Kruška

Lepo cu cvetale :ppozdrav: Bas pravo , ako se sve zamente bice i viska plodova.

Sto se tice mog prethodnog posta za streptomicin.. Da me kolega ne shvati ozbiljno, streptomicin je kod nas zabranjen , nije registrovan da se koristi u vocarstvu, a tamo gde je registrovan vec 50 godina , protiv bakterioza, koriste ga na svakih 7 do 10dana i to momacke kolicine po hektaru..
To sto ces ti mozda ispraskati jednom streptomicinom , ne verujem da ces postici nesto, a sa druge strane 500gr streptomicina je 4000-5000din i da li ce ti ga neko prodati.

Kolega hvala na odgovor,ja sam od makedonija,tu sam nasao u veterinarni apteku,100 gr streptomicin sulfat za 2 eura.ovoj zasad sa kruske je star oko 9 godina,i skoro svake godine cvet se osusi,tretiram pred cvetanje sa bor i cink,denes sam prskao streptomicin sulfat,naredni dva dana prskacu sa chorus..nadam da ce nekoj cvet ce ostati

002.jpg
003.jpg
006.jpg
011_1.jpg
016.jpg
005.jpg
018.jpg
016.jpg
011_1.jpg

- - - - - - - - - -

Kruške pune cveta su Pakams Triumph sađene prošlog proleća, sa manje cveta je Santa Maria sađena isto u proleće prošle godine. Ove skraćene su Villiam's sađene jesenas 15. 11. '17.

- - - - - - - - - -

Kruškine buve za sada nema ali rutavu bubu imam za izvoz. Trenutno se skida cvet (sizifov posao :) ) puštanje na rod tek iduće godine. Uražen tretman protiv kruškine buve i tretman bakrom. Naredna stvar je borba protiv korova, probaću sa Diqua Top-om pa ćemo videti rezultat.

Utabaj vocnjak da se pojavi maslacak u njemu, tako kada ti kruske budu za rod da ih rutava ne dira - vise joj se svidja maslacak.
Ja sam uspeo naci fitomil - preparat bez karence fungicid na bazi bakra sa mikroelementima - hvali ga proizvodjac da pomaze kod preventive erwinije

Poslednja izmena:
Pravio sam neku bocnu "tanjiracu" ,nije pipallica , ali ne radi bas najbolje kad ima ove misevine , ovo sam morao dva puta da predjem. Dok ne kupim neku pravu vocarku frezu ili tanjiracu ,radicu ovako , i total to malo sto ostane po samoj sredini reda.

fitomil - preparat bez karence fungicid na bazi bakra sa mikroelementima

Koje mikroelemente sadrzi fito mil i u kojoj koncentraciji?? Ne mogu da nadjem taj podatak na internetu

Poslednja izmena:
Probaj 2-3 opruge od spremača sa motičicama da fiksiraš na ram(ja sam na stari ram od drljače) i izbacim ga u jednu stranu i sasvim lepo "okopa" do voćke a ne napravi brazdicu kao tanjirača.Ti ćeš sada moći da uradiš još jednom ili 2 puta ali ćeš napraviti breg pa moraš da odgrćeš.

Extra su kruske. Svaka cast. Kod mene faza precvetavanje i to vec poodmaklo. Nervira me ova kisa,sutra ce morati da uleti sa hemijom.

KOd nas ove godine abate fetel jako malo cvetala, a viljamovka puna cvetova. Ima takođe i još nekih oprašivača sa puno cvetova, samo sada ne znam napamet koje sorte. Kakva je situacija kod ostalih sa abate fetel?

Kod mene počelo urolavanje listova...jel to beše ona tirkizna bubica sa surlicom-rilicom?
Koliko je dug njen napad...da li je fizičko uklanjanje dovoljno , ili se mora prskati?

Cigaraš, jeste najbolji način skupljanje "cigara" jer su larve zaštićene unutar iste. Jedna generacija, do kraja maja završava razvoj, koliko mi se čini.

Kod mene počelo urolavanje listova...jel to beše ona tirkizna bubica sa surlicom-rilicom?
Koliko je dug njen napad...da li je fizičko uklanjanje dovoljno , ili se mora prskati?

Ima toga i kod mene,al racunam da nije strasno ne nalazim zavijenu cigaru kako je ja zovem u nekom vecem broju.

Pozdrav svima,kruske su mi u fazi precvetavanja,da li neko zna koji fungicid da koristim sa insekticidom Dimetogalom?I koju vrstu prihrane da uzmem?

5c8724ec4b4de581952ae9902efd4544.jpg

Momci ,imam problem , par stabala cvetalo normalno, pocelo da lista , lista ostao sitan.
Ne vidim tragove ervinije , bar mi nista ne lici na nju.

Jel ima neko ideju sta moze da bude ?

Kanački, ja sam imao prošle godine taj problem. Podloga je zaražena virusom i to možeš prepoznati po tome što se ispod kalema suši podloga i polako se suši celo stablo. Ako gurneš stablo na stranu, pući će tačno na spoju kalema. Samo izvadi i presadi. Meni su rekli da može u istu rupu da se sadi, tj. da je to zaražena podloga stigla iz rasadnika. I da to može da se ispolji i posle 6-7 godina od sađenja, pogotovo ako imaš sistem za navodnjavanje pa malo preteraš sa vodom.

Posadio komšija 10-ak Viljamovki u dvorištu sve se lepo primle i rastu (kao na trećoj slici) ali na dve izgleda da ima problem, svi listići su nešto uvrnuti, da li možda kasne sa rastom ili su krenule da se suše?

Nazad
Vrh