Nisam neko vreme posecivao ovu temu,a videh pitanje upuceno meni u vezi kursa koji pohadjam.Kao prvo,da se pohvalim da sam polozio teoretski deo
.Ja se bas spremao,a ono pitanja bila prelaka.Krenuli smo sa prakticnim delom.Formirana je prva figura u Raznju.Vecina vas zna(koji posecuju ovu temu)samu tehnologiju kompostiranja,tako da nema neke posebne filozofije u nasem slucaju.Naprotiv,prosto:ne treba posebna podloga,ne mora nastresnica....na zemlju je najbolje,jer kad jednom zarazis mikro org. tlo,kasnije mozes na tom mestu da kompostiras do dve godine.E onda se mikro org. zasite(ugoje se) postanu neaktivni-spori i potrebno je doneti nove m.org..Znaci cela je poenta,kada bi se bavio ozbiljno proizvodnjom komposta,kao profesor koji je radio za Englesku firmu koja je proizvodila godisnje do 100000 tona komposta,da savladas tehnologiju skrajanja mikro org. koje trazis u prirodi,donosis u laboratoriju i pomocu mikroskopa vrsis odabir.Najzastupljeniji su :bakterije,aktinomicete i gljive ili funge.Jer sa dobro skrojenim m.org proces kompostiranja traje samo dve nedelje,naravno drzeci se osnovnih parametara
dnos C:N(30:1,taj odnos se priblizno dobije ako redjas naizmenicno po 10cm braon(C) i zelen(N)materijal ,vlaznost(oko 50%),optimalana temp.(od 50-60) i dostupnost kiseonika.Termometre cemo sami napraviti,za seckalicu nam je rekao kako od abriktera osovinu da iskoristimo itd.Za ovu seckalicu(koju je opstina obezbedila) me je pitao Nebojsa kako izgleda i koristim priliku da mu odgovorim,da to nema pojma,odmah je pregorela.Ja cu kuci kada krenemo da formiramo figuru,najverovatnije morati za sada da koristim mlin kojim meljem zito,samo sito moram da napravim sa vecim rupama ili piljevinu prosejanu.Nama je profesor doneo preparat-m.org. u dva kanistra po 20l narandzaste i plave boje.Narandzaste boje je starter,a plave ubrzivac.Znaci kada u prvom sloju naslazes braon mat.(slama seckana,piljevina...),polivas starterom,pa zelen mater.(ovi u Raznju su koristili ostatke od povrca,voca),kasnije ubrzivac itd.Ja stalno okolisem oko profesora da nam kaze kako skraja te m.org,ali on je rekao:Ako uspe uprava u Raznju da izdejstvuje sredstva iz donacija za izgradnju laboratorije za proizvodnju i proucavanje mikro org. ,pogona za proizvodnju komposta,onda ce nam on otkriti sve tajne.Inace sada ih naplacuje opstini.Neki od nas polaznika,se potajno nadaju da ce se pokrenuti stvari oko te izgradnje pogona,pa da upadne tu,kako rece profesor kao tehnolog.Neki imaju ambicije da zapale za inostranstvo sa tom diplomom.A meni je dovolno to,da naucim jos nesto u zivotu,koji je pun tajni,a prekratak da bi sve spoznao.Zasad toliko.Pozdrav!