Kukuruz 2012

Koliki rod kukuruza očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 41 17,0%
  • 3 t

Glasovi: 61 25,3%
  • 5 t

Glasovi: 74 30,7%
  • 7 t

Glasovi: 43 17,8%
  • 9 t

Glasovi: 15 6,2%
  • Više

Glasovi: 7 2,9%

• Ukupno glasača
    241
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pisano je o tome. Moze, ali je daleko bezbednije taj kukuruz silirati - sigurno ce stici za silazu. Bez zalivanja nemoj ni da razmisljas o tome.

Meni je falila sekunda da posijem 6.5ha ove godine poslije pšenice . Sjeme bilo kupljeno (Pionir f 58, i soju sjemensku sam imo spremnu kao druga opcija , slama sklonjena isti dan , imo sam tu komplet mogućnost navodnjavanja al sam u zadnjem momentu sklonio prst sa obarača i odusto sam nisam ništa sijao . Mislim da sam dobro uradio jer ove godine na onakvim vrućinama čini mi se da nebi uspio ni pored zalivanja tako mali kukuruz spasiti , a ovako sam imo vremena da zalivam veliki.

Nama kojima je ratarstvo primarno zanimanje i koji smo dali sve od sebe,nesto smo i nasli.Medjutim svi oni koji se bave necim drugim a uzgred su posejali nesto malo za svoje potrebe nisu vodili racuna ,nego su kao i predhodnih godin isli opusteno,nije bitno kad uzorem pa nije bitno kad cu tanjirati ,koje seme,itd.itd. .e ti su ovaj put lose prosli.Puno sam uradio toga usluzno pa znam.

Samo navrijeme nije radjeno i nije pravilno obradjeno. Kod mene je dosta dobro bilo za susnu godinu samo sam u jednoj njivi imao los rod od 0.7 ha imao oko 1.5t jedan mi dulum pojeli fazani i Dva duluma nisam uopste prihranjivo. Tu gdje nisu bili prihranjeni nije bilo ni 200 kg.

Sad sam nesto cackao po netu, pa sam nasao podatak da Amisi proizvode 5-9 tona kukuruza po hektaru... Pa sam se malo zabrinuo za sebe (nas). Cisto radi podsecanja, oni zemlju obradjuju konjima, seju sorte, (ne hibride!), ne koriste vestacka djubriva, niti hemiju...
Malo covek da se zapita, kakav napredak su nam doneli traktori od 200+ hiljada eura, i ostala mehanizacija :sjasi:

Sad sam nesto cackao po netu, pa sam nasao podatak da Amisi proizvode 5-9 tona kukuruza po hektaru... Pa sam se malo zabrinuo za sebe (nas). Cisto radi podsecanja, oni zemlju obradjuju konjima, seju sorte, (ne hibride!), ne koriste vestacka djubriva, niti hemiju...
Malo covek da se zapita, kakav napredak su nam doneli traktori od 200+ hiljada eura, i ostala mehanizacija :sjasi:
Odmah se setim filma sa Harison Fordom,Jedini Svedok i to mi je ostalo u secanju,kada celo selo dodje da pomogne coveku koji gradi ambar,kucu,bilo sta...Neverovatna sloga i zajednistvo!A kod nas,samo da budem bolji od komsije,da imam jaci traktor,radim vise zemlje...To nas ubi u pojam sve! Trebamo se malo ugledati na bas te Amise koji zive malo izolovano u odnosu na druge,ali kao narod su veoma verski i kulturno iznad mnogih drugih ukljucujuci i nas!

Čim rade konjima znače ne rade ogromne površine i za svoje površine imaju dovoljno stajnjaka. Dobar su oni primjer svima i oni vjerovatno nisu osjetili krizu.
Evo kako skupljaju sijeno i tu se vidi da ipak imaju neki motor za baliranje na kraju.

