Kruška

I jos jedno pitanje ako moze..?
da li moze da se sadi kruska na istoj parceli gde mi je i visnja?
Pitam to zbog oprasivanja, da li smetaju jedna drugoj..?
Mislis ne vole pcele da mesaju polen :pcelac::
Ne smeta - bar koliko sam ja upucen, a da mi i ko sta kaze drugo ne bih mu verovao.

Što se oprašivanja tiče, naravno da ne smeta. Jedino se kod mešanja voćnih vrsta može potegnuti pitanje da li neka bolest jedne vrste smeta drugoj, kao i vreme prskanja, da ne prskaš kruške nečim a sutra bereš višnje pa i njih dokači preparat.

U principu oko bolesti mislim da nema problema, što se tiče prskanja tu nisam iskusan da ti kažem koje voće je u kojoj fazi kada u odnosu na drugo...

hvala na savetima, provericu sto se tice prskanja.. :)

- - - - - - - - - -

Sta mislite o mom odabiru sori:
-junska lepotica
-santa marija
-viljamovka
-abate fetel ili kaludjerka (jos nisam odlucio)

Pozdrav ljudima dobre volje. pre par dana sam zasadio 40 stabala viljamovke i 10 santa marie koje su na podlozi BA-29. sadio sam ih na razdaljini 3x3,1 posto bi krosnja trebala biti srednje bujna, kakav oblik krosnje bi bio najbolji? ne bih spalir, jer nemam mogucnosti za stubove i zicu. Hvala

medjuredno 3 metra?,
ako je rucno prskanje mozes kako god hoces, traktor nece moci da udje u tu sirinu za koju godinu

Поздрав свима.
Ево да се и ја похвалим, ми расадили 900 комада Вилијамовке и 100 Санта Марије.
Ових дана постављамо заштиту од зеца.

Interesuje me kruska stara domaca oskoruša je li ona se nalazi u prirodi i na koji način nastaje gdje da se nađe,ja sam imao jednu u šumi čovjek mi našao i ja donio kući bila 3-4godine i mravi joj pojeli vrh i oštetili je osušila se od vrha i ja pomalo sjekao da je spasim ona se osušila komplet do korijena..Listovi joj slični ko u bagrema,a plodovi mali žuti ko klikeri

@paga naka ti budu korisne,reci nam molim te vilja i st.marija kakvi su ti planovi dali ćeš sam da praviš rakiju ili imaš plan da prodaješ dalje...i na koji si razmak sadio

Oskoruša ima da se kupi u nekim rasadnicima, sa njom budi oprezan gde sadiš jer raste do 30 metara uvis i živi od 200 do 500 godina!

Хвала за лепе жеље.
Расађене су на 1,2 m у реду, а размак између редова 3,8 m.
Заузеле су парцелу од 60 ари, скоро целу.
Ових дана постављам заштиту од зеца, па плетену жицу за ограду као заштиту од срне и домаћих животиња.
План је: прва класа у конзум, а остало у ракију.
Већ сам неке контакте направио овде у ГМ за неке уређаје у производњи ракије.
Доста ће бити времена да се све обезбеди, док стигне на пун род.

Да ли неко има представу, оквирно, која се количина вилијамовке може добити са 900 садница у шпалиру?
Мислим негде у 4тој и 7мој години.

@paga

Druže, jesi se ti raspitao da li Santa marija može da opraši Viljamovku? Koliko ja znam najbolji oprašivač za Viljamovku je Abate Fetel...

santa marija je dobar oprasivac viljamovke, a za karmen su viljamovka i konferens .. to su podaci iz literature

Jel ima neko iskustva sa karmen da nam malo objasni ovo "teška je za gajenje" i "nezgodna za proizvodnju"

prebacio bih ovo kolegino pitanje u ovu temu ,posto je i meni u planu Karmen , da li moze neko da prenese jos iskustava u vezi ove sorte ? ako neko ima neku literaturu neka podeli sa nama, hvala

Професор са Агрономског у Чачку нам је препоручио Санта Марију, као и расадничар...
Има ли какве литертуре да се купи у вези Вилијамовке?

Ja planiram da posadim sledeće godine 3,5 ha kruške, i meni su mnogi profesori i rasadničari rekli da je abate fetel najbolji oprašivač, e sad sa kim sam god pričao od proizvođača svi su sadili abate kao oprašivač za viljamovku... Ali ako ti je profesor preporučio onda ok....

Ja sam kao oprasivace za Viljamovku sadio Boskovu bocicu i Krasanku. To su bile najcesce preporuke iz literature i od nekih vocara. Navode se i druge sorte kao sto su Santa marija, Fetelova...

Ova viljamovka je sočna ali mislim da i brzo propada ja sam ljetos uzimo po gajbu od nekih ljudi koji imaju zasade viljamovke,i ne bude ni 2 dana u gajbi sve počnu da trule..čak sam mislio da napravim rakije sebi malo za vsoje potrebe bilo mi povoljna cijena

Vilijamova je jedna od najlepsih vocki generalno i upotrebljava se za konzum i za preradu. Oprasuju je boskova bocica, pakhams triumph,santa marija, abata fetel i jos dosta sorti. Abata fetel, kruska namenski pravljena za konzum, lakse se cuva, privlacnog izgleda(neobicnog), ukus i mekoca ispod nule, slabo radja u odnosu na druge sorte i ne bih je sadio da je jedina a ko sta voli nek izvoli.

Nazad
Vrh