Kruška

Ove kruske (ne znam koja je sorta) se moj deda seca jos kao dete. Seca se da je u mladosti brao plodove sa nje, doduse ne mnogo, al bilo je. Bere i sada...
Krusku je posadio dedin otac.
Zanimljiva je prica ovog drveta.
Kruska je 5 godina posle sadnje premestena i presadjena, jer je smetala... Primila se na novom mestu i sve je normalno podnela.
Posle 15 godina trebala je da se pravi supa, bas gde je tada bila kruska i opet joj je bio sudjen premestaj koji je takodje odlicno podnela.
Nedugo posle toga u produzetku dvorista su se pravile kotarke, kruska dozivljava novo iseljenje i sada je bila posadjena u dvoristu sa ostalim vockama koje su moji u tom trenutku sadili.
Dve kajsije su toliko napredovale u odnosu na ostale vocke, da su bukvalno prekrile pola dvorista (koje je dosta veliko) i ova kruska je u jednom trenutku bila ispod njih i sunceve zrake skoro da nije videla. Dala se u potragu, tacnije borila se za svetlost i sva se iskrivila zbog toga, da bi posle jedno 10-ak godina bila i odatle sklonjena i posadjena na mestu na kojem je sada. Nada se i ona verovatno, a i mi da se odavde vise nece mrdati. Bez prskanja, sa relativno malim rezanjem (posto se jedno vreme nije ni znalo gde je) kruska sad uziva i izgleda ovako:
5ej2af.jpg

opr6te.jpg

To se prati na terenu, porast letorasta, nadmorska visina, oblik krune itd. ja sam moje inace orezao pre 20 dana. Kod mene je vitko vreteno, skinuo sam sve od zemlje do 40 cm i po dva tri letorasta koji konkurisu produznici i za koji dan cu da pocnem da povijam grane.

- - - - - - - - - -

bane30,
daj slike posle rezanja i savijanja grana da vidimo kako to treba da izgleda sto se tice vitkog vretena.

Da li ja smem da prekratim grane koje sam povio i ako se to radi na koju duzinu da ih skratim ili samo da ih pinciram tj.zakinem vrh , kao sto sam produznicu pincirao da im zaustavim porast ili ostaju ove godine ovako ??

kr1p_zps165c8520.jpg

Bogami lepo si ih savi, ja ostavljam malo jaci ugao oko 65' ali i to je ok. Sto se tice pinciranja ja to radim jos ranije u toku vegetacije da probam da ih nateram da poteraju prostrane grane a kod povijanja obavezno mada mislim da treba bukvalno samo vrsak otkinuti. Inace nisam slikao bio sam u guzvi ali hocu sigurno do nedelje, samo moram da se pozalim. Prosle nedelje sve bilo ok a sad za vikend kad sam otisao mal se nisam slogirao. Imam kruskine buve i to podosta. Sve sam odradio po p.s.-u i zimsko i abastate sa okvasivacima dva puta, decis, talstar i opet se nakotila mamu joj njenu. Ima li ko iskustva sa Moventom ili Envidorom ili neko trece resenje???

Kad zakidas vrh na bocnim grana, na koju duzinu ih pustis pa zakines ?
A sto se tice buve , ja posto sam radio sa abamektinom , sam hteo da uradim sledece tretman sa nekim od ova dva preparata koja si spomenuo (spirodiklofena) , ali sam naisao na ovaj tekst sa PSSS sajta >>

U krušicima u kojima je bilo primene insekticida prema preporukama datim preko ovog portala,populacija je pod kontrolom i prisutna su jaja u raznim fazama razvića kao i L1-L3.
Ukoliko je prošlo 10-15 dana od prethodne primene insekticida na bazi aktivne materije abamektin (Abastate,vertimec 018 EC),sada je potrebno ponoviti tretman zbog larvi koje su se u međuvremenu ispilile uz dodatak okvašivača Silwet u dozi od 0,03%.

tako da cu mozda ici opet sa abamektinom + ulje ili lepak , mada sam ja zadovoljan kako ove godine druzim buvu koliko toliko pod kontrolom u odnosu kako je bilo prosle..

Ama ja je nikad nisam ni imao pa mi je i ovo sto se pojavilo katastrofa a abamektin sam vec dva puta odradio ne moze vise!

Probaj 1,5% deterdzenta za sudove i 2% sirceta za salatu,9 postotno. Bez zezanja. Probaj na jednom stablu pa pogledaj sutra.

E to već ne znam....o tom receptu pričaju mnogi, ja lično nisam probao a neki kažu da sirće više dođe kao neka prehrana šta li, protiv buve je dovoljan samo deterdžent, dobar je jer uguši i jajašca

Dosta je to sve neispitano, nije problem probati na nekoliko stabala ali i ako uspe kasnije ce preci opet na njih. Ne znam sta mi je ciniti. Jedne nedelje nista a sledece najezda a sve prskano nestedimice. Decko u apoteci mi rece da sam abastate morao stavljati u jacoj koncentraciji od prepisane, nisam pametan...

Pa ako ti uspe na jednom stablu, ti oprskaj ceo voćnjak i miran si :osmeh: rezultate probe bi trebao videti već za par sat, dal mrdaju ili ne

Pratim malo što pišete pa da Vam prenesem osobno iskustvo.
Da bi se riješili većeg dijela populacije kruškine buhe mora se ići u najranijoj fazi ove godine je to bilo i početkom 2 mjeseca kada ona radi tople zime je počela s letom i odlaganjem jajašaca.
Najbolje u tom terminu je prskanje s bijelim uljem i to i jačim količinama, a malo kasnije kada krene izlazak iz ličinke i insekticidima na bazi NOVALURONA koji je inhibitor hitinaza tj on spriječava buhin rast i razmnožavanje
Kasnije koji puta s Vertimecom tj Kraftom i to je sve što možete učiniti tokom te godine.
Ima još jedna ekološka mogućnost koju ja trenutno radim jeda sada kada ide zelena rezidba sve mlade izboje prikratite jer opće poznato je da buha ide samo namlade izboje a i tamo se odlažu jaja na mladom listu tj naličju.
Jednostavno ove godine kruška nije dobro rodila i svako kemijsko tretiranje je debeli minus,kod Vas toliko još nisu paprene cijene preparata ali kod nas odkad su gigantske kompanije uništile domaću proizvodnju stanje je katastrofalno primjer 1 litra VERTIMEC ili KRAFT je u rasponu od 100-200 eura za litru!
Još jedna napomena ako niste potrefili razvojnu fazu buhe kada,onda je uzalud bačen novac,jer ima jako puno faza razvoja ličinke buhe po 2-3 faze i baš se mora dobro pratiti,ako je slučajno medena rosa zaštitila buhu ne pomaže Vam ništa od insekticida dok ne operete medenu rosu.
Jednostavno ja sam ove godine prskao samo 2 puta i to malo fungicidima i insekticidom za savijača i još se dobro drže sada vidim buhu da je krenula s nošenjem jaja i sada kreće ofenziva na mlade izboje koji su po 1m veliki.

Evo i slicica kao sto sam obecao, inace ja samo vrskove pinciram i to gledam da rukom to uradim. U pozadini vidite i stabla koja sam kupio sa prevremenim granama i na njima je radjeno povijanje ali u losem momentu pa su se izvile na gore!

Nazad
Vrh