Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ni tima koji imaju neko je morao prodati zemlju. Tako da je to greska nekih ljudi koji su to uradili.
samo ti tvoje posumi i drzi svinje u sumi
@Krlemrle
Kad rece o posuljavanju skoro sam citao da je Kikinda grad sa najmanjim procentom sume u evropi.
Kod vas bi trebali da se pozabave posumljavanjem, zbog vazduha.
Jeste,a relativno blizu i Fruske Gore.jel to selo blizu granice?
Tebi je onda vece uzivanje biti na njivi, nego malo videti sveta. Stoga to sto ne ides na more, nije sto ne mozes, vec sto ne zelis da ides.
Suma, kod nas u Curugu ima vise od 150 ha drzavne sume, tako da dovoljno je.
Povrce, ja pored mog ratarstva radim i 20 ha povrca (lubenice, dinje, krompir i luk) i @Krlemrle verovao ti ili ne ja se saginjem za skoro svaku lubenicu ili dinju, zbog njih ne mogu svake godine na more, sto mi ni nije zelja.
Stoka, pored mog ratarstva i povrtarstva imam i 10-ak ovaca, 10-ak prasica, 20-ak koka nosilja i 50-ak tovnih pilica, a do jesenas sam imao i jednu kravu. Za nase potrebe je dovoljno.
U opste ne treba nekog naterati da posumljava,ko je iole pametan i savestan moze oko kanala da pozabada topole ali bukvalno pozabada i one se prime,a za par godina ima plodove rada punu njivu granja jer je preko zime neko dosao i odneo kuci glavni deo drveta,a ostavio samo grancice i dok je takva politika u drzavi da krade ko sta hoce nek batale da mene primoravaju sta da sadim,mozda pola jutra duvana cisto malo da mi popuse.
Bane malo je ljudi sto imaju tipa 100ha svoje zemlje da je kupovalo po selu parce po parce u glavnom su to njive u tabli-dve i cao.
@Krlemrle drzavi ne odgovara veci broj zaposlenih. Svi ti zaposleni ce jednog dana biti penzioneri i bice finansirani iz drzavne kase, sto nekome ne odgovara.
@Krlemrle drzavi ne odgovara veci broj zaposlenih. Svi ti zaposleni ce jednog dana biti penzioneri i bice finansirani iz drzavne kase, sto nekome ne odgovara.
Госн Крле, ваша идеја има резона ал тако како је тренутно представљате неби имала економског ефекта. То ко кад је друг Мао реко да свако треба да прави челик па су онда сви правили "челик" па су онда 3 године умирали од глади ..
Специјализација је неминовна .. некакво увезивање типа да она мора да буде повезан с фармом која има толко и толко грла да ( ал да не гаји пегазе и ове летеће краве). Ал да свако има све то је ниво организације 19тог века .. Виногради су остали само у топонимима .. некад било сад се спомињало...
У, па није баш тако у развијеном капитализму. Кажеш "зарада" а мислиш на укупан приход а код њих се рачуна мало другачије. Све што ниси инвестирао у проширење материјалне основе производње (значи хоћеш да потрошиш на своје ћефове) се прогресивно опорезује. Ако си фармер или ранчер па од свог профита хоћеш да уложиш у куповину нових површина или проширење машинског парка то ти се одбија од укупног профита и признаје као вид неког трошка и то се не опорезује (што је и логично јер ти омогућава да зарадиш наредних година више па да ти се ћефови повећају а самим тим и апсолутни износ пореза). Тамо си обро зелен бостан оног трена кад одлучиш да свој бизнис продаш и паре профућкаш. У неким државама САД у таквим случајевима порез иде и до 90%. Значи онај ко има, хтео не хтео, мора да сваке године има све више (после се чуде како је све више сиромашних а богати су све богатији). Тамо кад пукнеш пуко си. Данс си богат а сутра си буквално бескућник а код нас, бар за сад, није тако. Увек ти остане неки ћумез и неко парче ал' како се приближавамо ЕУ неће више бити остатака.sto veca zarada veci porez na tu zaradu,te na taj nacin delimicno regulisu velicinu poseda jer sto bi neko radio 100kj,ako istu zaradu ostvari na 70kj (onih 30kj mu pojede drzava na osnovu poreza i nameta)