Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Kako vam isplaćuju osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji? Po jutru, lancu, dulumu...?

Ili kad kupite njivu, kako piše u ugovoru?

Ili refakciju za dizel?

Kako piše u vlasničkom listu?

Ja zaista nemam ništa protiv da svako meri kako hoće, samo zna se šta je zvanično i lakše bi bilo da se svi koriste takvim merama. Samo jednostavnije, ništa drugo.

Da ne bude - 3 litre, 100 drama, 7 dana

Ovde kod mene spominje se i "mali" (jutro i frtalj) i "veliki" (jutro i po') lanac... 😃
Kao "dođoš", bilo mi je prilično zanimljivo da hvatam sve te pojmove površine zemlje...
E, a bude i još zabavnije kad objašnjavam sve to u suprotnom smeru, u ar i hektar, a bogami, umem da zakomplikujem i sa dulumom.... 😂
Šou... 😝

Ovde kod mene spominje se i "mali" (jutro i frtalj) i "veliki" (jutro i po') lanac... 😃
Kao "dođoš", bilo mi je prilično zanimljivo da hvatam sve te pojmove površine zemlje...
E, a bude i još zabavnije kad objašnjavam sve to u suprotnom smeru, u ar i hektar, a bogami, umem da zakomplikujem i sa dulumom.... 😂
Šou... 😝
Kod mene se koristi dulum, i kada bi rekao nekom za jutro ili lanac, samo bi te blijedo gledao. Ogromna vecina ne zna koliko je lanac ili jutro. Za ar vec znaju skoro svi, prvo jer je ''okrugla'' mjera, mislim u metrima i deset ari (opet okruglo) je jedan dulum. A, i Macvani su nam komsiluk.

Kako vam isplaćuju osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji? Po jutru, lancu, dulumu...?

Ili refakciju za dizel?

Ja zaista nemam ništa protiv da svako meri kako hoće, samo zna se šta je zvanično i lakše bi bilo da se svi koriste takvim merama. Samo jednostavnije, ništa drugo.

Pa ne znaju da napisu kako treba. Lepo napisu katastarsko jutro da ih svet razume.

Ili refakciju za dizel?

Jeste hektar zvanična mera, ali ovde su parcele ostale veličinski u jutrima. Jako malo parcela imaš da su na primer 1,3 jutra ili 2,4 ili 5,6. Uglavnom svaka parcela može da se podeli na četvrt jutra. Pa pored dosta parcela sa okruglim ciframa tipa 2-3-5 jutara imaš i onih sa 2,25-1,75-3,5...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Ma sve ok, ovo je samo moj stav i ne mora biti ispravan.
Moj stav je da se treba prilagođavati, nikako - tako je moj čukundeda.....
Evolucija rođaci, dobra ili loša, ali evolucija

Sve ove koji kao - samo tradicionalno, pitam:
Da li ložite ognjište na sred sobe ili težite toplotnoj pumpi, podnom grejanju, solarnim panelima?

Opet, ovo je samo moj stav. Apsolutno sam za mogućnost izbora, iako izbor većine nije uvek dobar (primer, SNS u Srbiji vlada večno), ali je i njihovo neprikosnoveno pravo.

Bas sinoc nesto zaladnilo pa smo opet morali nasred sobe ognjiste raspaliti. Pa kad se lepo razgorelo tek onda nasta rasprava dal da postavimo kotlic ili napravimo sac. Da se malo mirisi po kuci rasire.

...............................
Moj stav je da se treba prilagođavati, nikako - tako je moj čukundeda.....
................................
Totalno nevezano za temu ali ovo me podseti :
Sticajem okolnosti u mojoj firmi je masa ljudi sa Kosova .
Skoro svi imaju neki običaj da slave uoči slave . Znači , veče pred slavu skuplja se većina gostiju ( rodbina i komšije ) i sede duboko u noć ( uz posluženje ono redno kako ide ) a sutradan na dan slave budu samo ukućani i najbliži .
Na pitanje zašto tako rade odgovor je " pa tako su radili i naši stari ......... "
Da sad ne ulazimo i u priču kako dobar deo njih mrsi na posnu slavu uz isti izgovor .

Kao što sam i napisao. Pretpostavio sam da misliš na kj kada napišeš lanac. Meni nije problem jer znam da vi tako kažete (deo subotičana se takođe izražava u lancima ali 7193) ali drugi koji čitaju možda ne znaju. Pa eto jedan dobronamerni savet. Ili piši kj 5754 ili se prebaci u ha ili napiši da je vaš lanac 5754. 👍

Radashine, zamisli da odeš u onaj brzi kviz gde imaš 5 sekundi da odgovoriš na pitanje koja je snaga IMT 539?
Zašto im nećeš odgovoriti u internacionalnoj jedinici za snagu - wat nego onako kako je tvoj deda govorio za snagu tog traktora?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

E, al ga uporedi...
015835369a577eb1b7173fbccbd6d8ee.jpg

Nazad
Vrh