[video=youtube_share;c2mPnAjOQ4A]http://youtu.be/c2mPnAjOQ4A[/video]

... kada celo selo dodje da pomogne coveku koji gradi ambar, kucu, bilo sta...Neverovatna sloga i zajednistvo! A kod nas,samo da budem bolji od komsije,da imam jaci traktor, radim vise zemlje...To nas ubi u pojam sve! ...ali kao narod su veoma verski i kulturno iznad ...
Apsolutno tacna konstatacija, kao i zakljucak. Uz dodatak pomoci sa strane za razvaljuvanje bilo kakvog sistema vrednosti kod nas. Kod nas je sa dolaskom komunista i danasnjom egzistencijom komunjara, ova vestina divide et impera dovedena do savrsenstva. To je u sustini glavni sistem upravljanja. Ovde nema zelje da se skuplja, organizuje, dogovara. Ovde je dezintegracija glavni proces. Samo naivni veruju u slucajnost. Eto, sad dobismo i arape. Odakle sad da se ovo desi, verovatno nikom normalnom nije jasno. Osim ako ne uzmemo u obzir upravo gore receno. Destruktor postade zanimanje.

Koliko sam ja ukapirao Arapi ne dobijaju drzavnu zemlju, vec propala neprodata poljoprivredna preduzeca. Ta, da su valjala, vec bi ih uzeli domace age.

Koliko sam ja ukapirao Arapi ne dobijaju drzavnu zemlju, vec propala neprodata poljoprivredna preduzeca. Ta, da su valjala, vec bi ih uzeli domace age.
Dobice PKB i to je to,odustalo se od onih 6-7 firmi u restruktuiranju...Ovo ostala preduzeca su u ogromnim dugovima i zato nas ni jedan nas tajkun nece da prihvati to,morao bi da izmiri sve obaveze prema drzavi,poveriocima,zaposleima,akcionarima,itd....Ovako drzava izdaje tu zemlju na 1godinu,3godine i njima odlicno!Ne placaju nista,osim zemlje a to jedino i vredi,sto kaze @Dusan da su bile dobre radile bi bez icije pomoci i podrske!

slusaj oni rade organsku poljoprivredu ,i bas zbog toga oni biraju kada ce da obrade zemlju i nemaju ostatke pesticida u zemljistu deo posla im odrade gliste,a deo bakterije postuju smenu kultura, i normalno zgoreli stajnjak.Gde bi nama bio kraj da postujemo te mere.

Nije na mestu, ali kod nas su propale jer su novi vlasnici to i zeleli. Kupili firme na 5 godina, vec sve posejano. vrsili 4 godine, a platili 3 rate, i mehanizacija radila mesto jednog dva poljoprivredna dobra. Normalno je da tako nesto propadne.
A ovi sto izdaju drzavnu zemlju i firme nisu se pomucili nista za to, a raspolazu kao da im je dedovina.

A kako bi onda oni objasnili da sam u istoj njivi imao prinos i od 25meteri i od 5meteri? Za 18 redi mi zafali semena i bio sam prinudjen da sipam "staro" seme Pionira r-92. Staro godinu dana..... Inače vreća nije bila otvarana i sa istim tim semenom prošle godine nije bilo problema u nicanju i sklopu. Dok je ove godine bilo problema! Imam nešto slika,da okačim? Svaki drugi pa i treći je izašao napolje a i kad je izašao listovi su se uvrtali i to nije ličilo ni našta. Ćale je bio besan i hteo da "digne" tih 18 redi jer je sklop bio katastrofa. A i inače sam ih posejao redje nego što bi trebalo. Na nekih 22-23cm a trebalo bi (kao) na 17-18cm. Tek nakon špartanja su malo došli sebi ali je sklop i dalje bio katastrofa. Sreća što smo ih ostavili jer smo u vršidbi imali šta da uporedjujemo.... Nemož me niko ubediti da je u 18-tom redu (trči trči pa biljka) klip bio solidne veličine a već u sledećim redovima (normalan sklop) gde ih skoro i nema,da to nema veze sa gustinom. Jok i nema. Čim je palo 50litara kiše suša se odmah zaboravila! E pa gospodo draga (a siguran sam da neko od njih čita) mi je nećemo i ne možemo tako lako zaboraviti.

Poslednja izmena:
Nema tu šta ; teška zemlja sijati gusto , lakša rjedje .

@Siniša ako si zadovoljan sa 25 meteri onda opet posij tako rijetko kao što je bio taj za presijavanje , mislim da razumiješ šta oću da kažem.
Sijati na 28-30 cm znači očekivati prinos od 5t/ha , pa onda je profitabilnije sijati druge kulture.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh