Sortiment koji bi savetovali coveku? Ja sam blizu odluke da idem 50% Viljamovka i po 25% abate fetel i santa marija.
Abatu nemam.
Santa marija na sejancu izuzetno bujna, tesko je drzim pod kontrolom i pored toga uvek prerodi i ako se ne proredi plod ostaje sitan. Mislim da je takva i na ba29. Generalno plod joj je krupan (ako ne prerodi) socan, ukusan, stize ranije od viljamovke.
Karmen po meni odlicna sorta ,postavljao sam slike ovde ,plod krupan ,lepo obojen , lepog ukusa , cena joj je ove godine bila oko 90din+pdv,na otkupnim mestima. Mana joj je sto nikako nije za sejanac ,opet zbog bujnosti , na predavanju u ns , Italijani su pricali da Karmen ne rade ni na ba29, bas zbog bujnosti ,rade je na jos manje bujnim podlogama. Ali sam ja to saznao tek posle sadnje.
Konferans nikako kod nas ,zbog problema sa ozegotinama lista. To je sorta Belgije ,Holandije.. tamo preovladava na 90% povrsina. Ali i to sam saznao na istom predavanju tek posle sadnje.
Ja sam jurio Pakams triumf, ali ga rasadnicari jako slabo rade kod nas, treba razmisliti o ovoj sorti i mozda ugovoriti proizvodnju sadnica sa nekim ranije. Rade ga tamo negde u okolini Subotice ozbiljnije i jaku su zadovoljni ovom sortom, dolazi posle viljamovke, kazu da je za preradu za rakiju,industriju kao viljamovka i da nema neke velike razlike u odnosu na nju ni po izgledu ni po kvalitetu.
Butira dobra ,plod lep krupan , lepo obojen.
Sve ove sorte su kod mene kao oprasivaci viljamovci i nemam ih puno, sto se tice plasmana tu ne mogu nista da kazem ,posto ja to malo rasprodam piljarama ,veleprodajama.. Viljamovku sam i prosle godine i ove prodao za rakiju ,bez probiranja po 40-45din , cena za prvu klasu joj je bila 60din+pdv.