@ BranaZmaj
Ova tema me je zainteresovala jer sam nedavno dobio informaciju da se prodaje manja farma koka-nosilja (3200 grla). Zbog razloga koje sam izneo u prethodnom prilogu, nisam se dalje interesovao za cenu, a nisam ni otišao da vidim farmu - iako je udaljena svega nekoliko kilometara od mojeg mesta stanovanja.
Razlozi ZA i PROTIV kupovine ove farme
ZA:
1) za dugi period godina rešio bih pitanje radnog mesta;
2) povoljno mogu da uplatim učešće za dobijanje kredita od banke (ako se o
nečem povoljnom uopšte može govoriti kada se čovek zadužuje - tj. dužan-ružan, kako lepo veli narodna mudrost!!!);
3) plasman proizvoda, verujem, ne bi bio
preveliki problem - zbog uvođenja novijih saznanja u koncepciju ishrane, zdravstvene zaštite grla i savremeni marketing proizvoda... (ima još povoljnih razloga...).
PROTIV:
1) treba uzeti u obzir da se, danas, i prigradska naselja moraju prilagođavati urbanističkim planovima, zootehničkim i veterinarskim pravilima (zamislite da vam komšija ima farmu na 10-15 metara udaljenosti; najveća budalaština koju sam do sada video - inkubatorska stanica je manje od 1 metra udaljena od komšijske porodične kuće);
2) za sledećih 3-5 godina
nema šanse da povratim uložena sredstva (da budem na tzv. pozitivnoj nuli - šTa je pozitivna nula
), a neumoljiva naša zakonska regulativa krupnim koracima ide u smeru saobražavanja sa regulativom EU.
Zato sam i napisao, u prethodnom javljanju, da je najbolje rešenje da neko pokloni farmu, odn. da je da pod najam za korišćenje na par godina.
Avijarni sistemi gajenja koka-nosilja (upotrebljivi linkovi)
~
VolMaxx aviary system
~ Aviary system for an alternative laying hen keeping (pdf, 433 KB)
~
Bolegg Terrace Aviary System for Layers (video)
~
Special layer aviary system (video)
~
Potters aviary system
~
Farmer Automatic Aviary System
Zamislite da ove Web linkove
timski proučavaju
nezaposleni haha
inženjeri građevinarstva, mašinstva, poljoprivrede, uz svesrdnu pomoć i savete doktora veterinarske medicine !!!
GDE BI NAM BIO KRAJ !??
Pozdrav
Bibliotekar