Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
BATONI je napisao(la):
Drugari branje beracom pa vozi kuci pa dizi u cardak pa vadi iz cardaka pa mrvi

odose ledja kad sve preracunas nista skuplje nije susenje ko ima svoj kombajn nema se sta misliti
zrno zakon

Upravo tako.

Zato već drugu godinu skoro sve ovršim na njivi.
Od prošle jeseni i sam osušim, jedini troškovi su mi transport i radnik koji loži sušaru.
I kada rodi 12 t/ha a bere se u klipu, kada se oduzme vlaga i manipulacije, onda raniji hibrid koji daje 10 t/ha dođe više isplativ nego taj od 12 t/ha.

Jedan moj kolega po struci agronom,kaze da u cardaku gde je proslih godina imao novosadske hibride (640 uglavnom) sad okruni vise kilograma od pionir hibrida a kolicinski ga napuni kao i uvek do tad.

Jugos je napisao(la):
Jedan moj kolega po struci agronom,kaze da u cardaku gde je proslih godina imao novosadske hibride (640 uglavnom) sad okruni vise kilograma od pionir hibrida a kolicinski ga napuni kao i uvek do tad.
to si u pravu ja u jednom čardaku imam ns hibride taj čardak je ranije krunio 4vagona ali sad 4,5 pa eto razleke a isti čardak

onda je to preskupo-ako sam dobro preračunao to je oko 320 kuna ili 44.4 eura dok je isto pakovanje
BC-354 kod nas 280 kuna ili recimo neki kasniji Bc5982- 278 kuna-FAO-510 ili Bc678

Godinama sam sejao iskljucivo NS 640 i bio sam zadovoljan. Prosle godine sam za probu sejao Pioneer D12 i AS 62. Mogu reci da NS 640 vise nece biti na mojim njivama. D12 smo kombajnirali u zrnu i bilo je 20700 kg na 3 kj, a AS 62 smo brali u cardak, koji smo napunili sa 4,5 kj. Taj isti cardak smo prosle godine napunili sa 6 kj NS 640 i kada smo krunili u martu i izmerio je 25 tona. D12 je prilikom vrsidbe krajem oktobra imao vlagu 16,3 i bilo je nesto malo kvarnog, ne znam zasto. Na istoj parceli AS 62 je bio besprekorno zdrav, ali se dosta krunio u berbi, trebalo je ranije raditi. To su eto moja iskustva pa mozda nekome koristi, kao sto meni koriste tudja iskustva i saveti koje nalazim na ovom forumu.

iako bih ja volio posadit barem hektar Ns-640 ali ga ovdje nema a i ako je ta cijena :nono: ::lose::
_________________________________________________Post je spojen: [time]1236713394[/time]_________________________________________________
mislim da to nije neki pokazatelj- jer se moglo desit da ti je pionir dobio kišu više u pravom momentu za razliku od 640.
ja sam imao 2 godine 640 i bio prezadovoljan-al mi ga je sad teško nabavit a svi koji donose na crno još dignu cijenu :udri: ::lose::

Danas bio u NS istitutu...
Moj jedini komentar je da su oni preskupi sa semenskim kukuruzom...
Jedino im je nitraginu pristupačna cena. Bar se to ne meri hiljadama dinara po pakovanju.

teško je preko granice-stoga ovu godinu ide u zemlju PAJDAŠ- I KWS-za pajdaša znam ali kws prvi puta sadim :sta:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh