Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
tibor je napisao(la):
jeste.trebaju mi za tov svinja

A kakav je rod tom kukuruzu?
Mislim, dali je manji nego ovim ostalim hibridima, koji imaju prosečno oko 9% proteina.

tibor je napisao(la):
prosle godine sam imao as 62,rodio 69 meteri zrna sa vlagom 16,7.dobio 5vagona stajnjaka 100 uree ali vise necu sejati jer je stabiljka od 3.5 metra i lomi se,sejao na 21 cm.ove godine sejem pionir y54 zbog proteia ca.11% sejacu i kws kitty
Ja sam AS 62 sejao na 24 cm i nisam imao da se stabljika lomi. U jesen sam zaorao 100 kg/kj MAP-a, a pred prvu pripremu u februaru sam razbacio 100 kg/kj UREE. Prinos cu znati kad okrunim iz cardaka, a prema slobodnoj proceni ocekujem najmanje 6 tona po kj.

branko je napisao(la):
A kakav je rod tom kukuruzu?
Mislim, dali je manji nego ovim ostalim hibridima, koji imaju prosečno oko 9% proteina.
Ja sam ga imao i nisam primetio razliku

Onda valja...
Kod tova svinja je ušteda skoro 1500 din po toni hrane, ako se uzme odnos trenutnih cena kukuruza i sojine sačme.

A jel' ima nekih posebnih preporuka u vezi ishrane kukuruza? Mislim kao što kod repe previše azota umanjuje digestiju...

imao sam Y54 prosle godine, jako se kruni kod branja cak i ako se bere vlazniji auz tu se i ukvario u cardaku ::lose::

Ja jesam za raniju setvu,ali mislim da ce zemlja jos biti hladna. Mislim da je bolje ostaviti jos jednu nedelju.

Za sad je temperatura zemlje dosta niska,slabo sunca,pa ne znam bas da li je pametno sejati u tako hladnu zemlju. Temperatura zemlje danas kod nas merena na zadruznoj meteo stanici u 14 h na 5 cm dubine 7 stepeni celziusa.

KishRobert je napisao(la):
mi ako bog da,iduce nedelje krecemo da sejemo.
Slažem se sa tobom ako bude kako su najavili da temperatura noću bude 10 stepeni a preko dana 22 stepena onda će zemlja brzo da se ugreje. Po meni treba početi što ranije setvu jer SUŠA je na pragu ::lose::

Ovde nema merne stanice, ali sam video drugu stvar - vlaga je isparila iz površinskog sloja debljine 4-5 cm.
Danas mi je ugovarač repe radio predsetveni prelaz teškom drljačom i ostaje za njim skoro suva zemlja.
Izgleda da ću morati i repu da povaljam, ako ne bude za vikend kiše.

Sa kukuruzom ne treba puno cekati jer bolje nece biti. Mozda bude i najbolje da se pocne sa setvom vec sledece nedelje,ali ajde da sacekamo da vidimo kakvo ce biti vreme.

Evo prenosim deo jednog posta sa foruma Pokrajinske savetodavne službe:

U periodu od 1993. do 2007. godine, za prvih deset dana aprila temperatura zemljišta na dubini od 5 cm, ima prosečnu vrednost od 9,70 ° C, što odgovara minimalnim potrebama većine ratarskih kultura. Zanimljivo je pomenuti podatak da je u navedenom periodu, samo u pet analiziranih godina prva dekada meseca aprila imala više padavina nego druga dekada istog meseca. Kao i činjenica, da u 2003., 2005. i 2007. godini u toku prve dekada nije bilo padavina, što je dodatno omogućilo nesmetanu pripremu zemljišta i setvu jarih useva na području koje pokriva ˝naša˝ merna stanica.

Pozdrav,
Vladimir Filipović
PDS Institut ˝Tamiš˝ Pančevo

Nadam se da mi dotični gospodin Filipović neće zameriti.

stari ljudi kazu da treba da sednes na zemju i ako ti ne ladi jaja onda je vreme za setvu . ja ne mislim pre 20 aprila

Juce merio kod nas je temp zemljista na dubini 8 cm 7stepeni celziusa!

geza je napisao(la):
stari ljudi kazu da treba da sednes na zemju i ako ti ne ladi jaja onda je vreme za setvu . ja ne mislim pre 20 aprila
E brate sada ga pretera.Uz svo poštovanje mislim da gadno grešiš ako budeš počeo setvu 20.04. Možda ti stari ljudi nisu imali toplomere ,a ni internet.Za svaki hibrid se zna potrebna temperatura i tu mućke nema.
Evo teksta stručnjaka iz instituta Pančevo:
Postovani kolega Tarana, ne znam tacno odakle ste ali mislim da ce Vam daleko veca pomoc biti podaci koje prati Vasa sluzba. Vladimir vodi kod nas meteorologiju, i ne samo to, ali azurira sve podatke. Mi u Pancevu imamo ogled koji je star oko 35 i vise godina i gde za taj visegodisnji period u prvom roku setve kukuruza, a to je 25 mart, nije bilo loseg prinosa. Sta vise prinos je bio isti kao i setva 5 aprila, nekih godina i visi, ali u vecem broju godina bolji od 15 aprila i kasnijih rokova. U zavisnosti od mikroklimata i karakteristika zemljista na kojima proizvodite i lokacije odakle ste, zavisice da li cete da idete na raniju setvu. Svakako moje kolege i ja preproucujemo nasim proizvodjacima setvu od 5 aprila i da se zavrsi u roku od desetak dana, ako uslovi dozvole. Sve ce zavisiti i od pripreme i stanja zemljista, da li su barazde zatvorene tokom februara meseca (za 200:cool: posto u jesen nije bilo moguce usled velike vlaznosti zemljista. Pratite nas a i konsultujte sluzbu na Vasem terenu. Ako oni nemaju temperature zemljista probajte da kasnite max dva dana u odnosu na nas pocetak setve (npr). Pozdravljam Vas,
BogdanG.

Uspeo sam da nabavim Pioneer N01. Uzeo sam 20 vreca da probamo. Gledajuci oglede bio je odlican. Nisam uspeo :zli: da dodjem do F38 ,kazu da su oni veliki sve razgrabili u letu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh