Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sejem 6010 vec 4-5 godina, i nikad nije pao! A nije da nije bilo olujnih vetrova.

I ja sam cuo da hoce da padne, ali ne znam nikog kome je pao, ili nekoga ko zna nekoga kome je pao.A to sto se napravila urbana legenda da 6010 pada ne znam cemu da zahvalim.Mozda je i kukuruzna zlatica u pitanju....

6010 i 6030 su potpuno isti hibrid sem razlike u visini klipa(kod 6030 je niže postavljen)i debljine stabljike(kod 6030 nešto deblje).To je sva razlika i urađena je baš zato što je 6010 sklon poleganju usled veličene klipa i njegove visoke postavljenosti kao i dosta tankog stabla.
Druge razlike nema.

Sejao sam 6010 tri godine zaredom i nisam imao problema sa padanjem.Jedne godine se malo nakrivio usled jakog vetra . Sto se tice roda dosta je stabilan . Kod mene je svake godine rodio preko 5 t/kj prirodno suvog zrna.

I ja sam cuo za 6010 da oce da polegne ali ja ga licno sejem 3,4 godine nikad problema sa tim nisam imao i jako je zahvalan u susnim godinama ,sto mu je i neka odlika po recima strucnjaka iz Novog sada,recimo prosle godine kod mene je bio najbolji, i jako se dobro cisti recimo kad njega berem nikako mi se nije gusijo berac,a 6030 sam uzeo ove godine prvi put po ceni od 2900 djak.

Planira li još neko da radi prskanje kukuruza pre nicanja. Pošto još nisam odlučio sa kojim preparatom.

Bio sam se namerio pre par godina da sejem 6010, al' sam čuo iste priče, pa nisam nikada ni probao da sejem 6010.
Zašto da bespotrebno rizikujem sa padanjem kukuruza?
Jednom sam sa belim kukruzom imao muke kada je popadao preko 30%, i od tada biram kukuruze sa nižim položajem klipa.

KishRobert je napisao(la):
novii je napisao(la):
Planira li još neko da radi prskanje kukuruza pre nicanja. Pošto još nisam odlučio sa kojim preparatom.
bez kise,
samo bacanje para.
zato treba raditi inkorporaciju i onda je dobro . ja ove godine radim sa (acetosavom) ovako izade najeftinije jer ako radis posle nicanja onda izade dosta skupje

Radim Viktocet plus + Atrazin(2+1 lit/ha) pre nicanja.
Danas mi izaso DKC5143, lepo se vide redovi.Posijan 04.04. :D

drobi je napisao(la):
Radim Viktocet plus + Atrazin(2+1 lit/ha) pre nicanja.
Danas mi izaso DKC5143, lepo se vide redovi.Posijan 04.04. :D

tebe čekam! ::namigivanje::
sejao sam dan posle, znači danas da idem da vidim?
_________________________________________________Post je spojen: [time]1239644973[/time]_________________________________________________
neki uopste nisu klijali...pali u suvo valjda...neki su jedva izasli...do kise - mrka kapa...videcu za 2-3 dana, sta ce se sve pojaviti..

Bio danas da obidjem kukuruz...
ZP 684 i Pioneer D12 sejani 6.4.
Uzeo valjak od rodjaka-razlika drasticna.Isao sam za probu jedan prohod valjkom, pa dve vrste preskocim.Tamo gde je valjano, vec na 2-3cm je vlaga, svako zrno klijalo, korenak je vec 2-3 cm.
Tu gde nije valjano-sasvim prosecni rezultati-vlaga je na vecoj dubini, nisu sva zrna klijala, a ova koja jesu, mnogo manje nego tamo gde je valjano.

Prijateljski savet svima-valjajte!
Rezultati ce biti fantasticni :D :ppozdrav:

Ja obicno sve valjam,ali imao sam jedno lose iskustvo sa valjanjem kukuruza ja lepo sve povaljao a sutra pala kisa, pljusak,kasnije se kora uhvatila pa mi kukuruz lose nikao-tako da sam odustao od valjanja kukuruza :nono:

Tarana!
Samo je Dekalb izaso iz zemje, Colomba i B08 mozda sutra, a AS51 nece ni sutra.Ali to sam i znao za dekalb, da dan dva ranije nikne od ostalih.Pa ce posle da stane u dva lista, i saceka druge.Mogu reci da ne fali ni jedno, bas je lepo niklo.Klijavost je bilo na deklaraciji 98%. :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh