Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U tri dzacica od po 25000 zrna NS640 sam nasao oko 3000 polomljenih,izuzetno sitnih i puklih zrna. Do sada nisam nikad gledao.Jel' neko gled'o druge hibride?

dicki je napisao(la):
U tri dzacica od po 25000 zrna NS640 sam nasao oko 3000 polomljenih,izuzetno sitnih i puklih zrna. Do sada nisam nikad gledao.Jel' neko gled'o druge hibride?
Kod mene je u ZP 684 bilo dosta polomljenih.

Sejao sam prijatelju ns-640 i primetio sam kad sam menjao ploce da ima dosta provucenih polomljenih zrna.

paorpaor je napisao(la):
Mogao si to uprostiti. 100 se podeli sa odredjenim razmakom,npr 20 i dogijeni broj se pomnozi sa 14,28 za Ha ili 8,16 za Kj.
100/20=5*14.28=71.4*1000=71400 biljaka/Kj ; 100/20=5*8.16=40.8*1000=40800 biljaka/Kj
a sto ti komplikujes racunom puta ovo pua ono podeli sa ovim onim, zar nije ti lakse vec ovako izracunato samo da pogledas i nemora da znaci da ako ti znas kako se izracunava da svako zna,nezelim da se svadjam i prepirem jer nije mesto ni vreme ali nisam tabelu dao samo zbog tebe nego kome zatreba, jos jednom izvini ako te vredjam mojim odgovorom

ZP 684 je dosta tesko bilo naci ove godine. Jedna partija tretiranog semena insekticidom je imala bas dosta loma.I to je bas bila frka s njim.Ljudi ga narucili,dugo cekali i na kraju krs od semena.Ali sreca,pa je covek koji ga kupio od nas reklamirao odmah,tako da smo povukli nazad svih stotinak dzakova koji su prodati i nekima vratili pare,nekima zamenili za isti samo netretiran. Mogla sam tada da vam ostavim broj serije koja je losa,ali nisam htela,da ne bi opet bilo da ja izmisljam nesto.A NS 640 je bio OK sav,bar kod mene i ostala semena nisu imala loma vise nego sto je uobicajeno.

Ja sam sejao PIONEER D12, i B08, zatim ZP684, i NS 6010 i 6030.
D12 je proizveden u HR, i to je jedna lepota!Svako seme jednako, lepo tretirano, lako se steluju skidaci...
A nasa semena-katastrofa!U sva tri slucaja najsitnija frakcija(drugar sa instituta mi rece da ovo krupnije ide u izvoz uglavnom), ima razlicitih frakcija, nejednako.
Stoji da su sve tri domace sorte tretirane MAXIM-on, protiv garavosti, ali u pojedinim kesicama se to ne primecuje, izgleda kao da nije ni tretirano.

Do sada sam ze drzao domacih semena uglavnom, zbog patriotizma malo, a malo iz navike, ali se razmisljam da predjem na strana u potpunosti!
Dokle god smo mi za njih drugo trziste, ja pocinjem bojkot!!!!!!

Potpisujem sve ovo vezano za domaće hibride. Ja sam još ove godine hteo da batalim domaće hibride zbog lošeg iskustva od prošle godine (loša energija klijanja - ne na deklaraciji već u praksi), ali eto nisam. Opet sam posejao NS kukuruze ali nisam siguran da ću to i dalje raditi. Samo sniženje cene od 1000 din po setvenoj jedinici je dovoljno da ih čovek :zli: . Da se razumemo, pri tome ne mislim na to što su pojeftinili već što su izašli sa prevelikom cenom u startu za koju su znali da je nerealna u odnosu na konkurenciju. Ja sam kupio po ovoj nižoj ceni ali neki moji drugari koji tradicionalno seju NS hibride i koji ih takođe tradicionalno kupuju čim se pojave u apotekama sad j... m... institutu što ih tretira ko ovce (da o finansijskom gubitku i ne govorim).

dragansavin je napisao(la):
paorpaor je napisao(la):
Mogao si to uprostiti. 100 se podeli sa odredjenim razmakom,npr 20 i dogijeni broj se pomnozi sa 14,28 za Ha ili 8,16 za Kj.
100/20=5*14.28=71.4*1000=71400 biljaka/Kj ; 100/20=5*8.16=40.8*1000=40800 biljaka/Kj
a sto ti komplikujes racunom puta ovo pua ono podeli sa ovim onim, zar nije ti lakse vec ovako izracunato samo da pogledas i nemora da znaci da ako ti znas kako se izracunava da svako zna,nezelim da se svadjam i prepirem jer nije mesto ni vreme ali nisam tabelu dao samo zbog tebe nego kome zatreba, jos jednom izvini ako te vredjam mojim odgovorom
Ma sto bi se vredjao :D
Ja sam to stavio da bi i ostali naucili kako sto sam i ja naucio. Pa zar ovaj forum nije mesto gde izmedju ostalog treba da razmenimo i znanje. Ova "formula" se dosta lako pamti pa je cinimi se prakticnija nego cela tabela. Jer kad odes na njivu i prebrojis biljke mozes ocas da izracunas koliki ti je sklop.

D12, B23, P88, MIKADO, BC678, AS 62 i 72 bilo super seme.Samo ovi nasi su uzasni. Godinama nisam sejao nase hibride i kaze burazer da je 684 super i ja uzmem 4 paketa da probam. Bolje da sam uzeo MIKADO umesto 684.

paorpaor je napisao(la):
dragansavin je napisao(la):
paorpaor je napisao(la):
Ma sto bi se vredjao :D
Ja sam to stavio da bi i ostali naucili kako sto sam i ja naucio. Pa zar ovaj forum nije mesto gde izmedju ostalog treba da razmenimo i znanje. Ova "formula" se dosta lako pamti pa je cinimi se prakticnija nego cela tabela. Jer kad odes na njivu i prebrojis biljke mozes ocas da izracunas koliki ti je sklop.
:D :D ok je

Juče je završena setva kukuruza.Drugar i ja smo sejali NS 6010 i Pionir B23 I Y54.
Što se tiče loma bilo je i u pakovanjima NS-a i Pionir-a, istina ne nešto drastično ali je bilo.
Evo par slika:

Posle setve- valjak:

To je drugar sa zekom,ima "oko sokolovo" što se tiče pravca.Doduše svaku njivu smo prvo "marginjili". :D

Pitam ja tog majstora juče " Ko te je naučio da tako pravo teraš? ", a o on meni "To je tebi pravo ...?" ... :D

Da, a drugima je ukrivo, da bi imali više biljaka po hektaru a istovremeno i veći prinos. :haha:

i mi smo zavrsili setvu kukuruza pre neki dan i sada cekamo dooobru kisu :kisa:
evo par slika sa setve kukuruza :ppozdrav:

I kod nas je gotov qqruz.
img042b.jpg

img043uca.jpg

Ja sam uzeo ZP 677 i 684 i Pioneer R10 tretiran Ponchom, sejao malo u subotu i sutra nastavljam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh