Kruška

sta mi se desava sa mladim stablima sa strane sa koje sunce izlazi stablo je promenilo boju u tamno braon od kalema do vrha stabla sada je to pocelo da puca ali kada se zagrebe ima zelenu boju.samo jedna traka od dole do gore kao da je neko nacrtao i to na svakom stablu

ljudi ubime čađava krastavost,prskao sam mankogalom i antrakolom i ništa,čime prskati konkretno bez dvoumljenja,unapred hvala.

Sada ako se proširilo kasno je za sve tretmane, taj list ce vremenom otpasi, a da nebi zarazio se novi list jedino sistemični fungicidi koje moraš mješati s kontaktnim.
Sistemici: indar 5 ew, chorus, fond 12 e idr.

Do juče je sve bilo odlično ali sinoćno nevreme sa olujnim vetrom ostavilo traga umanjivši rod za 20%.
Prije oluje
www.dodaj.rs
[/URL][/I
www.dodaj.rs
[/URL][/IM G]MG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]] I posle nevremena
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]]]

Jel rano plodu za kom?
Cesto smo neobavesteni oko otkupa, i nakupci kriju svoje veze ko zmija noge... znam da kozmeticarima kad i treba plod traze da bude nesazreo.

Pozdrav,
nov sam u ovome i pratim duze vreme ovaj forum i ucim.. Ovako: zasadio sam dva reda kruske (oko 70kom). Rastojanje izmedju reda 4m u redu 2m. Podloga dunja MA. Uzgojni oblik koji pokusavam da fotmiram je vitko vregeno...
E sad jedno glupo pitanje:
Vidim da svi koji rade krusku u uzgojnom obliku vitko vreteno imaju spalir i stubove...
E sad neznam koja je svrha spalir. Da li vi stavljate zato sto je gusca sadnja ili zato sto je provodnica slaba pa dolazi do loma ili neceg treceg...? Neznam dal je spalir potreban i meni... ?

Po literaturi podloga MA zahteva stubove i zicu , e sad u praksi ne bih znao. Jedan od razloga je korenov sistem slabo razvijen i plitak ,nije kao kod podloge divlja kruska npr, a drugi moze da bude i to sto si ti naveo.

Spalir se stavlja zbog uzih redova - da moze mehanzacija da prodje
Pored toga neke sorte su lepseg izgleda [a i ukusnije] ako im je plod osuncan - tada isto se radi spalirski uzgoj u pravcu istok zapad.
Na toj MA podlozi posto ti je medjuredno rastojanje 4 m i to se neda promeniti, u redu ti je medjuredno rastojanje 2m slobodno moze da ide jos jedna izmedju svake
I uopste ne mora spalirski uzgoj jer ti je rastojanje 4m i previse
Ja sam sadio na BA29 u rastojanju 3,5 x 1,5 m a evo ti razlika u rastu
Podloga%20vo%C4%87ki%207.JPG

Nemas razloga, opstaje ona i bez vezanja, nije to ko jabuka M9 ona se zna izvaliti kad rodi pa dune vetar
Kod krusaka nema tog problema, slobodno ide bez naslona samo iskoristi parcelu i dodaj jos toliko sadnica

Nazad
Vrh