Kruška

svaka čast, velik je to posao..koju frezu imaš, ako možeš postaviti sliku, ja imam bočnu frezu kućne radinosti od nekog čovjeka iz stanara. I po meni je bolje frezati nego totalom često

Bocnom frezom i sa 539 za pet sati zavrsim 60 ari guste sadnje! I u ovakvoj godini 2 puta. Ako j to veliki posao onda ja o poslu nista me znam! Mislim i da je 5 puta u godini to je kesa!

svaka čast, velik je to posao..koju frezu imaš, ako možeš postaviti sliku, ja imam bočnu frezu kućne radinosti od nekog čovjeka iz stanara. I po meni je bolje frezati nego totalom često

Freza je kućne radinosti , zvana zvrk . Umesto motičica ima noževe od fićinog gibnja reduktor je ladin diferencijal . Kod mene je već 15 godina sam sam je pravio , nikad rastavljana niti bila u kvaru nitise greje reduktor; ( kopirao jednu u selu ) malo izmenuo vešanje za lakše pomeranje u stranu i jedno vreme je radila na pneumatiku . Sada se pomore na polugu nemam dobru ideju kako da povežem džojstik za pomeranje sa polugom koja udara u stablo imaš slike u temi bočna freza

60 ari je 6 dunuma zemlje, za 5 sati, ja imam 40 dunuma pod gustom sadnjom, znači da isfrezam trebam po tvojoj računici 35 sati-jedno frezanje. Sa obzirom da ne zivim gdje mi je voćnjak, jeste posao. Nije samo frezanje u pitanju, razvlačenje grana, prskanje košenje...itd itd. Lako je održavati 6o ari

Ja ludim od povijanja grana na pola hektara , kanap ,savijac.. Nije neka fizikalija ,ali je dosadno i uzima puno vremena , kako ti to uspevas na tolikoj povrsini ?

Sad bas skidam kanape i savijace ,isto vremena koliko mi je trebalo dok sam vezivao

Imam baiano frezu i zadovoljan sam sa njom. Ima dva klipa, jedan za pomicanje iz reda a drugi za namestanje ugla. E sad kad jednog dana budem imao tu povrsinu i ja cu se zaliti na rad al nadam se necu na zaradu, hehe.

Ja ludim od povijanja grana na pola hektara , kanap ,savijac.. Nije neka fizikalija ,ali je dosadno i uzima puno vremena , kako ti to uspevas na tolikoj povrsini ?

Sad bas skidam kanape i savijace ,isto vremena koliko mi je trebalo dok sam vezivao
Sto ne probas sa cackalicama na vreme i posle uvijanjem grana manje posla a dobijes isto granu po 90 c
Jedino onda moras kanapima razvlaciti vrh grane koji je izrastao na proslogodisnjoj [ a i tu uspe pokadkad uvrtanje]

Nije, po meni pogotovo ako je bujnija podloga bolje je nekih 75-80 c jer tada nema mnogo onih vertikalni letorasta

Prve godine sam radio sa cackalicama ,ali to kod mene posle malo jaceg vetra sve pospada , uglavnom se trudim da sto duzu granu povijem po 90 ,onda radi kanap ,a ako nemam lepo racvanje sa stablom ,prvo savijac ,pa kanap kad novi porast ode u visinu , nisam probao sa uvrtanjem ,video sam da si pisao o tome . Sve u svemu dosta obiman posao ,ja radim sam , odmah vidim ako treba nesto da izbacim ,zakinem ..
Mozda radim pogresno, nikako da fotografisem pa da postavim ovde za neki komentar :)

Pazi kad grana dobije od stabla lep ugao, pa krene da raste prema gore uvrnes je za tih 90c i ta krivina dodje u horizontalni polozaj ona i dalje nije ravna ali vise krivina ne ide prema gore vec u stranu
Uvrces je u bazi, pa na polovini baze i krivine i onda na krivini - menjas joj ugao u stranu koja tebi odgovara
Jedino je to problem kod spalirskog uzgoja gde bocen grane moraju biti skroz ravne od baze do vrha.

Zar nije "bočkova bočica"...?
Meni liči...
a moja je već prošla...
doduše imam samo jedno stablo...

Bockova bocica je jesenja sorta, da i ova ima rdje, malo na osuncanoj strani dobije crvene boje ali sad zrija tako da nije.

Drugari,
na koju visinu da ostavim stabla kruske na sejancu , sadjene na 3.5x2.5 ?
Bez obzira na rad oko njih ,nema puno ,pa i ako se pentram na merdevine, nije strasno , da bude max visina da nesmetaju jedne drugima ?
Negde sam procitao 80% od razmaka redova ?

Nazad
Vrh