Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Moracu i ja mog kombajnera da vodim sa mnom na posao par noci,ne treba nista da radi samo da sedi pored mene,i jos ako bi se uklopilo da pada kisa bio bi pun dozivljaj posle bi mi vro fraj

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Vidis nije ti losa ideja!Mozda cemo tako bolje nauciti da cenimo tudj posao i muku.Ja sam drugaru koji je auto limar pomagao par puta i mogu reci da onaj posao ne bih radio ni za kakve pare.Prasina koju gutas svakodnevno i onaj smrad od raznoraznih farbi i komponenti i tako godinama, a o zdravlju da i ne pricamo.Kad mi nesto treba da se uradi lepo pitam,dogovorimo termin,kolko bude platim i ne bunim se.Meni je bitno da da mi se posao uradi kvalitetno i kad je dogovoreno.Da se ne lazemo svako u svojoj okolini zna ko je kakav, i oni koje rade usluge i majstori,mehanicari moleri...Takodje se zna i ko je kakav platisa.kao i onaj koji hoce da slaze,da te zavrne...Tako da molim lepo,zna se ko je kakav nego se cesto trci za jeftinijom opcijom a uglavnom bude kakva plata takav i posao.Bude i onih koji naplate papreno a ne urade ili ne umeju ili nemaju s cim,ali po pravilu takvi ne opstaju dugo ni u kom poslu.Ko svoj posao radi posteno odgovorno i kvalitetno,posla ce uvek imati jer se u svakom poslu reputacija gradi godinama...

Budala pojedinaca, a bome i neradnika je uvijek bilo i uvijek će ih biti. Kupite si kombajn i vršite si kada god i kako god hoćete, a nakon svoga trk kod drugih na njihove njive po pare.

Nemam kombajn i ne vjerujem da ću ga uskoro imati jer su temeljaši još mali. Da sam pušio novce zbog čekanja neozbiljnih kombajnera, jesam, da sam imao vrlo ozbiljne kombajnere koji rade ekstra svoj posao, točno po dogovoru i to jesam. Sa prvima više ne radim i neki od njih su na zadnjem mjestu za zvanje u žetvu, a neke više NE zovem da mi vrše. Bilo je i gulikoža koje su ucjenjivali jer znaju da gori pod nogama, al prešuti i plati. Imam dva (tri) čovjeka koji mi vrše normalno i sa kojima se mogu dogovoriti kada, šta i kako. Uglavnom (to naj više volim) cijeli iznos platim ili po nekakvom "dogovoru" idem u ispomoć u žetvu pa taj iznos usluge vršenja za mene bude nešto manji. Bude i popravaka kombajna, podmazivanja, održavanja..., al to ništa nije problem kad se radi sa pravim ljudima. U žetvi, na njivu obavezno jelo i piće, da majstor malo odane i pojede, taki je red. Bilo je i onih koji su uvrtali nosom na doneseno jelo, jer kao "on to baš ne voli jest".

Nitko ne voli da ga se oguli sa cijenom usluge vršenja (pa ni sam), ali treba bit realan. Puno je tu troškova oko kombajna, od same kupnje stroja, pa preko redovnog održavanja, neplanskih kvarova, goriva, maziva, dnevnice mašiniste, amortizacije..., a o živcima i umoru da ne pričam.

Dva pitanja za pojedince sa početka mog posta: Jel znate kolko košta jedna prednja guma na većem kombajnu? I kolko Sale ratar treba ovršit jutara da vrati te novce za popravak motora? Odgovorite sami sebi, nemojte odgovor pisati tu na forum da ne bi bilo da sam ja nekog osobno "prozvao" ili tako nešto slično tome (vrijeđanje itd.).
Na oba pitanja - ne znam i ne zanima me, moglo bi se reći i da me... Sve je to znao kad je kupio kombajn.

Budala pojedinaca, a bome i neradnika je uvijek bilo i uvijek će ih biti. Kupite si kombajn i vršite si kada god i kako god hoćete, a nakon svoga trk kod drugih na njihove njive po pare.

Nemam kombajn i ne vjerujem da ću ga uskoro imati jer su temeljaši još mali. Da sam pušio novce zbog čekanja neozbiljnih kombajnera, jesam, da sam imao vrlo ozbiljne kombajnere koji rade ekstra svoj posao, točno po dogovoru i to jesam. Sa prvima više ne radim i neki od njih su na zadnjem mjestu za zvanje u žetvu, a neke više NE zovem da mi vrše. Bilo je i gulikoža koje su ucjenjivali jer znaju da gori pod nogama, al prešuti i plati. Imam dva (tri) čovjeka koji mi vrše normalno i sa kojima se mogu dogovoriti kada, šta i kako. Uglavnom (to naj više volim) cijeli iznos platim ili po nekakvom "dogovoru" idem u ispomoć u žetvu pa taj iznos usluge vršenja za mene bude nešto manji. Bude i popravaka kombajna, podmazivanja, održavanja..., al to ništa nije problem kad se radi sa pravim ljudima. U žetvi, na njivu obavezno jelo i piće, da majstor malo odane i pojede, taki je red. Bilo je i onih koji su uvrtali nosom na doneseno jelo, jer kao "on to baš ne voli jest".

Nitko ne voli da ga se oguli sa cijenom usluge vršenja (pa ni sam), ali treba bit realan. Puno je tu troškova oko kombajna, od same kupnje stroja, pa preko redovnog održavanja, neplanskih kvarova, goriva, maziva, dnevnice mašiniste, amortizacije..., a o živcima i umoru da ne pričam.

Dva pitanja za pojedince sa početka mog posta: Jel znate kolko košta jedna prednja guma na većem kombajnu? I kolko Sale ratar treba ovršit jutara da vrati te novce za popravak motora? Odgovorite sami sebi, nemojte odgovor pisati tu na forum da ne bi bilo da sam ja nekog osobno "prozvao" ili tako nešto slično tome (vrijeđanje itd.).
Malo si kontradiktoran u ovim pasusima,poenta je da treba biti covek

Moracu i ja mog kombajnera da vodim sa mnom na posao par noci,ne treba nista da radi samo da sedi pored mene,i jos ako bi se uklopilo da pada kisa bio bi pun dozivljaj posle bi mi vro fraj

Ima jedan problem, od sve skalamerije na tvom poslu samo je donji veš i čarape tvoji, kombajner je uložio svoje pare. Da budemo objektivni. O zaradi i troškovima ne bih govorio.

Odgovor je jednostavan. Kupio sam ga zbog sebe i svojih njiva, usluga ako dodje OK, ali poenta mog pisanja je da u ovoj teskoj godini treba biti covek. Mozda neke kolege ne shvataju ovakvo pisanje jer je kod njih ipak koliko toliko bio neki prinos.

Kombajneri su bahati, neljudi a niko od vas interaktivnih psihoanalitičara nije našao za shodno i došao bar na jedan jedini skup forumaša da porazgovara sa tim istim ljudima, razmeni iskustva oči u oči sa nekim.Možda čuje nešto što ovde neće čuti ni doživeti, nešto može i naučiti.
Isto tako ni o kome ne sudi jer nisi bio u njegovim cipelama niti znaš kako živi, radi, privređuje.
Svi se uhvate za imanje i šta ko ima u dvorištu, pa j.bete ga, svako ima koliko stvori.

Pošteno uradiš, pošteno ti platim u čemu je problem? Normalno ako hoćeš, ako ne možeš /želiš odoh kod drugog. Poenta priče je stalno kukanje na troškove, potrošnju , uslove rada. Moj stav je da ste sve to znali kad ste uzimali kombajne. Na cenu usluge ne mogu da utičem i moram da platim ako hoću da se posao završi. Hoće li mi odvesti dzabe ili dati prikolice to je stvar vlasnika istih.

Meni licno najbitnije je da je ispostovan dogovor o terminu vrsidbe i pre koju godinu sam u selu konacno nasao kombajnera koji taj dogovor postuje. Bilo je i drugih koji valjda zbog obima posla ne mogu i ne zele da obecavaju datume. Dzabe malo manja cena. Normalno najavim se uvek mesec dana ranije da radimo i jos nekih 5-7 dana pre da kazem kada bi mi odgovaralo. Do sada nikakvih problema, pare odmah ili u roku od 10 dana i ja srecan, a rekao bih i kombajner.
Cena malo varira u zavisnosti od godine i udaljenosti otkupnog mesta, ali kao sto rekoh nista drasticno i meni licno prihvatljivo.

Čitam ove prethodne strane i nikako mi nije jasno osuđivanje nečije cijene kosidbe, bila visoka ili niska.

Onaj ko radi neku uslugu može tu uslugu da cijeni koliko hoće, niko tu mašinu nije dobio pa da je dužan sa njom raditi. Tako da neko ko ima kombajn može da kaže da je njegova cijena kosidbe 300e/ha, a može 50e/ha, njegova mašina njegova cijena, svako radi za onu cijenu za koju smatra da mu je isplativa.
Svaka dalja rasprava je apsolutno besmislena.
Isto tako onaj ko treba uslugu kosidbe ima apsolutno na izbor da bira koga će uzeti da mu taj posao odradi.
Takođe da pita pošto taj neko radi i hoće li mu odraditi po toj nekoj, jeftinijoj cijeni, odgovara, odgovara, ne odgovara idemo dalje.
Niti je neko ko ima kombajn dužan da nekom kombajnira niti taj neko da uzme toga nekoga da mu kombajnira.
Najgore su mi te izjave eto šta hoće došao i uzeo pare na brzinu, kome je skupo neka traži jeftinije ili neka kupi kombajn, svakom po volji.
Ono osnovno uvijek nastojim da ispoštujem dogovorene rokove, i da posao bude odrađen što je moguće bolje.
Ko nema trenutno da plati nikada nije problem, kažeš i dobro, ne ostavljam ga zadnjega idem po redu kako je dogovoreno, ne gledajući kada plaća.
Ali isto tako jako je bezobrazno ne pitati da li mogu čekati plaćanje, nego samo šutiti, isto bi bilo kao da ja kažem da ću pokositi žito i ne dolazim.

Puno bespotrebne rasprave koja se po ko zna koji put ponavlja. Uvek je bilo i biće da je onom koji plaća puno a onom koji naplaćuje malo. I to u svemu, ne samo u uslugama u poljoprivredi.

Npr. kad crkne komp na kombajnu onda elektroničar odere kombajnera jer mora pošto je sve poskupelo u prodavnicama. Onda kombajner kaže za elektroničara al' se obezobrazio, to je pre koštalo upola manje, a elektroničar kaže kupi opremu pa uradi sam. I kombajneru je skup život, sve je poskupelo u prodavnicama, kaiši i delovi takođe pa se vadi cenom usluge, kad mušterija kuka da mu je skupo kombajner kaže kupi svoj kombajn. Kad poljoprivrednik koji je kukao na cenu kombajniranja prodaje kukuruz od kuće, onda ga prodaje po 40 din/kg jer je skupo kombajniranje, a i sve je poskupelo u prodavnicama, kad na to mušterija koja 'rani dva svinjčeta i 5 kokošaka kuka kako je skup kukuruz, poljoprivrednik mu kaže kupi zemlju pa sej da imaš svoj. Najčešće se na tom poslednjem slome kola, ali može da se desi da je taj što rani dva svinjčeta onaj elektroničar s' početka priče... Poenta je da u svemu treba imati mere, jer smo u životu i kupci i prodavci, i treba gledati na problem sa obe strane.

Nazad
Vrh