao i poslednje 4 sezone, 50% kukuruz, i po 25% psenica, i suncokret.

Voleo bih da cujem jos neko misljenje za ovaj sklop. Dosta sam razmisljao o tome, i ja cu se drzati preporucenog sklopa od strane semenskih kuca. Osobine novijih hibrida su razlicite od onih starih, i mislim da ne mogu da kompenzuju redji sklop povecanjem klipa.

Kao i poslednje 4 sezone, 50% kukuruz, i po 25% psenica, i suncokret.

Voleo bih da cujem jos neko misljenje za ovaj sklop. Dosta sam razmisljao o tome, i ja cu se drzati preporucenog sklopa od strane semenskih kuca. Osobine novijih hibrida su razlicite od onih starih, i mislim da ne mogu da kompenzuju redji sklop povecanjem klipa.

Ovo su priče semenara koje prodaju seme. Definitivno idem i ja na ređi sklop, al ne sad na 30 nego na 21 do 23, a ispod 20 verovatno neću ići dok nebudem imao sistem za navodnjavanje, ili možda samo neke određene njive gde je zemlja bolja... Da nebi ciljali kakva će godina biti, ićemo gore navedeni sklop i samo proverene i dokazane hibride, a ne svašta uzimati...

Kada primenis punu agro tehniku i kada zemlja ima u sebi dovoljno humusa onda mozes i da primanjujes preporuceni sklop.Sto znaci da ja sigurno necu sejati po preporucenom sklopu.

Povecavam sledece godine povrsine pod kukuruzom za 50%,smanjio sam povrsine pod psenicom a i pod suncokretom,sejem iskljucivo ZP hibride!

Cena se ne zna tacno, navodno znace se do Nove godine, ali nezvanicno ce biti 30% skuplje nego prosle godine. Sto se tice Poncho-a, uzeo sam dozu od 0,5 (necega/necemu).
Momo, sto se tice DKC hibrida, sa Ponchom mislim da je prosle godine bio skuplji oko 30 eura/kesici. Cim budem saznao cene, javljam.

O tome se vec pisalo po forumu, ali i meni su potvrdili da nece biti vise gratis semena, i rabata na kolicinu. Jedini popust ce biti na rok placanja. Posto planiram da uzmem na odlozeno do oktobra, a uslovi ce biti oni koje propise Pioneer Srbija, a ne prodavac, odlucio sam da narucim na blef, tj sa nepoznatim uslovima...

Uslove i prodajne cene ne odredjuje Pioneer Srbija vec Delta Agrar.Pioneer radi samo promociju,marketing a prodaja je Delta.
Sto se tice uslova koje daje Delta za jesenje rokove placanja(po iskustvu iz ranijih godina) mislim da si pogresio, jer prodavci imaju bolje uslove od deltinih.Na primer od (ove)prosle godine kod nas je cena(u oktobru) bila 10% povoljnija kod prodavca od Deltinog zvanicnog cenovnika.Znam da zvuci neverovatno, ali je moguce(poslovna politika prodavaca,kad je on platio Delti,po kojim rabatima,uslovima....).To sto je "zvanicno" to je samo papir, a sve ostalo je stvar dogovora.

Jel je moguce da je samo Zp izasao sa cenama za 2013 god drugi nesto puno cekaju nesto smrdi oko njih ima da namirisemo posle praznika.:sta:

Niko to ne zna kakva ce godina biti.
Javljali su rekordno niske temperatureove zime, pa svi u dan okrenuli drugu pricu.

Kako ste zadovoljni sa Pionir N01 i D11, planirani za berbu u klipu?

Ljudi sta posejati kao adekvatnu zamenu za Pionirovu Kolombu??
Imam jednu losiju zemlju,neka peta klasa,deo je cak i slatina,ali su podzemne vode prilicno blizu.Kolomba bi mi po svemu odgovarala,ali kako je ima samo iz nase dorade,malo sam skeptican,pa bih vise voleo nesto iz strane dorade.
Svaki savet dobro dosao.

Jel je moguce da je samo Zp izasao sa cenama za 2013 god drugi nesto puno cekaju nesto smrdi oko njih ima da namirisemo posle praznika.:sta:

druze gde mogu da pogledam te cene Zp hibrida..

- - - - - - - - - -

Koje su cene Zp?pionir mesto 25%,dize cenu za 30%...ne verujem da ce bas da prodaju neku zavidnu kolicinu tako.

seme je ionako preskupo,jos kad toliko podignu cene bice:udri:ja ga ionako ne sejem,imao sam lose iskustva sa pionir hibridima...

Koliko klasa zemljista moze da utice na gustinu setve,mislim da nije isto sejato na istu gustinu kukuruz na 1 klasi i 4 klasi..

Tako sam i mislio,kod nas ako na vreci pise sejati na 20 oni tako seju,a nije ovde bas najbolja zemlja,bez obzira koliko djubriva bacio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh