Kruška

Ja imam iza sebe 20 i nešto prolećnih i isto toliko jesenjih sadnji, doduše ne toliko kruške koliko drugog voća, ali nećemo o tome. Ni procenat primanja ne može biti isti ali mereno na duži period, zadnja tri proleća zaključno sa ovim, su bila jako pogodna. No tema je slabo napredovanje, upravo tu su u prednosti jesenje sadnice, krenuće naravno i ove, važno je da su zdrave, ali kasnije i u tome je poenta, upravo to kašnjenje kod kruške je izraženije u odnosu na drugo voće...

Poslednja izmena:
Kad god sam sadio na prolece one su tu godinu cutale a na jesen kad sadim na prolece krenu samo tako, mozda je u mom kraju tako ne znam!

Iskustva i mišljenja su relativna, kao i u svemu drugom. Lično sam sa dosta uspeha posadio mnogo voćki u proleće i ne kažem da ne treba niti da ne može već naprotiv, samo pravim poređenje. Jedina prednost je to da su sadnice neretko i duplo jeftinije, ali... Jesenja sadnja ima nekoliko prednosti a najvažnije su sledeće: Mnogo je bolji izbor sadnog materijala, ne mora se zalivati, voćka ima duži period ukorenjivanja "lakše preboli", tako da na proleće kreće punom parom...

Poslednja izmena:
Cime sad da prihranim i zastitim mlade kruske posle grada za brzi oporavak...?
Lisce je sve izbusano a kora drveta je ispucala na mestima gde juje pogodio grad.?

Jedna od najboljih kombinacija je Kaptan+Zato+FitoFert-Humi super.Izuzetno povoljno i brzo deluje na zaceljivanje rana i regeneraciju ostecenog tkiva.

Ja sam radio par tretmana kaptan(metod) + hemokonazol (akt.materija kao score) i nisam bas nesto zadovoljan , probacu posle ovih najavljenih kisa sa kombinacijom zato+neki kontakti (tipa mankogal )

Probaj ovu gore kombinaciju,mankogal ne moze da se meri sa kaptanom za ove namene.Ali,vrlo je bitno dati biljci i prihranu na bazi huminskih i fulvinskih kiselina,to je melem za stresne situacije.

Kanacki,Kaptan u zasadu jabuke i kruske moze da ide do cetiri puta,kod nekih distributera stoji i do pet puta.Najbolji su rezultati kada se primeni 24 sata nakon gradobitnih pojava.Inace,pored fungicidnog dejstva ima veliku ulogu u deobi celija,te tako ubrzava zarastanje rana.Pored toga ima sporedno delovanje na odredjene bolesti uskladistenja plodova,kada se primeni neposredno pre berbe.Uz sistemik Zato i obaveznom folijarnom prihranom sa nekim od kiselina (amino,humino...) ostecena biljka se mnogo lakse i brze oporavlja,sa sto manjim posledicama od ovakvog stresa.
Druga mogucnost je tiofanat-metil (Funomil),ali prednost prve je mnogostruka.
Inace,u mom kraju,godinama se za ove namene u vinogradarstvu koristila Bordovska corba.Svi su govorili da je bakar najbolji i zaista je imalo odlicnog efekta.Medjutim,bakru se ne mogu dodavati amino kiseline,dok kod organskih fungicida je to moguce.Tako da u zadnje vreme,kombinacija ditiokarbamata sa trifloksistrobinom (Zato),uz amino kiseline uzima primat.

Prijatelji,
imam problema sa kruskama, unazad 20-30 dana lisce opada, redovno su tretirane, jabuke su super a kruskama opalo lisce. Prevenirane su krastavost, bakteriozne plamenice i buhe. Nema simptoma Erwinije. Jedan period imali smo problema sa vodom i oko dvadesetak dana bili su bez kapi vode i to u najvrucem periodu, dali je moguce i to uzrok jer kruske imaju plitak koren?

I kod "Nashi" kruske ista pojava. Mozda fali neki element?

Sada prvo skini sve plodove,da se voćka ne pati,svaki dan zaljevaj ali u vodu stavi neku aminokiselinu tipa drin ili protifelt,isto tako i preko lista svakih 7 dana.Dodavaj mikroelemente naročito željezo protiv kloroze.
Možda si išao sa nekim sredstvom koje je fitotoksično za krušku ona ti baš ne voli sredstva na bazi kaptana,ili si napravio konbinaciju koja joj ne odgovara.

Ivane Kaptan+Zato+FitoFert-Humi super su prevazidjeni davnih dana... Probaj sa ekstrasolom samo 1 prskanje posle grada i sve ce ti biti jasno...
Sem toga Kaptan pravi rdjastu prevlaku tj. mrezu kod zlatnog delisesa pa se nikako ne preporucuje kod jabuke!!!
Mom prijatelju je pre 20tak dana grad rasturio ceo vocnjak kruske, pocepao grane bukvalno, plodove. Odradio je samo 1 tretiranje sa ekstrasolom u kolicini od 2-3l na 1000 litara vode. Rane su potpuno zacelile i to ne male rane! pocepan plod zarasta, ne truli, ali bukvalno!!!
:bravo:

- - - - - - - - - -

riciboy mislim da je problem ph i to visok! imas dosta kreca u zemljistu pa biljka ne moze da usvaja hranljive materije usled nedostaka hranljivih materija dolazi do hloroze, probaj folijarnom primenom djubriva ali to je samo privremeno resenje...

Evo moj problem sa kruskom i cini mi se (mada nisam 100% siguran) da ga 15ak stabala vuku od kad su posadjene , ali ove godine jako izrazeno , radi se o kruskama u trecoj godini.
Mislio sam da je hloroza, dodavao fe folijarno, pored toga zastita radjen fungicidima > u pocetku vegetacije chorus dva tremana , posle difenokonazol (hemokonazol) i kaptan (metod480) , po par sto odvojenih , sto zajednickih tretmana i naravno u mirovanju bakar, ulja ..
Samo da dodam , da ovih problema nemam na ostalim stablima, samo ovih 15ak vockica , zute , list tamni , pa pocinju da opadaju vrsni ..

krus1_zps1d3e76d3.jpg

@njoko i ja dosta koristim kaptan u krusci , to je neka preporuka zastitara i proizvodjaca, koji je tvoj predlog za zamenu kaptana ?

@nradenk ja vec duze vreme pokusavam da kupim ekstrasol u zrenjaninu i okolini , ali bezuspesno..

Ivane Kaptan+Zato+FitoFert-Humi super su prevazidjeni davnih dana... Probaj sa ekstrasolom samo 1 prskanje posle grada i sve ce ti biti jasno...
Sem toga Kaptan pravi rdjastu prevlaku tj. mrezu kod zlatnog delisesa pa se nikako ne preporucuje kod jabuke!!!
Mom prijatelju je pre 20tak dana grad rasturio ceo vocnjak kruske, pocepao grane bukvalno, plodove. Odradio je samo 1 tretiranje sa ekstrasolom u kolicini od 2-3l na 1000 litara vode. Rane su potpuno zacelile i to ne male rane! pocepan plod zarasta, ne truli, ali bukvalno!!!
:bravo:

- - - - - - - - - -

riciboy mislim da je problem ph i to visok! imas dosta kreca u zemljistu pa biljka ne moze da usvaja hranljive materije usled nedostaka hranljivih materija dolazi do hloroze, probaj folijarnom primenom djubriva ali to je samo privremeno resenje...
Imam ja poverenja za mikrobioloska djubriva kod ovakvih stvari,ali bi po svoj prilici trebalo i fungicidom zastititi rane koje su otvorena vrata za sve patogene.Pa i sama kisa i grad su povod za fungicidni tretman.S druge strane,jeste da Kaptan moze da ima fitotoksicnog dejstva kod delisesa i kruske anzuj,ali ne i kod svih sorti jabuke i kruske.Ja imam mali kucni zasad i ne mogu da budem neki reper u upotrebi ovog fungicida,ali znam jednog zastitara kome je na povrsini od preko 1 ha pod viljamovkom uglavnom,Kaptan bio jedan od preventivaca cadjave pegavosti lista i krastavosti ploda,bar pre par godina kada smo razgovarali na tu temu.
Covek uvek nesto novo nauci i nikada ne zna sve,ali ja bih pre Ekstrasol dodao ovoj fungicidno-amino kiselinskoj kombinaciji i sigurno imao pravi efekat,no se samo oslonio na Ekstrasol.:ppozdrav:

Izgleda da sa kanacki imamo isti problem. Pojava je samo kod kruske, svi tretmani su kao i kod mene sto koristim privatno, pa nemam problema. Folijarno ne mogu ici jer vise i da nema listova. Pokusacu sa navodnjavanjem, pa da vidimo.

Tu najviše imate sive pjegavosti kruške,pa nešto krastavosti pa još kruškina buha i normalno da opada list.
Opadanje lista najviše prouzrukuje siva pjegavost list onda opada ali i krastavost pa žuti list,često mislimo da je kloroza a ona to u stvari nije.
A ove godine to joj stvarno pogoduje i zna se proširiti na jabuku ako su u blizini.

Nazad
Vrh