Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako Vam kukuruzi izdrzavaju ovu toplotu?Juce sam poslepodne prosao pored nekoliko parcela koje su kasnije sejane i lepo uvijaju listove.

I kod nas je isti slucaj sa ranije sejanim kukuruzom. Ja sam malo obisao atar uzduz i popreko i nisam bas nesto zadovoljan sa opstim stanjem. Cinimi se kao da klipovi nemaju potrebnu velicinu bez obzira na vrstu hibrida. Cak ni 640,ili KWS koji su poznati po extremnoj velicini nisu nista posebno. Gledao sam parcele od uzornih domacina koji imaju punu agrotehniku. Lepo kod nas kazu "NI U KISI RODA,NI U SUSI GLADI"

I kod nas se tako kaze.Mislim ipak da je ovakvo stanje zbog nedostatka zimske vlage te ove letnje to nemogu nadoknaditi.

pa nisam bas nesto siguran,bar ne u nasem ataru. Ovde je zimus padalo sasvim solidno do odlicno,fenomenalno izmrzlo. Sve u svemu imali smo jednu dosta dobru zimu,a i prolece je bilo zadovoljavajuce.

moj kukuruz za sada izgleda super,ali mi se nesto pojavilo na klipovima,tj na listovima od klipa,neke crne tackice~fleke sta li je?
magarac nisam sliko,ali gotovo na svaki treci tulaj ga ima.

Čini mi se da će ova godina za sve kulture biti nepovoljna. ::lose::
Prolazih atarom i vidim da su čak i neke repe loše, što mi je čudno posle ovih silnih kiša.

Ne mogu reci da sam nezadovoljan izgledom kukuruza. Meni moj deluje odlicno naspram drugih,al' generalno mislim da nece biti bas neki rod. Vise sam ocekivao,valjda. Mogu vam reci da ni soje nemaju bas preterano mauna,kao da su otisle u visinu i sirinu i pri tom zaboraville da razviju maune. Ne znam,nisam pametan...

da li neko zna sta bi moglo ovo biti?
mislim znam da nema bas neke pomoci,ali eto da pitam.
2rdiy48.jpg

t7og0h.jpg

149wggi.jpg

2k0tw5.jpg

kao neke bubice ili sta li je?

na peskušama se pojavili prvi žuti listovi.a kiše nema na vidiku dokle god pogled seže, tj. bar do 10. avgusta.

KishRobert
Jel nisu to vasi? Vlaga-temperatura to je bilo idealno vreme za njih prosle-pretprosle nedelje. :cao:

abro je napisao(la):
KishRobert
Jel nisu to vasi? Vlaga-temperatura to je bilo idealno vreme za njih prosle-pretprosle nedelje. :cao:
hvala bogu da se neko javio...
pa jesu,valjda,neznam jbg.neke bubice jesu.

Ako je to to sto vidjam u septembru na pojedinim hibridima onda stete i nebi trebalo biti. To zna se pojaviti na odredenom broju klipova i nije opasno, kako je kod tebe, koliko je stabljika zahvaceno?

meni se isto nesto pojavilo neke bube ili insekti koji jedu (neznam kako se kaze ali one dlacice na vrhu klipa) i to oni pojedu i prave rupe na klipu i to moze biti opasno po klip i oplodjenje zrna ili ne?sta milite :bravo: ?

Da... Došla u posetu. :D
Tu gde su pojele te "dlačice na vrhu klipa" nema oplodnje.

Ja sam na parceli gde je kukuruz druga godina za redom našao popadanih oko 5% biljaka. Ove kiše što su padale su izgleda zbunile zlaticu pa je ostali kukuruz koji se već bio nakrivio uspeo da natera nove boče korenove i da se ispravi.
Na jesen ću videti šta će biti od roda.

Branko a koliko godina treba kadse pojavi zlatica dase očisti zemlja , posle koliko se može sejati kukuruz opet ?

Za zlaticu postoji lek u monokulturi. Jako kasna setva, dakle posle 10.maja, jer dok kukuruz počne sa razvojem korenovog sistema dotle pocrkaju od gladi larve koje grickaju koren kukuruza.

Ne znam tačno koliko je potrebno praviti pauzu.

A negde sam čitao da je u Americi zabeleženo da se zlatica prilagodila i na soju. Tamo smenjuju u plodoredu samo soju i kukuruz (ako je to istina).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh