Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
nekako mi se čini da ovo što je posejano u poslednjih nedelju dana, nema šanse da nikne bez kiše...ili još gore, da neujednačeno nikne...moj ima dva lista i tera treći...sejano 4. aprila.

Ja sam danas obisao kukuruz posejan 6 i 8 aprila. Nicanje je odlicno. Kukuruz ima oko 2-3 lista. Ovaj sto je posejan 8. aprila ne zaostaje puno za ovim sto je posejan 8.Danas je kod nas jos i padala kisa,a ja sam prskao posle setve,a pre nicanja pre par dana. Sve trave su vec sad pozutele,a nadam se da ce ova kisa samo poboljsati efekat.

Nadam se. Cekao sam da kukuruz skoro nikne,bukvalno zadne sate, pa sam prskao. Ako uspe prskanje bice to najeftinija investicija u kukuruz ove godine po jutru oko 650 dinara.

Evo par slika setve kukuruza! Danas zavrseno skoro sve! Ostalo jos oko 10kj s'one strane Tise!

Slika341.jpg

Slika346.jpg

Slika347.jpg

Slika348.jpg

Danas bio da obiđem samo neke parcele gde je sejan kukuruz 8. aprila.
Sav je u fazi dva lista.
Sutra šetnja i tretman hrčkova, pa ću da napravim neke slike.

Sav ZP 677 sam kupio direktno u institutu, a kako mi je danas zafalio jedan džak, zovnem ćaleta da ode da kupi u lokalnoj poljo apoteci (cena ista). Dođem kući i prvo što mi je upalo u oči je beli konac kojim je džak prošiven (zeleno-beli je na institutskom), dalje pogledam i vidim da na dnu džaka piše naziv instituta, a ne velikim crvenim ZP 677 kao na ostalim, sledeća razlika je u broju partije i deklaracije, no dobro to je ok. Otvaram džek i imam šta da vidim ::lose:: ::jako_besan:: , zrna su bleda, jedva da su tretirana (u odnosu na ona moja koju su jarko crvena), lomljena, sitna, krupna, okrugla, pljosnata ma svakakva.......a opet ona moja sva jednaka krupna i pljosnata.
Pa **greška mu ja mater u ima svih nas na forumu ko ga je pustio takvog u prodaju, da li je to stvarno izašlo sa instituta ili su počeli odlične falsifikate da prave----?!
Sejao sam dve baterije "originala" i dve ovog sranja pa ćemo videti razlike na jesen.
Duže vreme nisam bio na forumu, i ako se dobro sećam imamo ovde i koleginicu sa ZP instituta, pa bih voleo bi čuti njen komentar.
Na levoj strani je falš, a na desnoj original.

Koliko vidim deklaraciju radi se o semenu rod 2007. pa je prepakovan. Taj sto je manje crven.

Da a seme proizvedeno 2007 je bilo svakakvo! Ja sam imao slucaj da prosle godine sejem istu sortu(konkretno radilo se o pioneerovom P12) veoma razlicitog kvaliteta! Naime jedna partija semena je bila veoma sitna i lagana(25000 semena svega 5.6kg) a druga partija nabavljena na drugom mestu je bila krupna i naoko lepsa i tezeg zrna(25000 semena 9.8kg)! Ali je bar seme bilo svo ujednacene velicine(uokviru jedne SJ) i lepo tretirano i na rod se nije odrazilo(bar ja nisam primetio neku razliku)

ja mislim da ima na trzistu NS i ZP falseva, a inace mi se nesvidja sjeme od ZPa-prekrupno

Ja sam konačno juče završio sa setvom, suvo u 3 pm..... :cool: stakla prljava ne mo''š pravac da vidiš od prašine....
23042009004.jpg

23042009002.jpg

23042009003.jpg

Pre nego što sam otišao za KV, 10-11 marta, nahvatala se prašina na njega dok je stajao nije ni vožen do prošle subote i plus ova prašina sada.....

ja sam isto juce zavrsio sjetvu kukuruza posijan pijonir K67, P85, N01, i ugusio se od prasine vlage u zemlji ni za leka .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh