Dodatno sam razmišljao o prethodnom problemu i uočio sam grešku koju sam napravio. Pošto nisam od onih koji se plaše da priznaju da su pogrešili, javno ću se ispraviti. Uzgred budi rečeno: baš me čudi što niko od majstora nije primetio...
Sve što sam prethodno pisao je tačno, ali ne važi za plavičasti već za crni dim
Što se plavičastog dima tiče, on nastaje zbog sagorevanja ulja koje dospe u komoru za sagorevanje. Kao što sam među prvim postovima napomenuo, ovaj problem može nastati zbog klipnih prstenova. Prilikom translatornog kretanja klipa, u slučaju da postoji zazor u žljebu klipnog prstena, klipni prsten usled sopstvenog pomeranja može izazvati takozvani "pumpni efekat" (Kolege koje su zajedno samnom slušale Osnove Motora SUS će se setiti ovog termina). Što će reći da klipni prstenovi potiskuju ulje iz žljeba pravo u komoru za sagorevanje. To ulje će se zatim zapaliti, izgoreti i nastaće plavičasti dim.
Ulje može u komoru za sagorevanje dospeti na još dva načina, ali to ću zadržati za sebe (barem za sada). Neka objasne ovi majstori koji su vazda prvi u pisanju zajedljivih komentara i diče se višedecenijskom praksom a pri tom im je promakla ovakva greška.
Ostalim Kolegama se izvinjavam zbog svoje greške koju ovim putem želim da ispravim.