pozdrav svima! nadam se da neko i dalje čita ovaj forum. ja ponovo imam problem sa iznošenim kokama. prošlogodišnjih smo se "rešili", krenule su značajno da posustaju u nošenju što je naravno i bilo za očekivati tako da ih više nema.
sada imamo novu grupu od 13 komada (5 belih i 8 "narandzastih") iznošenih, sa iste farme kao prošle godine. kupili smo 20 ali je tokom prve noći 7 netragom nestalo. pretpostavljam da ih je neko odneo jer nigde nije bilo ni jednog traga krvi ili neke borbe, perja.... kakogod...
elem, od tih 13 nosivost je oko 50% što je baš loše posle 2 nedelje provedene kod nas. pretpostavljam da su baaaš stare (navodno su 13 meseci ali prošle godine su one u istom "uzrastu" imalo nostivost 80-85-90%. recepturu za hranu nismo menjali: 5kg kukuruzne prekrupe, 1.8 kg sojine sačme, 0.6 kg suncokretove sačme, 0.6 kg mix žito/ječam, 0.1 kg eko veta jaje, 0.1-0.2 kg kostovit se, 0.1 kg grit za golubove, 0.6 kg stočna kreda. pored ovog dodajem i živomicin u vodu, povremeno "prezle" od starog hleba, ostatke voća i povrća iz kuće (nesoljeno), pivarski kvasac...
trenutno su koke na podnom uzgoju, planirano je da za mesec dana imaju i deo dvorišta koje će koristiti ako ništa drugo da malo prošetaju, a ako nešto i iščeprkaju - super.
rešila sam da def.više ne uzimam te iznošene koke
imam par pitanja pa ako neko želi da odgovori... :
- NAJBITNIJE: jedna koka već treći dan samo leži, prvobitno se bila izvrnula na stranu (noge na stranu) mislila sam da je jadna umrla
, kad smo je podizali pomalo je stajala ali više posrtala, juče i danas leži normalno ali ne ustaje uopšte, prsti na nogama su joj zgrčeni i kao da su paralizovani, odvojila sam je od ostalih, dajem joj vodu i hranu posebno i normalno i jede i pije - nije nezainteresovana. šta joj je? kod nas u poljoapoteci kao da ste ušli u supermarket ili prodavnicu autodelova - rade prodavci ne neko ko se razume u biljke i životinje.
- da li bi neko zna šta bi mogao biti uzrok loše nosivosti,
- da li biste nešto promenili u recepturi / načinu uzgoja