Krompir

Žalosno ali dosta u vašem kraju ljudi smanjuje.
Ja sam u vidovcu kupio kombajn.
Niko ne uspjeva robu prodat pa prodaju strojeve.
Baš sam pričala sa mužem jučer, vozili smo se kroz nekoliko mjesta i gledali polja - svi godinama pričaju - zadnjih petnaestak - kako se ništa ne isplati raditi, a u Međimurju nećeš naći jednu neobrađenu parcelu, dapače, čak je velika većina livada preorana u oranice i obrađuju se. Krava po selima nema osim farmi, sjeno ne treba, ali oranični fond se povećava. Neki rade, neki daju u najam - ali sve je obrađeno.

Mi smo završili sa radnim vijekom, ja imam četerdeset godina poljoprivrednog radnog staža, radila sam sa svom mehanizacijom koju smo imali, čak i utovarivačem, vozila kamion troosovinac....., i sada velimo - dosta je, ovo nam je zadnja radna godina.
Kada prođeš i Varaždinsku županiju, Podravinu, Viroviticu, Slavoniju......bilo kuda po Hrvatskoj - sve se obrađuje.
U čemu je onda kvaka?

Obitelji koje nemaju nasljednike gospodarstva rasprodaju strojeve, tako je i kod mene - djeca se odškolovala, otišla od kuće još za vrijeme faksa, imaju svoje živote i obitelji, nemaju interesa za poljoprivredu i logično je da ćemo se svega riješiti, samo će ta zemljica, tih 11 ha ostati, srce ne da je se proda dok je netko želi na arednu obrađivati. A onda, kako bude.

Ove godije je problem plasmana krumpira, koliko čujem otkupna cijena je 0,50 kn, to je prestrašno, to se još nije dogodilo otkako ja pamtim proizvodnju. Bilo je neke godine 0,70 i to smo smatrali katastrofom, a sada će mnogi raditi sa gubitkom.
Prošle godine je cijena bila oko 1,20, čak i više, pa računaj.
 
Vidio nudio mi čovjek po 50 lipa u jumbo vrećama.
Mi svoga po 3 prodali svega.
Ali vidim dosta strojeva po oglasima imao sam velik izbor.
 
Ajme nolstagije.....:)

Daj si pogledaj odmah one zaštitnike gumene dolje kod prvih lagera jesu li cijeli, ako i jesu, odi i naruči si jedan par da imaš u rezervi. To nije skupo, o nekakvoj jednoj stotici se radi, puno je veći trošak ako se potrgaju a nemaš ih za promijeniti, krumpir pada pokraj trake dolje na zemlju.....caka je u tome što ih obično nema na lageru u dućanu pa se naručuju iz Poljske.
Ima u mome mjestu dućan koji ima djelove za Anu i naručuje ih, ako ti šta bude trebalo.... - oni su bili i glavni distributeri kombajna nekada.

Ako ti kada zastane gornja traka koja nosi krumpir u bunker - zna se dogoditi da uđe krumpir u nju pa žašteka između osovine i šipke trake, ili onaj preklop šipki koji nije fiksn zapne - uzmeš montirač i pomakneš zapnuti preklop pritiskom, a krumpir ako među šipkama zapne jednostavno smrviš i izvadiš.

Sretno!
 
Ima željezne za krumpir vjerojatno je netko radio da ne ispada.
Za sad na oko je sve super vidit ćemo.
 
prvi kombajn za krumpir je bio hassia, pa drugi samro, i nakraju tresilica koja izbacuje bočno, najbolje se pokazala, odlično radi i najmanje oštećuje krumpir......
prošli vikend sigla sadilica rau kod mene, da se posadi par kvadrata....prije par godina, sadila je 2kj,možda i malo više

upload pictures to internet
 
Iako sadim svega 2,5 - 3 ara, meni je kod uzgoja krumpira najteža sadnja. Uzgajam na starinski način, bez tretiranja herbicidom. Razmišljao sam o sadilici, ali krumpir naklijavam i bojim se da se klice kod sadnje na dijelu sjemena budu polomile. To onda uzrokuje nejednoliko nicanje i kasnije probleme s nagrtanjem.

Ivane,
kakva su tvoja iskustva sadnjom sadilicom, što se tiče klica?
 
tako je, sjećam se, da automatska nemože saditi naklijani, a ova može, tako da ako uzmeš ovakvu, nećeš požaliti..... imao sam ju prije 7-8god ako se dobro sjećam, stara al odlična..... druga opcija je slovenska hmezad, ona plava, na nekima sam vidio da stavljaju gume, da može ići i naklijani, ako se sjetim, sutra slikam.....

još ima opciju zagrtača i kultivatora, to su tri stroja u jednom....
 
tako je, sjećam se, da automatska nemože saditi naklijani, a ova može, tako da ako uzmeš ovakvu, nećeš požaliti..... imao sam ju prije 7-8god ako se dobro sjećam, stara al odlična..... druga opcija je slovenska hmezad, ona plava, na nekima sam vidio da stavljaju gume, da može ići i naklijani, ako se sjetim, sutra slikam.....

još ima opciju zagrtača i kultivatora, to su tri stroja u jednom....
Može i automatska saditi okreneš traku da kašike ne vuku iz sanduka stanes na poluge ferdžana i pomećeš ručno na traku.
 
Dali zna netko mozda za hebricid basagran 480 ide preporuka 15 do 20ml na 2-4l vode a kako bi odradio split aplikaciju u 2 puta dali mogu stavit 10ml na 4l vode pa opet tako proci nakon 10 dana?
Nisam siguran dali ce pola doze bit dovoljno za pocetni korov s obzirom da trava nice svugdje neujedinačeno..
 
Nazad
Vrh