Ranbobas koja je na kraju cena? Čime si mleo šapurike?
Pa vidi ovako..Cena u maloprodaji je oko 20 din/l, stranog, domaceg isto je. To je miksovani sigurno, ali ne pise nigde(bar ja nisam video). Iz udruzenja hoce da ga prodaju po 30 din./l cistog, pa da stoji upustvo za upotrebu, to jest da ga korisnik miksuje na 1:3 sa zemljom. Nisam se skoro video sa njima, tako da neznam da li su vec podelili neke kolicine po radnjama, povrtarima...Po meni je logicnije da izmesam sa zemljom i tako bi mi vrednost po litru komposta bila znatno visa (ako ne racunam prevoz zemlje, prosejavanje iste, rad,..). Videcemo, ja sam pomalo skeptik, ali da moze da se od toga profitira, to je sigurno. Ja kompostiram zbog ubedjenja da je kao prvo korisno za biljku, pa posto je i sam uzgajam, oplemenjivacu svoje useve. Ali se ne zalecem, prvo zelim da dobro ovladam tehnologijom. Interesantno je to da, od nas 30 polaznika kursa, pored dva zaposljena radnika od strane opstine u udruzenju, jedino ja kompostiram u privatnoj reziji.
Sapuriku sam mleo na mlin za prekrupu, na rupu gde se melje kukuruz u klipu, stim sto mi je covek napravio sito sa rupama 8mm i ugradio mi pre cekica nozeve koji prvo je poseku. Ali ipak propast je to kada guras po 3-4 sapurike, tolika je rupa. Znas ispustio sam da kazem da u stajnjaku ima vec slame, tako da mlevenu sapuriku ja samo po malo dodajem (osolim odozgo, koliko da prekrije stajnjak). Ima na youtube-u rucni rad masine koju treba napraviti pod naslovom: "masina za mlevenje sapurike", koja ima vecu propusnu moc, samim tim je i brza. Jedino mi na njoj dosta krupno izgleda, mozda nemaju sito.