Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
onda je ovo povoljno neki tvoj licni stav uzeti ili ne ulog je velik

Ulog je velik, ali ajde ne baci đubriva dovoljno, pa da vidiš kako zna da bude manji rod. Mada se to više odnosi na azotna đubriva.
Đubrivo sam uzeo još jesenas i trošak je skoro 100 evra po KJ.
Sve to kompenzuje izuzetno dobra cena kokičara ovog proleća, a dogodine videćemo.
Sada je došlo vreme da je važnije pratiti kretanje cena i predvideti njihov rast, ili pad, nego raditi pravilan plodored.

Pa to i nije bas jeftino(3700-4200din) To je negde oko 500 kg kukuruza po sadasnjoj ceni!

Raspitao se danas za pioneer! I kod nas je 3700-4200 din/25000zrna za placanje u oktobru!

Ja danas posio 14 jutara kuruza.DKC5143,B08 i Colombu.
Ostalo mi je jos 9 jutara B08 i B23 za ponedeljak.
Mogu reci da smo dvojica sejali kukuruz u celom ataru.Ponegde neko krenuo sa suncokretom.Nekako svi cekaju, svima je jos rano.
Ne svidja mi se bas ovo vreme, kise nema, a vetar svaki dan duva.Zemlja je suva ko barut, prasina...
Kako vi stojite sa setvom?

to na odlozeno je preskupo. Na 15 KJ ispada za oko 20000din seme skuplje nego u keshu kad se placa. I nikada necu moci da shvatim da neko ko ima toliki kapital puca toliko love,jer nema kesh :( ::sramota::

U prolece kesha nikad dosta! A s obzirom koliko smo jesenas izgubili niskim otkupnim cenama polj.proizvoda netreba se cuditi da nema novaca! E sad ko moze naravno da koristi da se opari na seljakovoj muci i nevolji! :udri: :udri: ::lose:: ::lose:: :nono: :zli: :zli:

Tijana, ti očigledno radiš trgovinu, a ne zemljoradnju.
Treba da znaš da su u proleće troškovi ogromni. Seme, đubrivo, herbicidi, gorivo...

A ti radiš, bez uvrede, iz ruke u ruku i uzmeš procenat.

Ja sam se ove godine odlučio za istu seme kao i prošle, to jeste NS 640. Sasvim je fino rodilo, a ove godine nek se ponovi i dobro. Ali mislim da je rano za setvu, tek posle 10 aprili bi se moglo gledati.

Pozdrav narode

Pošto je tema o kukuruzu zanima me da li je neko sejao AS hibride, prvenstveno AS 72 i kakvi su bili rezultati?
Ove sezone sam hteo da isprobam AS 73, čini mi se da je novitet u paleti AS hibrida pa me zato i interesuju mišljenja drugih. Dosta likova mi je govorilo kako se nije dobro pokazao u berbi, navodno se zrna veoma lako krune pri berbi beračem i nije pogodan za čuvanje u čardacima mada u brošuri proizvođača lepo piše o svakoj sorti ponaosob i svaka ima svoje prednosti i mane. Ja planiram, kao što rekoh, AS 73 koji je pogodan za čuvanje u čardacima, međutim, posle svih onih loših reči od strane likova koji ga nisu sejali već su samo čuli od ko zna koga počinjem da se dvoumim pa bi mi zato svaka reč nekoga ko ga je isprobao veoma dobro došla.
Unapred hvala

sto ljudi,sto cudi,sto zena,dvesta sisa.

svako ima svoju praksu i iskustvo...

ti kupi pa probaj.kad je godina dobra za qqruz,svi su dobri.

novii je napisao(la):
Ja sam se ove godine odlučio za istu seme kao i prošle, to jeste NS 640. Sasvim je fino rodilo, a ove godine nek se ponovi i dobro. Ali mislim da je rano za setvu, tek posle 10 aprili bi se moglo gledati.
Ja isto sejem ns 640 godinama i dobro se pokazao,i ne odustajem od njega on kod mene zauzima 75 procenata povrsina pod kukuruzom :D setvu cu poceti posle 10 aprila

Znači sa AS 72-ojkom je bilo OK. Pa verovatno je i 73-ojka dobra, izgleda da ću ipak probati da ga sejem. Lik mi je serendao da je ta sorta za stoku a izgleda da se malo zeznuo, za te stvari je činimi se 63 ili koji već?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh